Olin viime viikolla kertomassa bloggauksesta opiskelijoille ja se jos mikä on laittanut omat rattaat pyörimään. Jouduin tarkastelemaan omaa blogiani uudessa valossa ja miettimään jälleen kerran blogin tavoitteita, omaa intohimoa ja sitä, mitä oikeastaan haluaisin.
Kolmituntisen blogityöpajan aikana opiskelijat miettivät omia vahvuuksiaan, kiinnostuksen kohteitaan ja tavoitteita blogille. Mietimme yhdessä sitä, kuka blogia lukee ja miten blogia voi hyödyntää ammatillisesti. Laitoin opiskelijat töihin, tekemään listoja, kirjoittamaan itsestään ja kartoittamaan omia mielenkiinnon kohteitaan. Koska bloggaamisessa tärkeintä ei ole miten vaan miksi, joutuu jokainen vastaamaan siihen kysymykseen itse, omista lähtökohdistaan.
Minun blogini eivät koskaan ole saavuttaneet mainetta ja mammonaa suuremmassa mittakaavassa, mutta erityisesti edellinen askartelublogini toimi ammatillisena apuvälineenä monessa yhteydessä. Käytin sitä portfolion tapaan hakiessani töitä, mainostaessani kursseja ja etsiessäni yhteistyökumppaneita. Blogiin on ollut helppo viitata, se on ajantaisainen, monipuolinen ja persoonallinen. Blogi on auttanut monien mahdollisuuksien aukeamisessa.
Kerroin opiskelijoille asioista joita itse koen saavuttaneeni blogini kautta. Kerroin mitä se toisaalta vaatii. Kerroin, että nykyinen laidasta laitaan hyppivä blogi ei tavoitteellisuuden kannalta ole helppo. Yhteen selkeään aihepiiriin keskittynyt blogi on helpompi hyödyntää. Toisaalta kapeaan aihealueseen keskittynyt blogi vaatii todellista intohimoa. Vuodesta toiseen.
Työpajaa suunnitellessani kävin läpi blogini sisältöä, nykyisiä aihealueita ja ideoita siitä mihin suuntaan haluaisin blogiani viedä. Blogihan on etsinyt suuntaansa pian puoli vuotta asioiden saamatta sen kummempaa selkeyttä. On ehkä aika alkaa elää niin kuin opettaa. Miettiä miten kartoittaisin omat mielenkiinnon kohteeni niin, että ne muodostaisivat järkevän kokonaisuuden. Tai ehkä pitäisi aloittaa siitä peruskysymyksestä, minkä opiskelijoiltakin kysyin. Miksi bloggaat?