Veriappelsiinikeikauskakku onnistuu helposti ja maistuu hyvälle. Sopii vaikka perheen nuorisolaisten kanssa leivottavaksi.

Veriappelsiinikeikauskakku

“Mitä me juhlitaan?”

“Meillä on nykyisin kaikkea hyvää!”

Teinit arvostavat poikkeusolojen tuomaa vapaa-aikaa. Meillä on useampikin henkilö innostunut leipomaan. On tehty banaanikeksejä, synttärikakkua, monenlaisia sämpylöitä ja nyt veriappelssinikeikauskakku. Leipominen sitoo ajatukset hetkeksi ihan muuhun, tuottaa iloa itselle ja muille. Ja tähän sai hyvin menemään muutaman pöydälle unohtuneen appelsiinin.

Poikkeusolot tuntuvat lisääntyneenä stressinä, vaikka kaikki periaatteessa onkin hyvin. Sosiaalinen eristäytyminen sopii luonteelleni, työt meillä jatkuvat lähes normaalisti poikkeusoloista huolimatta, mutta silti sellainen määrittelemätön huoli leijuu kaiken olemisen yllä. Tuntuu, että koko elämä on odottavassa tilassa. Kuin oltaisiin vedenjakajalla, elämä ennen ja jälkeen koronan.

Onneksi on puutarha, onneksi kevät tulee ja onneksi voi leipoa!

Veriappelsiinikeikauskakku

Veriappelsiinikeikauskakku

AINEKSET

 • 2 veriappelsiinia 
 • 2 rkl voita 
 • 2 rkl sokeria 
 • 2 rkl mantelilastuja

Taikina 

 • 100 g voita 
 • 3 dl sokeria 
 • 2 munaa 
 • 4 dl vehnäjauhoja 
 • ½ dl mantelijauhoa 
 • 2 tl leivinjauhetta  
 • ½ tl kardemummaa 
 • ½ tl kanelia 
 • 150 g ranskankermaa 
 • 1 veriappelsiini

TYÖVAIHEET

 1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kuutioi taikinaan tuleva voi ja jätä kulhoon pehmenemään.
 2. Pese veriappelsiinit huolellisesti kuumalla vedellä. Siivuta kaksi appelsiinia oikein ohuiksi siivuiksi. Voitele kakkuvuuan pohja ruokalusikallisella voita. Ripottele ruokalusikallinen sokeria voin päälle. Lado vuuan pohja täyteen appelsiinisiivuja. Älä käytä kantapaloja. Riippuen appelsiinien koosta vuokaan voi upota kaikki siivut tai isoista appelsiineista voi jäädä muutama siivu leipurille syötäväksi. Sekoita mantelilastut ja toinen ruokalusikallinen voita. Painele appelsiinikiekkojen jättämiin aukkoihin. Ripottele toinen lusikallinen sokeria appelsiinien päälle. Karamellisoi uunissa 10 minuuttia.
 3. Valmista sillä välin taikina. Mittaa pehmenneen voin seuraksi sokeri ja vaahdota ne sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen javatkaa hyvin vaahtoon. Sekoita kaikki kuiva-aineet toisessa kulhossa. Lisää noin puolet kuiva-aineista vaahdon joukkoon ja sekoita puuhaarukalla hyvin. Lisää ranskankerma ja loput kuivat aineet. Raasta appelsiinista kuori. Sekoita se taikinaan.
 4. Laske uunin lämpötila 175-asteeseen. Kumoa taikina karamellisoituneiden appelsiinien päälle. Tasoita taikina nuolijalla mahdollisimman hyvin. Paista 40 minuuttia. (Appelsiinia, jonka kuori käytettiin taikinaan, ei enää tarvita kakun valmistukseen. Nyt olisi hyvä hetki syödä se.)
 5. Kumoa lämmin kakku tarjoiluvadille.

Vinkki: Tunnistat kypsän kakun siitä, että se irtoaa vähän vuuan reunoista eikä taikinaa tartu hammastikkuun, joka tökätään kakkuun.

Alkuperäinen ohje: Soppa 365

Veriappelsiinikeikauskakku