Omavaraisuus ja raha

Omavaraisuus ja raha on omavaraisuus bloggaajien aiheena maaliskuussa. Raha on siitä mielenkiintoinen keskustelun aihe, ettei siitä tule juuri puhuttua vaikka se kiinnostaa suurinta osaa meistä. Omavaraistelusta kiinnostuneita se todellakin kiinnostaa, sillä monella on haaveena hypätä oravanpyörästä, korvata menetetyt tulot lisäämällä omavaraisuutta ja pärjätä ylipäätään vähemmällä rahalla. Lue muut omavaraisuutta käsittelevät juttuni täältä.

Omavaraisuus ja raha

Säästääkö itse tekemällä?

Hyvä kysymys. Omavaraisuus ja raha on haastava yhtälö, harvoin ne viihtyvät samassa lauseessa. Oma kokemukseni on, että itse tekemällä voi säästää, mutta mikään automaatio se ei ole. Erityisesti alussa kun ihminen opettelee erilaisia taitoja (joita omavaraistelussa tarvitaan laidasta laitaan) tulee tehtyä virheitä, jotka maksavat rahaa. Omasta kokemattomuudesta ja osaamattomuudesta johtuen sato jää pieneksi, säilöntä epäonnistuu, tulee hukka ostoksia, luulet tarvitsevasi jotakin, vaikka loppu peleissä olisit pärjännyt ilmankin.

Monien asioiden aloittaminen maksaa. Meillä on kolme kasvihuonetta, joista yksi on hankittu aivan uutena ja se on niin hyvä! Ja kallis! Saan viljellä tomaatteja aivan hulluna kymmenen vuotta ennen kuin sijoitus on taloudellisesti järkevä. Entäpä mehiläispesät? Vaikka olemme myyneet hunajaa, kestää pesien hinnan kuolettamisessa monta vuotta. Kanoista en edes viitsi aloittaa, tyypit syövät vuoden ympäri ja munivat jos munivat, minne munivat.

Hyvä esimerkki itse tekemisen kalleudesta on neulonta. Hankin aivan upeaa kotimaista suomenlampaan villasta kehrättyä käsinvärjättyä lankaa villatakkiin. Lankojen hinta nousi pariin sataan euroon. Ketjumarketista olisin saanut valmiin takin parilla kympillä. Tietenkään lankojen ostaminen valmiina ei ole täysin omavaraista, mutta jos ajatellaan itse tekemisen olevan askel omavaraisuuteen päin, ei se useinkaan ole edullisempaa. Ja oikeastaan jos ajatuksen vie vielä pidemmälle, uskooko joku tosissaan, että lankojen ostamista edullisempaa olisi huolehtia ympärivuotisesti lampaista, hankkia rukki, opetella käyttämään sitä ja tuottaa omat lankansa? Ja kun lampaiden hoito veisi kaiken ajan (ne ovat kovia karkailemaan, kokemusta on), niin millä ajalla sitä enää saisi kudottua sitä villapaitaa?

Toisinaan itse tekeminen on halvempaa, mikäli vertailee sitä laatua mitä itse pystyy tuottamaan siihen laatuun mitä samalla hinnalla saisi kaupasta. Leipä on siitä hyvä esimerkki. Taivaallisen hyvä itse tehty hapanjuurileipä maksaa jauhojen ja vaivan verran. Alle jauhojen kilohinnan on kuitenkin ostettavissa leipää. Se ei vain ole yhtä laadukasta.

Omavaraisuus ja raha

Omavaraistelijan talous

Me rahoitamme omavaraistelua osittain sillä, että olemme yrittäjiä. Olemme pyrkineet siihen, että työelämä ja unelma osittaisesta omavaraistaloudesta lomittautuisivat. Mahdollistaisivat toinen toisensa. Ettei tarvitsisi tehdä valtavan suurta valintaa, joko tai. Palkkatyö mahdollistaa monta asiaa ja hankintaa. Työn tuoman toimeentulon vuoksi on varaa kokeilla, tehdä virheitä ja toisaalta mahdollistaa elämän pieniä luksuksia. Toisaalta töissä käynti vie aikaa, jota suurempi omavaraisuus aste vaatisi. Itse olen kuitenkin myös melkoinen kermaperse, enkä olisi valmis luopumaan monesta näennäisesti turhasta asiasta voidakseni lopettaa työntekemisen.

Meille on myös tärkeää se, että vaikka meillä töissä Perhekoti Vipusessa ei eletä omavaraisuudessa, ovat työpaikkamme arvot samoja kuin meillä itsellämme. Luonnonläheisyys, kodinomaisuus ja yhteisöllisyys sitovat työ- ja perhe-elämää. Vapaa-aika sekoittuu luontevasti työelämän kanssa. Elämä on helpompi sovittaa kun arvo ristiriitoja ei synny. Työ ei ole välttämätön paha ja pelkkä tulonlähde, vaan yksi osa hyvää elämää.

Mitä pidempään omavaraisuus ajatus on ohjannut hankintoja, sitä vähemmän hankintoja tulee tehtyä. Alun isot investoinnit on tehty ja koko ajan muuttuu kriittisemmäksi siitä mitä todella tarvitsee. Fakta on myös se, että meillä alkaa olla tilanne jossa voi sanoa, että mitä meiltä ei löydy, sitä ei tarvita!

Omavaraisuudessa on monesti vastakkain aika ja raha. Rahalla ostaa itselleen aikaa. Voit itse rakentaa tosi monia asioita kierrätys materiaaleista, odotella sopivia löytöjä, tehdä itse kaiken alusta saakka tai sitten voit hypätä monen vaiheen yli ostamalla sopivan asian kaupasta. Mitä enemmän on aikaa, sitä edullisemmalla voi päästä. Oma tavoitteeni on valita elämässä enemmän niitä asioita, joihin haluan käyttää aikaa ja maksaa rahalla niistä, joihin en ole valmis satsaamaan.

Eli lyhyesti, tee enemmän asioita jotka tekevät sinut onnelliseksi.

Lue myös muiden bloggaajien pohdinnat rahasta ja omavaraisuudesta: Urban farming, Tsajut, Puutarhahetki, Sorakukka, Metsäläisten elämää, Korkeala, Stellan kolmas luonto, Rakkautta ja maanantimia,
Oma tupa, tontti ja lupa, Laura eli Javis, Harmaa torppa, Sarin puutarhat,
Rouva Yrttinen, Koivun juurella, Omavarainen, Pienenpieni farmi