Tiedättekö sen biisin, jossa lauletaan “lihaa ja perunaa”? Tää vedetään samalla sävelellä, pienellä viskibassolla. Muita sanoja kyseisestä biisistä en tiedä, mutta aina kun mietinkin kalaa ja perunaa, niin takaraivossani alkaa kaikumaan Pate Mustajärven raakunta raavas ääni. Argh.

kalaa ja perunaa | satokausi | omasta maasta | puutarha | kesäkeittiö

Kesällä meillä syödään melko yksin kertaista, nopeasti valmistuvaa ruokaa (kuten kalaa ja perunaa). Raaka-aineetkin on pääasiassa omasta pihasta tai lähimetsästä kerättyjä. Jos totta puhutaan, olen hiton ylpeä siitä, että keväällä kylvämistäni kasvulaatikoista tulee jo sen verran satoa, ettei kasviksia ole kauheasti tarvinnut ostaa kaupasta. Ollaan syöty pienen pieniä porkkanoita, punajuuria, sipulia ja parsakaalia. Peruna on sen sijaan jo ihan kunnon kokoista. Kurkut ja kesäkurpitsat ovat vasta satokautensa alussa, mutta kohta niistäkin riittää joka ruokaan.

En muistanut miten hyvältä tuntuu kerätä itse viljelemiään vihanneksia. Siinä on sellaista alkukantaista riemua, riemua siitä, että ruokkii perheensä omin käsin! Ja kaikki jotenkin maistuukin paremmalta. Ja jokaista pikkuista porkkanan nysää arvostaa aivan erilailla, kuin jos ne olisi ostanut kaupasta.

Olen myös melkoinen sienestäjä, mutta viime vuonna sienestysharrastukseni koki melkoisen takaiskun kun parhaat sienimetsäni kaadettiin maan tasalle. Otin menetyksen hyvin henkilökohtaisesti ja koko sienestysharrastus hiipui hetkeksi. No, nyt takaiskusta on toivottu ja uusien sienipaikkojen kartoitus on alkanut. Samalla olen myös alkanut kouluttaa uskosta kantarellikoiraa. Toistaiseksi laihoin tuloksin.

kalaa ja perunaa | satokausi | omasta maasta | puutarha | kesäkeittiö

Kalaa ja perunaa

Lohifile
Uudensadon porkkanoita
Tuoreita kantarelleja
Sipulia
Suolaa ja pippuria
Oliiviöljyä
Voita
Uusia perunoita
Tilliä

Voitele uunivuoka öljyllä. Laita lohifile vuokaan ja mausta suolalla ja pippurilla. Puhdista kantarellit. Sulata nokare voita paistinpannulla ja laita kantarellit hetkeksi paistumaan pannulle. Mausta suolalla. Pilko sipuli ja laita se kalan päälle uunivuokaan, lisää myös kantarellit ja porkkanat. Jos porkkanat ja kantarellit ovat isoja, voit myös puolittaa ne. Lämmitä uuni 160 asteeseen. Anna kypsyä uunissa noin 30 minuuttia, kunnes lohi on juuri ja juuri kypsää.

Keitä sillä välin uudet perunat kypsiksi. Lisää kypsien perunoiden sekaan voita ja tuoretta tilliä ja sekoita. Tarkista suola.

kalaa ja perunaa | satokausi | omasta maasta | puutarha | kesäkeittiö

Kokeile myös yrttistä uunilohta tai Inkivääri ja soija marinoitua lohta.