Olohuoneen Top -5 lista paljastaa mikä tekee meidän olohuoneesta just meidän olohuoneen.

Kevään ensimmäisten auringon säteiden lämmittäessä mussa herää joku alkukantainen pesän rakennus vietti. Tekee mieli vähän sisustaa. Ja vaihtaa huonekalujen paikkaa. Ja siivota. Todellakin siivota. Tiedätte varmaan aurongon ihanan vaikutuksen pölyyn ja likaisiin ikkunoihin? Niinpä.

Mä olen sitä mieltä, että meillä lähtökohtaisesti on aikalailla sellaista kun pitääkin. On värikästä ja kodikasta ja meidän näköistä. Ja paree tietenkin ollakin. Ollaan asuttu tätä kämppää jo 11 vuotta, joten siinä ajassa on ehditty yhtä sun toista. Silloin kun rakennettiin, meillä oli kaksi lasta. Kolmas syntyi kolme päivää muuton jälkeen ja neljäs sitten pari vuotta myöhemmin. Eli ihan kuusi henkisen perheen tarpeisiin tätä mökkiä ei rakennettu. Meidän perheen lisäksi tässä talossa on koko ajan asunut myös  Perhekoti Vipusen asukkaita.

Tilat ovatkin eläneet perheemme tarpeiden mukaisesti. Ihan aluksi meillä oli avokeittiö yläkerrassa. Nykyisin keittiö sijaitsee entisen kodinhoitohuoneen tilalla ja keittiön kohdalle rakennettiin oma huone vanhimmalle pojalleni. Kodinhoitohuonetta ei enää ole ollenkaan, vaan pesutorni sijaitsee erittäin epäkäytännöllisesti kylpyhuoneessa. Likapyykit sen sijaan ovat sijoiteltuina pitkin kämppää erilaisiin kasoihin.

Olohuoneen vanhan ilmeen näette täältä. Paljon on muuttunut noista ajoista, luojan kiitos! Paljon on kuitenkin jäljelläkin. Esimerkiksi kirjahyllyt. Rakastan niitä. Vaikka ne ovatkin epäkäytännölliset, epämuodikkaat ja vähän rikki.

Olohuoneen Top -5 | olohuone | sisustus | värikäskoti
Olohuoneen Top -5 | olohuone | sisustus | värikäskoti

Olohuoneen Top -5 lista

 • Värit
  Rakastan värejä. Kun muutimme ensimmäiseen omaan asuntoomme päätin, etten enää koskaan asu kokonaan valkoisessa kodissa. Meillä leikitellään väreillä ja kuoseilla. Väriä sisustukseen on tuotu sekä tapetilla, maalaamalla, että huonekaluilla. Ajattelen, että koti on paikka, jossa saa hullutella, kokeilla ja iloita. Joskus mennään metsään, mutta aina voi maalata päälle. Tällä hetkellä silmiini sattuu ikkunoissa edelleen olevat jouluverhot, mutta olen vähän kahden vaiheilla sen suhteen millaiset verhot ikkunoihin sopisivat, joten punainen on siellä vielä. Olen nuuka osatamaan melko hyviä asioita, joten toistaiseksi elän verho-ongelman kanssa.
 • Taide
  Meillä on esille paljon taidetta. Enkä puhu tässä yhteydessä nyt mistään akseligallenkalleloista, vaan omasta, lasten, ystävien ja sukulaisten tekemästä taiteesta. On valokuvia, puutyöteoksia, keramiikkaa, maalauksia ja piirustuksia. Mun olisi vaikea kuvitella eläväni kodissa, jossa ei olisi asukkaittensa tekemää taidetta esillä. Taide sitoo meidät yhteen ja kertoo meille siitä keitä me ollaan.
 • Vanhaa ja uutta sekaisin
  Meillä on sulassa sovussa Ikeaa ja perintöhuonekaluja. Kirppis ostoksia ja design huonekaluja. Arvostan kestävyyttä ja käyttömukavuutta. Aikanaan hankituihin Ikean Stockholm nojatuoleihin on uusittu pääliset jo monta kertaa, mutta itse tuolit ovat priima kunnossa. Tykkään myös meidän turkoosista sohvasta. Se on ostettu Askosta ja siihenkin on uusittu tyynynpäälisiä pariinkin otteeseen. Sen takia runko-osa ja tyynyt ovat hieman erivärisiä, mutta se ei meitä haittaa. Minulle on tärkeää, että huonekalut kestävät aikaa ja kulutusta ja että tarpeen vaatiessa kuluvia osia voi vaihtaa ilman, että koko huonekalua tarvitsee vaihtaa. Vanhoissa tavaroissa kiehtoo niiden historia. Senkki on mieheni mummon vanha, oikea perintö huonekalu!
 • Huonekasvit
  Mä en ole hääppöinne viherpeukalo, mutta koti ilman viherkasveja ei toimi mulle. Meillä on varmaan vähän liian kuiva ilma, mä olen vähän liian laiska hoitamaan kasveja ja kaiken lisäksi vielä meillä on lauma eläimiä, jotka aiheuttavat kasveille erilaista harmia, mm. tiputtelevat niitä alas pöydiltä, mutta silti. Kasveja pitää olla. Onneksi vanhempani ovat toista maata ja tarjoavat säännöllisesti uusia kasveja kuolleiden tilalle.
 • Kirjat
  Luin taannoin sellaisen artikkelin, missä edes mennyt Teuvo Loman kertoi kuinka kirjat ovat so last season ja kirjahylly on todellinen sisustusmoka, jäänne menneiltä ajoilta, katoavaa kansanperinnettä. Mä rakastan kirjoja ja haluan, että ne ovat esillä. Mun on jopa myönnettävä, että minusta on epäilyttävää, jos jonkun kotona ei ole lainkaan kirjoja. Niin kuin what, eikö ihmiset lue ollenkaan? Onkohan niissä jotain vikaa? Myönnän, tää viimeinen tässä mun top -5:ssä kertoo musta enemmän ihmisenä kuin mun rakkauteni kuviollisiin tapetteihin, eikä pelkästään hyvässä mielessä.

Olohuoneen Top -5 | olohuone | sisustus | värikäskoti

Olohuoneen Top -5 | olohuone | sisustus | värikäskoti

Millainen sun Olohuoneen Top -5 lista olisi? Millaisia verhoja suosittelisit meidän olkkariin?