Nyt takana on jo yli kaksi viikkoa sokeritonta elämää. Mahtava fiilis!

Tai sokeritonta ja sokeritonta. Olen muutaman kerran ajattelemattomuuttani lisännyt ruokaan ketsuppia tai jotakin muuta valmista soossia ennen kuin aivoni ovat kerenneet varoittaa lähestyvästä sokeripilvestä. Lisäksi olen maistanut muutaman kerran turhankin makeaa leipää. Tämän lisäksi olen yhden kerran käynyt syömässä SPIS -ravintolassa, jonka ehkä on yksi suomen parhaista, ja siellä nautin koko menun jälkkäreineen päivineen. Enkä kadu. Toivoisin, että voisin loppu elämäni nauttia sokerini noin taidokkaassa, tasapainoisessa ja herkullisessa muodossa.

Eli reiluun kahteen viikkoon Sokeritonta vuotta on mahtunut myös sokeria. Silti maku maailmani on muuttunut kokonaan. Makea leipä maistui liian makealta. Suu tunnistaa kastikkeet, joissa on liikaa lisättyä sokeria. Appelsiini riittää tyydyttämään makean nälän. Himo sokeria kohtaan on hälvennyt. Pystyin kahvilassa nauttimaan vastapaistetun pullan tuoksusta, syömättä sitä itse. Ennen kaikkea pystyin nauttimaan kahvilassa istumisesta ja herkkujen katselusta vailla pettymyksen tai haikeuden tunnetta. Miten teillä muilla sujuu?

Hankaluuksia sokeriton vuosi aiheuttaa tilanteissa, joissa haluaa olla laiska. Kun ostaa majoneesin valmiina tai nappaa ostoskoriin leipää, jonka tuoteselostetta ei ole lukenut. Tai haluaisi käyttää ihan mitä vain valmista yhtään mihinkään. Kovin harvoin meillä valmista syödäänkään, mutta mysli esimerkiksi on sellainen, jonka olen siirtynyt tekemään ihan kokonaan itse. Mikä ei välttämättä ole yhtään huono asia, itse tehty mysli on nimittäin taivaallisen hyvää ja se syntyy helposti luontaisesti gluteenittomana ja ilman lisättyä sokeria.

Pohjana olen käyttänyt täällä blogissa aiemmin julkaisemaani ohjetta, jonka löydät täältä. Tässä kuitenkin päivitetty versio, jolla nykyisin tulee tehtyä. Myslissä ei ole lisättyä sokeria, mutta kuivatuissa hedelmissä sokeria luonnollisesti on.

Itse tehty mysli, sokeriton, gluteeniton


5 dl kaurahiutaleita (jos haluat gluteenittomia, tarkista käyttämäsi kaurahiutaleet)
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpisansiemeniä
1 dl kookoshiutale
1/2 dl Cashewpähkinöitä, rouhittuna
1/2 dl kokonaisia manteleita rouhittuna
1/2 dl kookosöljyä
1/2 tl merisuolaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/2 tl vanilijajauhoa
1 dl kuivattuja aprikoosen pilkottuna
1/2 dl taateleita kuivattuna

Rouhi isot pähkinät veitsellä. Sekoita pähkinät, hiutaleet ja siemenet toisiinsa. Sulata kookosöljy ja lisää siihen mausteet. Sekoita öljyseos kuiviin aineisiin. Levitä seos leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paahda mysliä 200 -asteisessa uunissa 20 minuuttia. Laske lämpötilaa 150 asteeseen ja paahda vielä 20 minuuttia. Kääntele mysliä pellillä paahtamisen aikana, varo, etteivät pähkinät paahdu liikaa. Lisää kuivatut hedelmät vasta valmiiksi paahdettuun mysliin. 

Lue lisää sokerittomasta vuodesta täältä.