Teosvaihto on harjoitus tai oikeastaan prosessi, jossa kommunikoidaan taiteen keinoin. Osana taideterapiaopintojani olen osallistunut teosvaihtoon. Teosvaihtoa ryhmissä, niin että jokainen ryhmän jäsen saa ja antaa teoksia muille. Monesti teokset jotka saa vastaanottaa ovat oivaltavia, koskettavia ja henkilökohtaisempia kuin voisi kuvitella. Myös teosten luovuttaminen on jännittävää. Ymmärtääkö vastaanottaja teostani, puhummeko samaa kieltä?

Mielestäni teosvaihto on huikea kokemus. On mielenkiintoista mitä kaikkea voimme viestiä taiteen keinoin tai kuinka jotkut asiat on helpompi tuoda keskusteluun taiteen avulla. Toisaalta on ihan mieletöntä saada teos, jota katsoessa kokee, että toinen ihminen on todella nähnyt sinut sellaisena kuin olet tai ymmärtänyt asian jota olet teoksessasi käsitellyt. Toisinaan saatu teos voi avata kokonaan uuden näkökulman itseen.

Ihan älyttömän mielenkiintoista!

Teosvaihto Teosvaihto

Teosvaihto pähkinänkuoressa

Teosvaihto alkaa niin, että jokainen tuo tapaamiseen yhden itselleen syystä tai toisesta merkityksellisen teoksen. Se voi olla uusi tai vanha, valmis tai keskeneräinen. Ensimmäisessa tapaamisessa sitten esitellään toisille tämä itselle tärkeä työ. Tämä jälkeen varsinainen teosvaihto käynnistyy.

Kukin ryhmän jäsen tekee toisille teoksen, joka ikään kuin vastaa siihen teokseen joka ensimmäisellä kerralla esiteltiin. Vastaus tehdään taiteen keinoin, mutta muuten tyyli on vapaa. Vastaus tehdään dialogimaisesti ensimmäiseen teokseen. Tarkoitus ei siis ole matkia tai “viimeistellä” alkuperäisteosta, vaan enemmänkin inspiroitua siitä. Nämä teokset annetaan sille ryhmän jäsenelle, jonka teokseen kyseinen teos liittyy.  Jokainen siis tekee teoksen muille ryhmän jäsenille ja toisaalta saa myös joka kerta teoksen muilta. Tarkoitus on, että teokset käyvät keskenään dialogia.

Ja teosvaihdon dialogi, se vasta onkin mielenkiintoista. Teoksista totta kai puhutaan ja omaa työtään saa avata siinä hetkessä kun sen antaa eteenpäin. Silti taide puhuu omaa kieltään ja saattaa koskettaa hyvinkin syvältä. Välillä on suorastaan mahdotonta ymmärtää miksi toisen työ osuu ja uppoaa niin syvälle ytimeen. Teosvaihtoa on vaikea kuvailla niin, että sen merkityksellisyyden ymmärtäisi, se on pakko kokea.

Teosvaihto

Tässä kuvituksena yksi teosvaihtoon tekemäni työ. Olen myös antanut valokuvia ja saanut erään kerran lahjaksi itse sävelletyn ja sanoitetun laulun. Taideterapiassa tehtyjen töiden ja teosvaihdon lisäksi askartelurintamalla on ollut hiljaisempaa. Tänään kuitenkin alkaa kolmas Matka Luovuuteen. Joten voi olla, että jatkossa taas blogissakin on enemmän askartelua.

Oletteko te koskaan osallistuneet teosvaihtoon tai vastaavaan?