Omenatortut ovat meheviä, makeita ja söpöjä tarjottavia loppukesän juhliin. Marenki huntu nostaa melko perinteiset leivonnaiset uudelle levelille, niin kuin me täällä Kirkkonummen Mastercheffissä tapaamme sanoa. Nämä pienet piirakat syntyivät todentotta Masterchef Australian hengessä. Yhdessä jaksossa kilpailijat tekivät Englannin kruununprinssille pieniä suupaloja ja siitä se ajatus sitten lähti. Kun otin piirakat uunista, havaitsin, etteivät ne ulkonäöllisesti oikein vastanneet kuvitelmaani ja lähdin jatkojalostamaan torttuja ulkonäkökeskeisempään suuntaan. Eivät nämä valmiit omenatortut varmaan vielä kisassa pärjäisi, mutta melko hyviä näistä tuli.

Omenatortut marenkikuorrutteella | leivonta | omenapiirakka

Omenoita tulee taas tänä vuonna valtavat määrät. Olen ehtinyt jo leipoa omenapiirakkaa parikin kertaa, tehdä omenatortut ja kuivatakin osan. Suunnitelmissa on tehdä ainakin vielä jokin säilyke, uuniomenoita ja omenamehua. Ainakin tätä omena-calvadoshilloa on pakko tehdä yksi satsi. Perinteisesti olen myös pakastanut omenasosetta talven varalle. Tänä vuonna olen ajatellut kokeilla myös lakritsilla maustettua omenavoita.

Olen muutenkin omenan ystävä. Keksin sille vaikka mitä käyttöä, eilen pyöräytin omenapuuron jämistä omenasämpylöitä!

Omenatortut marenkikuorrutteella | leivonta | omenapiirakka

Omenatortut marenkikuorrutteella

Makea piirakkapohja

100 g voita
1 dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
n. 1 rkl kylmää vettä
1 tl kanelia

Nypi jääkaappikylmä voi, sokeri, vehnäjauhot ja kaneli murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi. Painela taikina takaiseksi.
Kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa ainakin 30 min ennen leipomista.
Kauli taikina ja leikkaa siitä muotin (tai esimerkiksi hillopurkin kannen) avulla muffinssivuokaan sopivia kiekkoja. Rasvaa muffinssi vuoka hyvin ja aseta kiekko sen pohjalle.Taikinasta tulee noin 24 pientä piirakkaa.

Omenatäyte

10 omenaa
1 dl jauhoja
1 dl sokeria
4 tl kanelia
1/2 tl muskottipähkinää
4 rkl voita

Pilko omenat pieniksi kuutioiksi, sekoita joukkoon kuivat aineet. Täytä tortut omena täytteellä. Aseta jokaisen tortun päälle nokare voita. Paista omenatorttuja 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Marenkikuorrute

2 kananmunan valkuaista
75 g hienoa sokeria
(1 tl sitruunamehua)

Valmista marenkikuorrute vaahdottamalla valkuaiset ja sokeri kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi. Pursota marenki tortun pintaan ja polta siihen kaunis väri kaasupolttimella.

Ihana asistenttini Alma, joka pienenä haaveili ryhtyvänsä kondiittoriksi, mutta valitsikin kauneudenhoitoalan. Syö kuitenkin edelleen mielellään leivonnaisia.