Inkiväärin makuinen kesäkurpitsakeitto lämmittää ihanasti kuulaana syyspäivänä. Kesäkurpitsat paahdetaan uunissa ja lisätään mausteiden joukkoon. Kesäkurpitsan kanssa voi käyttää muitakin vihanneksia, esimerkiksi kukkakaali tuo keittoon silkkistä pehmeyttä.

Kesäkurpitsaa meillä syödään tähän vuoden aikaan kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissakin muodoissa. Se taipuu niin makeaan kuin suolaiseenkin. Pelkiltään ja yhdistettynä muihin kasviksiin. Erityisesti jos välttelee syystä tai toisesta hiilareita, voi kesäkurpitsasta tehdä kesäkurpitsapastaa tai kesäkurpitsanuudeleita. Jos taas sokerin, rasvan ja vehnäjauhojen pyhäkolminaisuus on tosi jees, niin kannattaa kokeilla herkullisia kesäkurpitsamuffinsseja tai suolaista kesäkurpitsapiirakkaa.

Kesäkurpitsakeitto Kesäkurpitsakeitto Kesäkurpitsakeitto

Kesäkurpitsakeitto

3 kpl kesäkurpitsaa
1 kukkakaali
1 cm inkivääriä
2 kpl sipulia
4 kpl valkosipulinkynttä
1 rkl kookosöljyä
1 dl kasvislientä
2 dl ruokakermaa
2 tl Curryä, tai maun mukaan enemmänkin
2 tl kurkumaa
sitruunamehua maun mukaan

Lisäksi

salvian lehtiä
1 dl pinjansiemeniä
Valmistusohje

Pilko kesäkurpitsa ja kukkakaali lohkoiksi, pirskottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria ja laita 220 asteiseen uuniin paahtumaan n. 20 minuutiksi. Pilko sipuli ja valkosipuli. Lämmitä kookosöljy isossa kattilassa, lisää mausteet, sipulit ja raastettu inkivääri. Kuullota miedolla lämmöllä kunnes pehmeitä. Älä ruskista sipuleita. Ota kasvikset uunista ja lisää ne mausteseokseen. Kuullota hetki sekoittaen. Lisää kasvisliemi. Soseuta kesäkurpitsat sauvasekoittimella. Lisää lopuksi kerma ja kuumenna. Maista ja lisää suolaa  ja sitruunamehua oman maun mukaan. Paahda pinjansiemenet ja friteeraa salvianlehdet ja tarjoile ne keiton kanssa.