Puutarhan kevät on toden teolla alkanut. Lumikellot ja krookukset kukkivat jo, pellolta löytyi ensimmäinen leskenlehti ja moni muu kasvi tunkee maan pinnan läpi valtavalla kasvuvoimalla.

Nyt kun koko maailma tuntuu olevan monella tapaa uuden edessä, on kevättöiden suunnittelu entistä tärkeämpää. Kaiken sen nopeasti tapahtuvan muutoksen keskellä mihin emme voi kauheasti vaikuttaa, (paitsi noudattamalla ohjeita ja välttelemällä sosiaalisia kontakteja) on terapeuttista tehdä suunnitelmia. Muutenkin puutarhanhoito on mielestäni erinomainen stressinhallintakeino, joten siinäkin mielessä suosittelen muitakin siirtämään katseen kevääseen ja keskittyvän siihen mikä on varmaa.

Puutarhan kevät

Puutarhan kevät

Puutarhan kevät on se aika vuodesta kun sormet kutkuttelevat hommiin, mutta esikasvatuksen lisäksi ei kovin montaa hommaa pysty vielä tekemään. Maa on jäässä, se ratkaisee monta asiaa.

On siis hyvää aikaa tehdä to do -listoja, suunnitella tulevan kasvukauden tekemistä. Meillä on sen verran isot tilukset ja mahtavat suunnitelmat, että välillä tuntuu, ettei projektit etene, vaan aina vaan lisääntyy. Viime kesänä saatiin kuitenkin kaksi isoa projektia päätökseen, pergolan lattian laatoitus (Tanen löytämillä laatoilla tai laatan palasilla, kierrätys toi isoimmat haasteet) ja upouuden kasvihuoneen pystyttäminen.

Moni asia on toisaalta sellainen, mikä toistuu joka ikinen vuosi, kuten kasvihuoneiden ja kasvulavojen vuosihuollot. Ja aitaus. Se ei lopu koskaan.

Puutarhatöiden to do lista:

  • Viljelysuunnitelman tekeminen, mitä ylipäätään viljellään, miten viljelykierto toteutuu
  • Laajennetaanko kasvimaata?! Ja jos niin miten?
  • Kasvihuoneiden kevät kunnostukset, lasien vaihtaminen ja peseminen
  • Pienimmän jauhelihapaketiksi kutsutun kasvihuoneen siirtäminen
  • Kasvimaan aitaus
  • Marjapensaiden ja omenapuiden leikkaus
  • Kasvulaatikoiden keväthuolto
  • kompostin rakentaminen
  • Piharakennuksen siivous ja korjaus, mahdollisesti uuden, isomman kanalan tekeminen sinne
  • Täällä eri hyvä lista yleisiin kevättöihin
Puutarhan kevät

Viljelysuunnitelman tekeminen

Viljelysuunnitelman tekeminen on yksi lempihommiani. Piirrän kasvimaastamme yksinkertaisen pohjapiirrustuksen ja etsin viime vuotiset piirrustykset (tai muistelen) miten edellisenä vuonna sijoitin kasvit. Pyrin noudattamaan viljelykiertoa, jossa yksivuotiset kasvit on jaoteltu ravinnontarpeen mukaan ryhmiin. Yleensä ryhmiä on neljä, mutta olen nähnyt tarkempiakin ryhmittelyitä.

Vilejelykierto tarkoittaa, että kasviryhmä vaihtaa joka vuosi paikkaa niin, että kun tänä vuonna kasvatat ryhmää yhdessä paikassa, seuraavan kerran sama kasviryhmä on samassa paikassa vasta neljän vuoden kuluttua. Viljelykierrossa on paljon hyvää ja puutarhuria helpottavaa. Yksi ryhmä muokkaa maata syvillä juurillaan, yksi sitoo typpeä, yksi tyytyy vähempään ravinteeseen. Monipuolinen viljely voi myös suojata satoa kasvitaudeilta ja tuholaisilta.

Samasta syystä käytän myös kumppanuuskasveja, esimerkiksi porkkana ja sipuli viihtyvät mainiosti keskenään, kasvihuoneessa tomaatin kanssa kasvatan basilikaa ja kaikki kasvit tykkäävät samettikukista ja kehäkukista sekä valkosipulista. Kukat tuovat myös viihtyisyyttä kasvimaalle. Minusta visuaalisuus on toiminnallisuuden kanssa yhtä tärkeää, joskus jopa tärkeämpää!

Viljelysuunnitelmaan kuuluu myös esikasvatuksen suunnittelu. Tomaatit, paprikat ja kasvihuonekurkut on jo kylvetty kasvulamppujen alle, seuraavaksi tutkailen siemen pusseista ne, joiden kylvösuositus on huhtikuun aikana. Välillä on tosi vaikeaa pidättäytyä kylvöhommista liian aikaisin, mutta taimien kannalta kevään mittaan lisääntyvä valo on avain asemassa, muista siis malttaa. Pikku hiljaa koti täytyy taimista, mullasta, poteista ja siemenistä, puutarhan kevät on alkanut!

Lue muut puutarha juttuni täältä.