Helppo kasvimaa on tämän hetkisen kokemukseni mukaan legendaa. Helpointa on ostaa kasvikset kaupasta. Jos rehellisiä ollaan. Kasvimaan ei kuitenkaan tarvitse olla koko kesän työleiri, vaan hauskaa yhdessä tekemistä koko perheelle. Omavaraista musta ei kuitenkaan ihan ensi yrittämällä tullut.

Kasvimaa kaipaa joka päiväistä hoitoa

Harvinaisen kuiva alkukesä on asettanut omat haasteensa kasvimaan hoidolle. Helppo kasvimaa muuttuu hitusen työläämmäksi, jos luonto päättää olla osallistumatta kastelutehtäviin. Tähän on kuitenkin yksi vinkki, palkkaa lapsi kesätöihin kastelemaan. Sopivaa palkkaa vastaan teinikin innostuu kummasti hoitamaan yhteistä kasvimaata.

Eräs kasvimaata vitsaava vaiva on tietenkin erittäin hyvin viihtyvä rikkaruohopopulaatio. Kitkentää haittaa se, etten tunnista kylvämiäni kasveja. Kohopenkeissä tunnistaminen on helpompaa, mutta koska ideani oli tehdä kukkiva potangeria, kylvin osaan penkeistä kukkia. Nämä kukkapenkit ovat nyt enemmän tai vähemmän rikkaruohojen valtaamia.

Oman haasteensa tuovat puutarhassa vaeltelevat eläimet. Peurat, kanat ja koirat viihtyvät puutarhassa ja aiheuttavat erilaista tuhoa. Peurat pistelevät poskeensa huolella vaalitut taimet, kanat kuopsuttelevat kohopenkkejä aiheuttaen sen, että sipulit ja taimet sinkoilevat ja kuolevat. Koirat eivät muuten vaan kunnioita istutuksia vaan kaivelevat omiaan juuri väärissä paikoissa. Ongelman on osittain ratkaissut harsotus ja aitaaminen. Peuroja varten puutarhaa ympäröi sähköaita, joka on ajastettu toimimaan öisin. Pienempi puutarha-aita sähköaidan sisällä suojaa kasveja kanoilta ja koirilta.

Helppo kasvimaa olis ihanne tapauksessa myös erilaisilta kasvitaudeilta ja tuholaisilta vapaa. Koska näin ei tietenkään ole, on karviainen täynnä karviaispistiäisen toukkia, omenapuussa on jotain tunnistamattomia toukkia ja herukoissa taitaa piillä tuo sama karviaispistiäinen. Internetti kertoi mäntysuovalla suihkuttamisen auttavan asiaa, mutta kokeiltuani sitä on tuloksena vain puhtailta matoilta tuoksuva puutarha, pistiäiset jatkavat elämäänsä tuoksusta välittämättä.

Helppo kasvimaa | hyötypuutarha | vihannesten viljely | omasta maasta | puutarha

Helppo kasvimaa | hyötypuutarha | vihannesten viljely | omasta maasta | puutarha

Helppo kasvimaa kasvulaatikoihin

Kasvulaatikot helpottavat kasvimaanhoitoa huomattavasti. Laatikot on perinteistä kasvimaata huomattavasti helpompia pitää rikkaruoho vapaana. Niitä on ergonomisempi hoitaa, koska laatikot nousevat selkeästi maasta. Kasvit myös viihtyvät niissä hyvin, ne on helppo suojata erilaisia tuholaisia ja hallaa vastaan harsolla. Samalla harso auttaa pitämään maan kosteana. Mikään kaunistushan se ei ole, mutta epätoivoinen puutarhuri ottaa kaikki keinot käyttöönsä. Kasvulaatikoissa kasvimaa on kuitenkin huomattavasti helpompi hallita kuin perinteisessä mallissa.

Suosittelen myös ehdottomasti merkitsemään minne on kylvänyt mitäkin. Itsehän en kaikista suunnitelmista huolimatta niin tehnyt, joten osa siemenistä meni haaskuuseen. En tiennyt olinko kylvänyt jotain johonkin, oliko joku alue tyhjä, vai eivätkö siemenet vain itäneet. Lisäksi näin jälkiviisaana kehoittaisin jättämään taimille suositellun tilan. Kasvulaatikossa kasvit todellakin kasvavat valtavan suuriksi ja voi käydä niin, että jokin heiveröisempi jää kokonaan isompien ja nopeampi kasvuisten taimien alle.

 

Helppo kasvimaa | hyötypuutarha | vihannesten viljely | omasta maasta | puutarha  Helppo kasvimaa | hyötypuutarha | vihannesten viljely | omasta maasta | puutarha

Nauti kasvimaan tarjoamista mahdollisuuksista

Kasvimaan hoitaminen kannattaa kuitenkin ottaa löysin rantein. Poistaa rikkaruohoja ohi kulkeissaan, nauttia kastelun lomassa retiisi suoraan maasta poimituna. Viedä kasvimaan laidalle muutama puutarha tuoli ja istua nauttimaan kesäillasta. Antaa lasten hakea salaattia suoraan penkistä, tarjoa maistiaisia pitkin kesää. Hyödynnä satokaudessa olevat kasvikset ruokapöydässä. Kuinka monta erilaista raparperireseptiä keksit?  Ihailla kasvien muotoja, värejä ja iloita jokaisesta esiintulevasta taimesta. Ei kannata jäädä itkemään paleltuneita papuja, eikä itämättömiä salaatteja vaan kylää uusia ja toivoa parasta.

Kannattaa ajatella kasvimaan hoitamista prosessina, jossa joka vuosi oppii uutta. Ensi vuonna tietää paremmin. Ja uskoo vanhaa kansaa joka sanoo, että kesäkuussa tulee vielä halla öitä. Sen sijaan, että surisi epäonnistumisia, nauttii jokaisesta onnistumisesta. Juhlii jokaista omasta maasta saatua suupalaa. Ottaa jokailtaiset kastelut omana aikana ja puolison kanssa jaetut rikkaruohotalkoot parisuhteen kannalta välttämättöminä yhteisinä hetkinä. Se palkitsee.

Arvostan kasvimaan tarjoamia henkisen kehityksen mahdollisuuksia.

   Helppo kasvimaa | hyötypuutarha | vihannesten viljely | omasta maasta | puutarha