Hesarin blogeissa oli vähän aikaa sitten juttu supernaisista. Sellaisista, joilla on perhe, parisuhde ja ura reilassa. He pitävät itsestään huolta ja ehtivät harrastaa. Kaikki näyttää olevan kunnossa, eikä heillä totta vieköön isoja ongelmia olekaan.
Luin jutun juuri saman päivänä kun minun oli ilmoitettava, ettei perustamani Paperilla -lehti enää jatkaisi. Jotenkin yhtälö oli katkeran suloinen. Saan kuulla lähipiiriltäni tämän tästä siitä kuinka teen kaikkea. Ja välillä ihmisten puheista heijastuu myös ajatus siitä, että minulla on kaikkea. Ja mitä siihen voi sanoa, minulla on perusasiat kunnossa. On ihana perhe, monenlaisen tekemisen mahdollistava työ ja kiva koti pääkaupunkiseudun tuntumassa. Minulla on ollut mahdollisuus matkustaa ja opiskella itselleni mieleisiä asioita. Elämässäni on runsaasti rakkautta. Olen onnekas.

Sillä, että tekee kaikkea on myös kääntöpuolensa. Vaikka tekeminen on kivaa ja antoisaa, saattaa joskus huomata tekevänsä liikaa. Yhtä äkkiä ei vaan enää huvitakkaan, tai kerta kaikkiaan ei jaksa. Oman jaksamisen rajat löytyvät kokeilemalla. Itse olen luonteeltani rajapinnoilla hiippaileva, teen kivoja juttuja, enkä osaa sanoa ajoissa ei.
On opittava näkemään mikä itselle on tärkeää ja voimaa antavaa. Joskus on todettava, että jokin asia ei toimi, tai että se ottaa enemmän kuin antaa. On opittava laskemaan irti. Jos jäisin kiinni jokaiseen asiaan, mitä haluan kokeilla, jokaiseen projektiin, joka ei saa tuulta alleen, hautautuisin niiden alle. Arkailisin uusiin mahdollisuuksiin tarttumista ja rupeaisin pelkäämään lopputulosta ennen aikojaan. Se ei kuulostaisi enää minulta.

Vapaa ajallani haluan rentoutua luovan tekemisen parissa. Kokeilla erilaisia asioita ja nauttia uusien asioiden löytämisestä. Näistä asioista myös bloggaan. Luovuus vaatii tujauksen itsekkyyttä. On otettava aikaa itselleen, toteutettava omia näkemyksiään ja ennen kaikkea, on opeteltava sanomaan ei. Blogissani tai elämässä muutenkaan en koskaan korosta sitä, kuinka olen kieltäytynyt monista asioista pystyäkseni keskittymään niihin, jotka itse koen tärkeäksi. Olen oppinut sietämään sitä, että minun prioriteettini eivät välttämättä aukea jollekkin toiselle, jonka tärkeästä toimesta kieltäydyn. Blogini ei myöskään esittele kaikkien elämään kuuluvia epätoivon hetkiä, itsesäälissä rypemiskohtauksia ja aika ajoin vaivaavaa riittämättömyyden tunnetta. Blogissa on ikuinen kesä niin sanoaksemme.


Olen luonteeltani suurpiirteinen ja helposti kyllästyvä. Joudun usein pohtimaan missä menee luovuttamisen ja luopumisen raja. Annanko periksi liian aikaisin, olenko liian lyhytjänteinen tai kärsimätön? Vastauksia näihin kysymyksiin haetaan niiltä rajapinnoilta. Tärkeintä on tietää itse.

Oletteko te törmänneet näihin asioihin elämässänne?
Terveisin, Minna

PS. Minä vietän viikon valokuvaterapia opintojen parissa Kreetalla, mutta blogi päivittyy, ihan niin kuin supernaisilla kuuluukin!