Kesäkurpitsafritterit ovat vähän kuin lettuja, mutta hieman paksumpia, pinnalta rapeita ja pehmeitä sisältä. Ne maistuvat hyvin heille, jotka eivät perinteisesti kesäkurpitsasta liiemmin välitä.

Meillä kasvaa kesäkurpitsaa, jonka satokausi ajoittuu juuri tähän elokuun loppuun – syyskuun alkuun. Satokauden aikana kesäkurpitsaa tulee valtavia määriä. Ja jos kesäkurpitsaa ei käytä pienenä, jatkaa se kasvamistaan yhä vain isommaksi ja isommaksi. Isoihin kesäkurpitsoihin muodostuu höttöinen keskiosa ja paksu kuori, jolloin se ei enää ole parhaimmillaan. Syötävä kyllä, kunhan poistaa hötön ja kuorii kurpitsan, mutta parhaalta kesäkurpitsa maistuu pienenä ja napakkana.

Mutta koska harva pystyy käyttämään kesäkurpitsaa siinä tahdissa kuin pelto puskee uutta tulokasta, niin osa venähtää hieman liian isoiksi. Kesäkurpitsafritterit ovat oiva valinta näille ylikasvaneille pötkylöille.

Kesäkurpitsafritterit | kesäkurpitsa | kasvisruoka | kesäkurpitsaletut

Teinit meillä kokevat suuria antipatioita kesäkurpitsaa kohtaan ja se on todella piilotettava ruokaan. Muistan kun lapsettomana ajattelin, että sellainen kasvisten piilottelu on vihoviimeinen asia, mitä meikäläinen lähtee tekemään. Huomaan kuitenkin 15 vanhempana vietetyn vuoden muuttaneen ajattelutapaa melkoisesti. Jos kesäkurpitsa on lapsen inhokki, niin se on inhokki, turhaa siihen kuluttaa energiaa. Jos sitä kesäkurpitsaa kuitenkin on tarjolla, niin miksipä emme söisi sitä. Kompromissi on se, että kesäkurpitsaa syödään ainakin osittain sellaisissa muodoissa, jossa se ei raaka-aineena ole pääroolissa. Sori vaan kesis, meillä  et pääse loistamaan.

Kesäkurpitsafritterit | kesäkurpitsa | kasvisruoka | kesäkurpitsaletut

Kesäkurpitsafritterit

Tarvikkeet:

1 iso tai 3 keskikokoista kesäkurpitsaa
1 tl suolaa
1 kananmuna
1/2-1 dl vehnäjauhoja
3 rkl pieneksi silputtua kevätsipulia varsineen
1 rkl maissitärkkelystä
vastarouhittua mustapippuria
n. 0,5 dl ruokaöljyä

Tee näin:

Kuori kesäkurpitsat, poista keskeltä pehmeä höttö ja raasta ne. Laita raaste isoon siivilään, lisää suola ja sekoita. Anna valua 10 minuuttia. Voit puristaa raasteesta vettä pois myös käsin. “Kuivaa” lopuksi kesäkurpitsaraastetta puhtaan keittiöpyyhkeen päällä.
Siirrä kesäkurpitsaraaste isoon kulhoon. Sekoita joukkoon kananmuna, jauhot, ruohosipuli ja maissitärkkely. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kuumenna paistinpannnu. Nosta pannulle noin 0,5 dl kesäkurpitsaraastetta ja paina raaste desilitramitan pohjalla pihviksi. Jos pihvi jää liian paksuksi, sen pinnasta tulee rapea mutta sisälmys jää pehmeäksi. Paista molemmilta puolilta vähintään 3 minuuttia. Tärkeintä on, että pannu on tarpeeksi kuuma, jotta saat rapean pinnan. Anna pinnan paistua kunnolla ruskeaksi.
Siirrä valmiit pihvit pannulta lautaselle ja mausta vielä tarvittaessa parilla ripauksella hyvälaatuista sormisuolaa.

Ohje täältä.
Kesäkurpitsafritterit | kesäkurpitsa | kasvisruoka | kesäkurpitsaletut

Kannattaa myös kokeilla Inkiväärin makuista kesäkurpitsakeittoa tai kesäkurpitsakakkua mascarponevaahdolla.