Tässä lista merkittävistä opeista. Toiset tärkeämpiä kuin toiset, kaikki kuitenkin merkittäviä.

  1. Vähemmän on enemmän. Olipa kyseessä sitten asunnon neliöt, tavaroiden lukumäärä tai odotukset itseä tai muita kohtaan. Vähempi helpottaa arkea, siivoaminen on helpompaa kun on pienempi asunto ja vähemmän tavaraa. Vähempi helpottaa henkistä kuormaa, kun ei ole odotuksia, tulee helpommin ylittäneeksi ne.


  2. Valitse taistelusi. Et voi voittaa kaikkia, valitse itsesi kannalta tärkeimmät. Pidä kiinni kotiintuloajoista, jousta ruutuajasta (lue, luovu koko ajatuksesta). Pidä kiinni itsestäsi, omista arvoistasi ja taistele sen puolesta mikä on sinulle tärkeää. Niiden asioiden puolesta, mitä ei koe tärkeäksi, on loppupeleissä järjetöntä taistella.


  3. Uskalla luopua. Luovu siitä, mikä rakentamisen sijaan hajottaa. Luopuminen ei ole epäonnistumista eikä luovuttamista. Se on eteenpäin menemistä, irti laskemista ja uusien mahdollisuuksien mahdollistamista. Mahdollisuuksien mahdollistaminen on mahdollista!


  4. Pastan tekeminen. Kävin kansalaisopiston kurssilla opettelemassa pastan tekoa italialaisen nonnan ohjeella. Tarkemmin ajatellen en oppinut pastan tekemistä, mutta opin, että opettelu on hauskaa.


  5. Pyöräilyn riemu. Hankin sähköpyörän toukokuussa ja pyöräilin kesän aikana hirveästi. Ehkä 1000 kilometriä, ehkä en. Tykkäsin joka kilometristä.


  6. Juoksemisen. Joku kutsuisi hölkäksi, minä kutsun juoksemiseksi. Opettelin juoksemaan riittävän hitaasti, jotta jaksoin pidemmän matkan. Tässä apuna oli kello, joka hälytti heti kun syke nousi liian korkeaksi. Joudun tosin opettelemaan keväällä uudestaan.


  7. Ystävien tärkeyden. Muutoksen keskellä ystävien merkitys korostuu. Ystävät, jotka pysyvät ovat ankkureita, tukijalkoja ja horjumattomia kallioita silloin kun kaikki muu on muutoksessa. Ystävät best.


  8. Julkisen liikenteen ihanuus. Parasta Kuopiossa on se, että autolla ajaminen on vähentynyt 95%. Melkein joka paikkaan pääsee puolessa tunnissa bussilla. Paitsi mun uuteen työhön, jonne kestää melkein tunti bussilla ja 20 min pyörällä.


  9. Rivitalo asumisen ihanuus. Huoltoyhtiö, kyllä kiitos. Siivouksen helppous, kyllä kiitos. Palveluiden läheisyys, kyllä kiitos. Taloyhtiön kierrätys mahdollisuudet, kyllä kiitos!


  10. Käymään kaupassa Lidlissä. Yleisen tulotason puolittuminen on vaatinut ennen kaikkea kulutuksen uudelleen arviointia. Must on tuullut tarjous haukka!