Koivun mahlan kerääminen on helppo tapa hyödyntää maan antimia. Tuore mahla on kirkasta, hiukan makeaa ja aavistuksen puuntuoksuista. Etelä-Suomessa mahla aika on juuri nyt parhaimmillaan, pohjoisessa hieman myöhemmin.

Mahlan kerääminen on helppoa ja hauskaa! Puuhun porataan pienet reiät, joihin keräysletkujen päät laitetaan, letkujen toinen pää on johdettu kierrekorkkiin puhkaistujen vesitiiviiden reikien läpi keräysastiaan. Huomioithan, että mahlan kerääminen ei ole jokamiehenoikeus.

Vanha kansa on käyttänyt mahlaa erilaisten vaivojen lääkintään. Jos ajattelee sen tehtävää keväällä lehtien herättäjänä ja uuden kasvukauden kasvuvoimana, voi hyvin kuvitella sen saaman merkityksen myös ihmiselle. Mahlalla uskotaankin olevan piristävä ja munuaisten toimintaa edistävä vaikutus. Tutkitusti mahla on 99 prosenttisesti vettä, sen kuiva-aine koostuu lähinnä sokereista: glukoosista ja fruktoosista. Lisäksi mahla sisältää jonkin verran C-vitamiinia ja pieniä määriä hedelmähappoja, kivennäis- ja hivenaineita sekä valkuaisaineita.

Katso täältä lisää mahlan keruusta.

Koivun mahlan kerääminen

• Valitse kohteeksi koivu, joka on halkaisijaltaan noin 20 cm rinnan korkeudelta

• Poraa puun varjopuolelle noin 3-5 cm syvä reikä yläviistoon

• Työnnä reikään muoviletkun pää ja laita toinen pää kannelliseen, suljettuun astiaan

• Laita keruu astia varjoon ja ympäröi lumella, jos mahdollista

• Tyhjennä astia riittävän usein

• Mahla säilyy jääkaapissa muutaman päivän tai pakastimessa vuoden verran

Oletteko te maistaneet tai keränneet mahlaa?

Lue muut omavaraisuuteen liittyvät postaukseni täältä.