Totta se on! Projekti, joka alkoi jo viime syksynä kehikon pystyttämisellä, on viimein valmis. Eilisen aikana saimme kasvulaatikot tehtyä, mullat kärrättyä, kattoluukun tehtyä ja tomaatin taimet istutettua.

Olo on voittamaton, vaikkakin uutta projektia pukkaa päälle sellaista tahtia, että pitää oikein muistuttaa itseään siitä, että on parempi iloita jokaisesta tehdystä asiasta, kuin murehtia pitkääkin pidempää to do listaa.

Viitisen vuotta sitten hankimme ensimmäisen kasvihuoneemme. Sen pinta-ala oli viisi neliötä ja materiaali samaa kuin jauhelihapaketissa. Viime kesänä tuskastuin sen epäkäytännöllisyyteen ja liian pieneen kokoon. Kasvihuonetta oli hankala tuulettaa, paprikat homehtuivat, hoitaminen oli hankalaa ja epäergonomista.

Uudesta kasvihuoneesta haaveillessani ajattelin ensin, että haluan ihanan näköisen lasihuoneen, joka visioissani olisi myös kesäinen oleskelutila. Onneksi kuitenkin tajusin, etten koskaan istuisi kahvihuoneessa iltapäiväteellä. Minä olen toiminnan ihminen. Haluan käytännöllisiä ratkaisuja. Ja mahdollisimman paljon tomaatteja.

Lähdimme siis etsimään kasvihuonetta käytännöllisyys edellä. Se ratkaisu myös sen, että lasien sijaan valitsimme kennolevyt. Kenno hajottaa auringon valon niin, ettei varjostusta tarvita, se myös pitää lämpötilan tasaisempana. Putkimallin tuulettaminen on helpompaa, sillä kummassakin päässä on ovi. Lisäksi kasvihuoneessa on kattoluukku, joka toimii automaattiavaajalla, kunhan saamme sen asennettua.

18 neliön kasvihuoneessa on yksi 1x2m ja kaksi 1x3m kokoista kasvulaatikkoa. Ne ovat korkeudeltaan noin 40 cm, josta 15 cm on metallisella kehikolla, maan alla. Käytävälle laitoimme sepeliä. Maan päälle jäävät osat on tehty laudasta, joka on kevyesti poltettu sisältä päin lahoamisen ehkäisemiseksi. Kaiken alla on juurimatto.

Nyt vaan odotellaan satoa, kaikista mun 17 lajikkeesta ja 59 taimesta.

Loppuun vielä muutama kuva puutarhan väriloistosta. Kukkapuutarhan eteen ei ole tänä vuonna ehtinyt tehdä yhtään mitään. Onneksi kukat eivät kysele, vaan nousevat itsestään silloin kun niille sopii!