Klementiinijäätelö <3 Tänään jouluvieraana on Haarukkavatkain -blogin Minttu. Minttuun olen tutustunut ruuan ja bloggaamisen merkeissä ja nykyisin bloggaamma molemmat Suomen blogimedialla. Kolleegoita siis. Minutulla on valtavasti tietämystä ruuasta ja ihan huikeita reseptejä. Kannattaa käydä lueskelemassa blogia. Suosittelen! Klementiinijäätelö <3

Olen Minttu ja kirjoitan Haarukkavatkain-blogia. Arvostan ruoassa makua ja usein yksinkertainen on sitä parasta ruokaa. Pyrin seuraamaan ohjeissani sesonkeja raaka-aineiden osalta ja kokeilen mielelläni uusia juttuja hyväksi todettuja vanhoja klassikkoja unohtamatta. Kun arki alkaa ahdistaa ja ruokaideoita on tasan nolla, on parhautta istua valmiiseen pöytään, oli se sitten ravintolassa tai ystävien seurassa. Parhaillaan yritän kehittyä ruokakuvaajana ja siinä haastetta riittääkin loppuelämäkseni! Minua voit seurata instagramissa  ja facebookisssa.
Blogin löydät osoitteesta: https://haarukkavatkain.com/

klementiinijäätelö | jäätelö | joulu | jälkiruoka
Olen jouluruokien suhteen enemmän suolaisten kuin makeiden ystävä. Joulutorttuja syön joulusesongin aikaan ehkä kaksi, ja silloinkin suoraan uunista, piparit ovat parhaimmillaan taikinana ja kuivakakut eivät oikein ole mun juttu. Joten jouluna herkuttelu jää usein sen jouluaaton jälkiruokaan, vihreisiin kuuliin ja englannin lakuihin.

Meillä kotona oli aika usein joulun jälkiruokana jonkinlaista jäädykettä. Kukaan meistä ei ollut erityisen makeiden ystävä ja viilentävä jäätelömäinen jälkiruoka teki kauppansa. Muistan, että ainakin sellaista portviinillä terästettyä luumujäädykettä äiti teki melko usein ja karpalot sekä piparitkin ovat jäädykkeisiin päätyneet.

Eipä siis yllätys, että kun ajattelin jouluksi sopivaa jälkkäriä oli ajatukset heti jossain kylmässä ja raikkaassa. Jostain syystä tänä vuonna värimaailma joulun ajan ruoissa ja jälkkäreissä on ollut keltainen. Olen rohmunnut kotiin klementiineja pussikaupalla ja tunkenut sahramia vähän joka ruokaan. Klementiinit ovat tämänkin jälkiruoan ydin.

Jäätelöön keitetään kokonaisia klementiinejä, jotka soseutetaan kuorineen. Riippuu täysin klementiineistä kuinka karvasta tai makeaa soseesta tulee. Jos tykkäät makeammasta, niin lisää suosiolla glukoosisiirappia, kunnes saat omaan suuhusi sopivan makeuden. Vielä loppuun juomavinkki: uusi Blossan sesonkiglögi sopii viilennettynä tosi hyvin klementiinijäätelön kanssa.

klementiinijäätelö | jäätelö | joulu | jälkiruoka

Klementiinijäätelö

klementiinisose
6 keskikokoista luomuklementiiniä (sosetta pitäisi tulla noin 5 dl)
¾ – 1 ½ dl glukoosisiirappia

jäätelömassa
1 tlk kondensoitua maitoa
5 dl kuohukermaa
1 tl kanelia

Pese klementiinit huolellisesti. Asettele ne kattilaan ja peitä vedellä. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla noin 2 tuntia, kunnes klementiinit ovat täysin pehmeitä. Jäähdytä hetki, halkaise hedelmät ja poista mahdolliset kivet. Soseuta monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa sileäksi soseeksi. Lisää glukoosisiirappia, kunnes saat sopivan makeuden soseeseen. Jäähdytä. Soseen voit tehdä jääkaappiin edellisenä päivänä.

Ota 2 dl sosetta erikseen ja yhdistä loput kondensoidun maidon kanssa. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta kanelilla ja sekoita kondensoidun maitoseoksen joukkoon. Vuoraa tarvittaessa 2 l leipävuoka tai pyöreä kakkuvuoka leivinpaperilla. Kaada vuoan pohjalle ensin kerros jäätelömassaa, lisää sitten lusikalla n. ½ dl klementiinisosetta pisaroiksi pinnalle. Toista tämä, kunnes kaikki sose ja jäätelömassa on käytetty. (Sosetta tulee 4 kerrokseen.)

Peitä vuoka muovikelmulla ja sitten vielä foliolla. Pakasta klementiinijäätelö yön yli. Nosta jäätelö jääkaappiin noin 20 minuuttia ennen tarjoamista ja ota siitä jäätelökauhalla palloja. Voit tarjota jäätelön esim. pipareiden kanssa.

Vinkki! Klementtiinijäätelö kestää hyvin pakastimessa useamman päivän, joten voit tehdä sen hyvissä ajoin valmiiksi.

Kannattaa myös katsoa piparkakkujäätelönohje!

klementiinijäätelö | jäätelö | joulu | jälkiruoka
Lopuksi vielä odotettu Rouva E:n tekemä jouluhaastattelu!

Kuuluuko jouluusi jokin perinne tai tapa, jota ilman joulu ei tule?
Jouluuni liittyy ehdottomasti muutamia must-juttuja, kuten se että kuusi koristellaan aattoaamuna ja joulurauhan julistusta seurataan samalla glögiä nauttien. Jollain tavalla se joulu alkaa siitä hetkestä. Ja jos puuhasteluilta jää aikaa, niin Lumiukko on nähtävä!

Mitä uutta joulupöydästäsi löytyy tänä vuonna?
Tämän joulun vietämme äitini luona ja joulupöytä on varsin perinteinen. Rakastan joululaatikoita ja kinkkua, erityisesti kun ne saavat leivinuunissa kypsyä. Jotain uutta voi tulla ehkä jälkiruoaksi, ainakin se on jotain kylmää ja raikasta. Viime joulun vietimme kotona ja silloin söimme ostereita ja kotimaista hanhea. Luulen, että siitä saattoi syntyä meille uusi perinne, kun olemme kotona.

Joululaulusuosikkisi?
Tykkään enemmän kevyistä, amerikkalaisista joululauluista kuin synkistä suomalaisista, mutta ykköseksi joululaululistalla pääsee perienglantilainen Twelve Days of Christmas, josta pitää aina laulaa niin kovalla kuin jaksaa se “partridge in the pear tree” -osuus!

Mitä toivot lahjaksi?
Olen siitä onnekas, että vietän joulukuussa myös syntymäpäivääni ja sain synttärilahjaksi toivomani Nigel Slaterin The Christmas Chronicles -kirjan. Se johdattaa kyllä ajatukset jouluun ja Nigel rakastaa myös talvea, joten mikäs sen parempaa lukemista tällaiselle talvi-ihmiselle. Ylipäätään kirjat ovat niitä parhaita joululahjoja, joita annan itsekin mielelläni.

Tuleeko teille joulupukki?
Joulupukkia ei meille tule, kun olemme kaikki aikuisia, mutta siskoni ja hänen isänsä ovat monena vuonna olleet ns. joulupukin hommissa kylällä. Saa nähdä onko varauskirja täynnä tänä vuonna!