Sain Järvikylältä DIYrtti haasteen, jossa tarkoituksena on kehittää tai kokeilla erilaisia reseptejä yrteille! Tai oikeastaan käyttötarkoitusta ei oltu rajattu pelkästään resepteihin, sillä yrttejähän voi käyttää monenlaiseen muuhunkin tarkoitukseen! Itseäni houkutti myös ajatus luonnonkosmetiikan valmistamisesta, mutta tällä kertaa aikataulu saneli hieman mahdollisuuksia.

Syksyisin tulee kokeiltua paljon erilaisia säilöntäohjeita, enimmäkseen hilloa ja mehuja, mutta myös muita tapoja säilöä kesän makuja talven varalle. Minusta on hauskaa kokeilla perinteisiä reseptejä pienellä twistillä ja mikäpä sen parempaa kuin lisätä tuoreita yrttejä tuomaan makua!
Tähän hilloon olen käyttänyt oman pihan omenoiden ja luumujen lisäksi tinjamia.

 

 

Valmistaminen on helppoa, joskin pikkuruisen luumujen kalttaaminen oli himpun työlästä.
Tinjamilla maustetun luumu -omenahillon ohje
 
1 kg luumuja
1 kg omenoita
3 dl vettä
2 kanelitankoa
muutama tinjamin oksa
1 kg hillosokeria
Kalttaa ensin luumut ja poista kuoret. Halkaise luumut ja poista kivet. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Pilko omput sopivan kokoisiksi paloiksi. Laita luumut, omenat, vesi, kanelitangot ja tinjami kattilaan ja anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Lisää sokeri, sekoita ja anna keitä vielä toiset 10 minuuttia. Kuori vaahto pinnalta ja purkita puhtaisiin, kuumiin lasipurkkeihin. Anna jäähtyä huoneen lämmössä ja säilytä kylmässä.

Minä kokeilin kesällä rosmariinimansikkahilloa, se ainakin toimii loistavasti! Myös mustikka ja tinjami voivat olla mukava makupari. Oletteko te maustaneet hilloja yrteillä ?