Kasvisnyytit ovat edullinen kasvisruoka, joka saa makunsa kaudenkasviksista, sulatejuustosta ja tuoreista yrteistä.

Kun olin lapsi, meillä oli mökki Porvoossa, lähellä Kulloon kartanoa. Oikeastaan mökki oli alun perin mummon ja ukin, mutta samalle tontille oli jostain raahattu parakki, vanha kukkakioski, joka toimi meidän perheemme tukikohtana. Ylämökillä kävivät mummo ja ukki, alamökillä me. Nelihenkinen perheemme asui parakissa koko kesän. Isä kävi töissä sieltä, me äidin kanssa kävimme kauppa-autolla. Muistikuvieni mukaan mummo ja ukki olivat mökillä aina, siihen asti kunnes ukkini kuoli reilu viisi kymppisenä. Nuorena meni, näin aikuisen näkökulmasta. Vaikka lapsena ukkini tuntuikin aina vanhalta mieheltä.

Yksi mökkimme hienoimmista paikoista oli vanhempieni rakentama japanilainen puutarha ja nuotiopaikka, jonka äärelle koko suku kokoontui grillaamaan. Mökillä oli pieni kasvimaa, josta saadut uudet potut, porkkanat ja muut kasvikset laitettiin folionyytteihin kypsymään Olympia sulatejuuston kanssa. Kasvisnyyttejä syötiin lapsena paljon. Varmaan siksi, että nyytit ovat edullisia, helppoja valmistaa ja hyviä!  Ja helposti muunneltavissa. Nyytteihin voi laittaa juuri niitä kasviksia mitä mökiltä sattuu löytymään. Sekaan voi laittaa tuoreita yrttejä tai vaikka kanttarelleja!

Kasvisnyytit | grillaus | kasvisruoka | mökkiruoka

Kasvisnyytit | grillaus | kasvisruoka | mökkiruoka

Täytyy rehellisyyden nimissä sanoa, että kasvisnyytit olivat jo kohdallani vaipuneet unohdettuihin resepteihin. Uusimmassa Glorian ruoka ja viini -lehdessä on kuitenkin Meri-Tuuli Väntsin resepti Kesäraclette kiukaalla. Joka on kuin toisinto lapsuuteni kasvisnyyteistä! Kasvisnyytit ovat mainio tapa käyttää edelliseltä ruualta yli jääneet keitetyt perunat! Todellista jämäruokaa! Itse heitin perunat nyytteihin raakana, koska ylijäämä pottuja ei ollut käden ulottuvilla. Silloin perunat kannattaa vain pilkkoa vähän pienemmiksi, jotta ne kypsyvät hyvässä ajassa, eivätkä pala kiinni folioon.

Nyytit voi rakentaa joko leivin paperin päälle, tai hyödyntää pohjalla kaalinlehteä niin kuin lapsuudessani tehtiin.

Kasvisnyytit | grillaus | kasvisruoka | mökkiruoka

Kasvisnyytit

800g keitettyjä perunoita
(nippu uusia porkkanoita)
200g sulatejuustoa
3 dl kasviksia, esim. herneenpalkoja, tomaatteja, kesäkurpitsaa, paprikaa
3 kevätsipulia
50g pinaattia
2 tl viherpippureita
1-2 basilikaa
suolaa ja mustapippuria

foliota
leivinpaperia

Leikkaa kasvikset sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Leikkaa foliosta 8 reilua neliön muotoista palaa ja leivinpaperista 4 pienempää palaa. Jaa foliot 4 pinoon ja aseta leivinpaperi päälimmäiseksi. Voit käyttää leivinpaperin tilalta myös kaalin lehteä. Jaa kasvikset tasaisesti neljään osaan, lisää joukkoon sulatejuusto, ripaus suolaa, pippuria ja yrttejä. Sulje nyytit hyvin. Kypsennä nyyttejä grillissä tai kiukaalla kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Lopputulos ei ole silmiähivelevän kaunis, mutta ah, sitäkin herkullisempi.

Kasvisnyytit | grillaus | kasvisruoka | mökkiruoka       Kasvisnyytit | grillaus | kasvisruoka | mökkiruoka

Kokeile myös kesäkurpitsafrittereitä.