Focciacia leipä onnistuu, vaikka jauhopeukalo kasvaisi keskellä kämmentä.
Tunnustus. Mä en yleensä tule toimeen hiivan kanssa. En sitten millään. Oli kyseessä sitten leipä, sämpylät tai suomalaisten pyhä leivos, pulla. Lopputulos on käsissäni aina yhtä epämukava yllätys. Kova kuin kivi tai joka suuntaan huikeasti levinnyt torttu joka puhkeaa kuin ilmapallo siihen koskettaessa. Mutta. Kyllä, mutta! Jos kohotan hiivataikinaa yön yli jääkaapissa, sen energiat muuttuvat ja kas kummaa! Taikina on yhteistyökykyinen myös minun käsissäni.
Foccasia on yksi onnistumiseni. Leivän kruunaisi ehdottomasti tuore rosmariini, mutta tilanteessa, jossa olen päässyt hyvään rytmiin hiivan kanssa, en lähde sen kummemmin harmittelemaan puuttuvaa komponettia. Ettei maailman kaikkeuden vaaka kokonaan kellahtaisi.
Ja yks juttu vielä. Tässä ei ole valkoistasokeria. Hähä. Sopii siis meikäläisen sokeriton vuosi teemaan viikonloppu herkuksi.
focaccia

Taikina:
11 dl durum-vehnäjauhoja
1 rkl merisuolaa
½ (á 50 g) pkt hiivaa
5 dl vettä
1 ½ dl oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä

Pinnalle:
oliiviöljyä
karkeaa merisuolaa
minitomaatteja
minimozzarellapalloja

Mittaa durum-jauhot isoon kulhoon. Sekoita joukkoon (suolamyllyllä) hienoksi jauhettu merisuola. Murenna hiiva kädenlämpöisen veden joukkoon. Sekoittele kunnes hiiva on liuennut veteen. Tee jauhojen keskelle kuoppa ja kaada hiivaseos siihen. Alusta hiivaseos kädellä taikinaan lisäten samalla vuorotellen öljyä ja valkoviiniä. Jatka alustamista n. 5 min ajan. Peitä kulho kelmulla ja anna olla jääkaapissa yön yli.

Voitele leivinpaperi öljyllä ja levitä päälle taikina n. 30 x 35 cm kokoiseksi leiväksi. Peitä liinalla ja anna kohota 2 tuntia. Painele leipään koloja sormella. Töki koloihin tomaatteja ja mozzarellapalloja. Pirskottele/sivele leivälle reilusti öljyä. Ripottele päälle suolaa (itse laitoin tässä vaiheessa kokonaisia merisuolan muruja n. 2 tl).  Paista 200 asteessa 30 – 35 min (suojaa foliolla, jos pinta tummuu liikaa). Sivele valmiin leivän päälle oliiviöljyä. Leikkaa paloiksi ja tarjoa lämpimänä.