Kesäkurpitsa ohje on tämän sesongin etsityin asia, ainakin tässä keittiössä. Meillä kesäkurpitsaa tulee enemmän kuin syömään ehtii. Jotta kesäkurpitsaan ei heti kyllästyisi, pitää reseptejäkin olla joka lähtöön. Siitä on tehty keittoa, lasagnetyyppisiä vuokia, pastaa, pataa ja mitä ikinä on keksittykkään. Kesäkurpitsasta voi leipoa makeaa ja suolaista ja se antaa mehevyyttä vaikkapa sämpylöihin. Itse asiassa juuri tätä kirjoittaessa syön kesäkurpitsa sämpylöitä!

Teinit meillä kokevat suuria antipatioita kesäkurpitsaa kohtaan ja se on todella piilotettava ruokaan. Muistan kun lapsettomana ajattelin, että sellainen kasvisten piilottelu on vihoviimeinen asia, mitä meikäläinen lähtee tekemään. Huomaan kuitenkin 15 vanhempana vietetyn vuoden muuttaneen ajattelutapaa melkoisesti. Jos kesäkurpitsa on lapsen inhokki, niin se on inhokki, turhaa siihen kuluttaa energiaa. Jos sitä kesäkurpitsaa kuitenkin on tarjolla, niin miksipä emme söisi sitä. Kompromissi on se, että kesäkurpitsaa syödään ainakin osittain sellaisissa muodoissa, jossa se ei raaka-aineena ole pääroolissa. Sori vaan kesis, meillä  et pääse loistamaan.

Teineistä huolimatta meillä tosiaan syödään kesäkurpitsaa monessa muodossa. Monestakin syystä. Kesäkurpitsa tuottaa hyvin satoa ja on siksi ilmaista, sitä on tarjolla runsaasti, se on monipuolinen ja se on juuri nyt sesongissa.

Kesäkurpitsa ohje x7

Kesäkurpitsa ohje x7

Kesäkurpitsa- Vuohenjuustopiirakka

Kesäkurpitsa -vuohenjuustopiirakka on siitä mukavaa vaihtelua, että kesäkurpitsa ei ole hallitsevassa roolissa vaan se tuo piirakkaan upean ulkonäön vuohenjuuston ollessa todellinen tähti!

Kesäkurpitsa “nuudeli” wok

Hiilariton vaihtoehto. Kesäkurpitsat taipuvat moneen, kuten tähän “nuudeli” wokkiin.

Sitruunainen kesäkurpitsakeitto

Yksi suosikkini on kesäkurpitsakeitto. Lisään keittoon usein sitä mitä kaapista sattuu löytymään. Kookosmaitoa, ruokakermaa tai joskus jopa tuorejuustoa. Tärkeintä on käyttää mausteita, inkivääri erityisesti on hyvä!

Inkiväärin makuinen kesäkurpitsakeitto

Inkiväärin makuinen kesäkurpitsakeitto lämmittää ihanasti kuulaana syyspäivänä. Kesäkurpitsat paahdetaan uunissa ja lisätään mausteiden joukkoon. Kesäkurpitsan kanssa voi käyttää muitakin vihanneksia, esimerkiksi kukkakaali tuo keittoon silkkistä pehmeyttä.

Kesäkurpitsa ohje x7

Kesäkurpitsa ohje x7

Kesäkurpitsafritterit

Kesäkurpitsafritterit ovat vähän kuin lettuja, mutta hieman paksumpia, pinnalta rapeita ja pehmeitä sisältä. Ne maistuvat hyvin heille, jotka eivät perinteisesti kesäkurpitsasta liiemmin välitä.

Kesäkurpitsakakku

Kesäkurpitsakakku on yksi suosikeistani. Se on mehevä, herkullinen ja mikä parasta, helposti valmistuva. Kesäkurpitsakakkua tein jo vähän aikaa sitten, kesäkurpitsa sesongin ollessa parhaimmillaan.

Mausteiset kesäkurpitsamuffinssit

Nämä muffinssit olivat loistava kokeilu, voin lämpimästi suositella kaikille. Voit tehdä myös yhden isomman kakun, mutta silloin paistoaika on pidempi.

Kesäkurpitsa ohje x7

Tässä vielä bonuksena kesäkurpitsasämpylöiden ohje:

Kesäkurpitsasämpylät

5 dl vettä
50 g tuorehiivaa (1 pkt)
1 tl suolaa
1/2 dl siirappia
1/2 dl öljyä
2 dl raastettua kesäkurpitsaa
3 dl kaurahiutaleita
noin 9 dl sämpyläjauhoja

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon kaurahiutaleet, suola,siirappi ja kurpitsaraaste.

2. Alusta takina jauhoilla pehmeäksi. Lisää öljy alustamisen loppupuolella. Anna taikinan kohota.

3. Leivo sämpylöiksi (14-16 kpl) leivinpaperilla peitetyllepellille. Nostata sämpylät ja voitele kananmunalla. Ripottele päälle halutessasi kurpitsan siemeniä. Paista 225asteessa noin 12-15 minuuttia.