Omenachutney on mausteinen lisäke, joka sopii esimerkiksi broilerin ja possun kanssa, mutta on myös mainio ruokalahja.

Tämä vuosi on ollut poikkeuksellisen hyvä omenavuosi. Keräsimme yhdestä puusta yli 100 kiloa omenaa, joista suurin osa vietiin mehuasemalle, mutta paljon omenaa riitti myös säilöntään. Tänä vuonna tein ensimmäistä kertaa chutneytä, joka osoittautui oivalliseksi valinnaksi. Olen aikaisemmin tehnyt raparperichutneytä, joka oli varsin onnistunut kokeilu.

Omenachutney Omenachutney

Omenachutney

1 sipuli
1 rkl hienonnettua tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
½-1 punainen chilipalko
1 rkl öljyä
1 kg kotimaisia omenoita
½ dl kuivaa omenasiideriä
1 kanelitanko
4 tähtianista
1 tl suolaa
½ dl fariinisokeria
3 dl hillosokeria
3 rkl omenaviinietikkaa
Valmistusohjeet

Kuori ja hienonna sipuli, inkivääri ja valkosipuli. Hienonna chili. Kuullota niitä kattilassa hetki öljyssä.

Kuori, poista siemenkodat ja paloittele omenat ja lisää ne kattilaan yhdessä nesteen sekä mausteiden kanssa. Keitä kunnes omenat ovat hieman pehmenneet. Lisää sokerit ja keitä vielä noin 15 minuuttia. Sekoita joukkoon etikka.

Purkita puhtaisiin purkkeihin. Jäähdytä ja nosta kylmään. Chutney on valmista käytettäväksi seuraavana päivänä, mutta säilyy useita kuukausia kylmässä. Tarjoa esimerkiksi intialaisten ruokien tai muiden broileri- ja possuruokien kanssa. Toimii myös juustojen ja voileipien kanssa.