Monia meitä kannattelee tuttu, turvallinen ja mielellään vähän tylsäkin arki. Lapset käyvät koulussa, aikuiset töissä, illalla on harrastuksia, koiran lenkkeilytystä ja kaupassa käyntiä. On erilaisia siirtymiä paikasta toiseen, erilaisia rooleja, taukoja ja tukitoimia. Jo pelkästään se, että jokainen saa tahollaan omaa tilaa arjen myötä on henkinen tukipilari monen elämässä.

Nyt koronan myötä olemme menettäneet väliaikaisesti monia arkea kannattelevia elementtejä. Lapset ovat kotikoulussa, mikä olisi stressaavaa jo ihan yksinäänkin. Useissa yrityksessä on jouduttu lomauttamaan tai lomautetaan henkilökuntaa, huoli omasta taloudesta voi olla kova. Etätöiden tekeminen koko perheen voimin ei varmasti vastaa monenkaan ihmisen kuvaa stressittömästä työympäristöstä. Kaikki harrastustoiminta on peruttu, rutiinit ovat särkyneet. Samaan aikaan maailmalla leviää pandemia, eikä kukaan tiedä miten kauan tämä oikein kestää ja millaisia vaikutuksia pandemialla lopulta on elämäämme.

5 asiaa, jotka voi tehdä jos korona ahdistaa

Älä jää yksin.

Yksi asia mikä voi helpottaa oloa on tietää, että me olemme kaikki tässä yhdessä veneessä. Tosi moni jakaa samoja mietteitä ja huolia. Ei ole kovin helppoa selviytyä päällekkäisistä rooleista kotiopettajattarena, etätyöläisenä, kotikokkina, viihdekeskuksena ja vielä ottaa vastaan omien lasten pettymykset ja mahdollinen pelko liittyen maailman tilanteen tuomiin muutoksiin. On normaalia olla surullinen, hämmentynyt, peloissaan tai vihainen poikkeusolosuhteissa. Kerro läheisille olostasi, ota päiväohjelmaan puhelut ystävälle tai perheenjäsenelle, kysy mitä toiselle kuuluu. Yhdessä tässä selvitään, kun pidetään toisistamme huolta.

Seuraa luotettavia tietolähteitä.

Korona on tuottanut Suomeen valtavan määrän asiantuntijoita, futuristeja ja ennustajia. Jokaista oman elämänsä asiantuntijaa ei nyt kannata seurata, vaan pitäytyä laadukkaassa ja luotettavassa tiedossa, se vähentää ahdistusta. Seuraa THL:n ja valtioneuvoston tiedotusta. Jos ahdistaa likaa, pohdi kuinka usein uutisointia ja/tai sosiaalistamediaa on tarpeen seurata.

Noudata ohjeita.

Useimmille meistä virus on vaaraton. Rajoitustoimenpiteiden tarkoitus on hidastaa viruksen leviämistä ja suojella riskiryhmään kuuluvia. Parhaiten se onnistuu kun jokainen meistä huolehtii omalta osaltaan siitä, ettei tietämättään levitä virusta. Eli pesemällä käsiä, yskimällä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinan ja pitämällä sosiaalista etäisyyttä. Tieto siitä, että itse toimii ohjeiden mukaan, voi helpottaa omaa oloa. Ohjeet käsien pesuun ja yskimiseen.

Pidä kiinni rutiineista ja terveellisistä elintavoista.

Muista syödä hyvin, nukkua riittävästi ja liikkua luonnossa. Huolehdi myös koululaisten päivärutiinista, syökää ateriat yhdessä ja pitäkää pakollisia ulkovälitunteja jos mahdollista. Rutiinit kannattelevat meitä vaikeina aikoina ja auttavat elämän hallinnassa.

Hanki ajoissa apua.

Jos koet olosi hyvin vaikeaksi, keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Matalan kynnyksen keskusteluapua on saatavissa Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelimesta (suomen kielinen päivystys numerossa 09 2525 0111 24/7) ja Sekasin-chatista. Hyviä omahoito-ohjeita on tarjolla myös Mielenterveystalossa. 

Mikä on tukenut sinun jaksamistasi näissä poikkeusolosuhteissa?