Valokuvauskoulu toteutetaan yhteistyössä Photoboxin kanssa.

Vinkkejä parempiin kuviin

Valokuvaus on taito, johon ei opi yhdessä yössä. Kursseja käymällä saa työkaluja opettelun tueksi, mutta valokuvauksen taito syntyy harjoittelemalla.  Tänään ajattelin jakaa muutamia ideoita siitä, mitä Ei kannata tehdä! Ne auttavat alkuun silloin kun tuntuu, että omat kuvat kaipaavat uutta pontta.

1. Automaattisen salaman käyttäminen
Automaattisen salaman käyttäminen ei useinkaan paranna kuvaa. Se valaisee kuvan epätasaisesti, tekee voimakkaat varjot kuvan taakse ja kylmentää värit. Pyri käyttämään luonnonvaloa kuvatessasi. Salama ei missään tapauksessa ole aina huono asia, mutta sen käyttäminen vaatii hieman harjoitusta.

2. Kohteen hävittäminen 
Jos kuvaa katsoessasi et tiedä mitä kuva esittää, tai siitä ei näy miksi se on otettu, niin pysähtyä miettimään hetkeksi. Mitä haluan tällä kuvalla kertoa, mikä tilanteessa, paikassa, asiassa on ikuistamisen arvoista, mihin keskityn tällä kuvalla. Kun kohde on selvillä, voit miettiä millaisella kuvalla saat sen erottumaan. Auttavatko kameran säädöt? Kuvakulma? Valo? Alla samasta tilanteesta otetut kuvat.

 

3. Kohteen sijoittaminen aina keskelle

Kuvien mielenkiinto lisääntyy, kun sijoitat kohteen välillä muuallekin kuin keskelle kuvaa. Kokeile käyttää kolmanneksen sääntöä hyväksesi.

4. Taustaan ei kiinnitetä huomiota 
Kuten aikaisemminkin jo puhuttiin, mieti millainen tausta kohteelle sopii. Pyri etsimään tausta joka korostaa kohdetta haluamallasi tavalla. Kovin voimakas tausta voi hukuttaa kuvan pääkohteen kokonaan. Likapyykkikasat kiitoskortissa esiintyvän rippilapsen takana eivät ainakaan paranna kuvaa.

5. Kuvien ottaminen suorassa auringonpaisteessa
Suora auringonpaiste on kuvausolosuhteiltaan erityisen haastava. Se luo voimakkaita varjoja ja toisaalta vaaleat kohdat palavat helposti puhki, eli niissä ei enää ole mitään sävyjä. Jos kuvaat ihmisiä niin, että olet itse selin aurinkoon, saat kuviisi silmät viiruina tuskallisesti hymyileviä kasvoja. Alla tyyppiesimerkki.

6. Yksityiskohdta jäävät huomiotta
Monet kuvaavat vain yleiskuvia, kuvia huoneesta, jossa juhlakansa oleilee, kuva torista, jolla käväisi lomamatkalla, kuva pihasta, kuva joulupöydästä. Tällaiset yleiskuvat ovat jossakin tapauksissa myös perusteltuja kelpo kuvia, mutta mitäpä jos menisit lähemmäksi? Millaisia yksityiskohtia ympäriltäsi löytyy? Taltioi hääkakun koristeet ja suloisesti tuoksuvat mausteet. Nosta puutarhasi kukat pääosaan.

7. Projektikuvien ottaminen yöllä 
Bloggaajilla saattaa tulla tarve kuvata valmiita projekteja pimeän aikaan. Etenkin kun suomessa talvisin on hyvin vähän valoa. Luonnonvaloa kannattaa kuitenkin käyttää, sillä töitä on lähes mahdotonta saada kauniisti kuvattua hämärän aikaan. Luonnonvalolampuilla ja salamalaitteilla voi ostaa itselleen lisäaikaa, mutta tasaisen valon saaminen vaatii jo enemmän sijoituksia.

8. Kameran jättäminen kotiin 
Suurin virhe on se, että jätät kameran kotiin. Järjestelmä kameralla saa hienoja kuvia, mutta se painaa ja vie tilaa laukussa. Hanki lisäksi pieni kamera, tai käytä kännykän kameraan arjen taltiointiin. Paras kamera on se, joka kulkee mukana.

9.Väärät värit 
Näyttääkö siltä, että kuvissasi ihmiset näyttävät sinertäviltä tai kenties liian punaisilta? Kyse on valkotasapainosta. Useimmissa kameroissa valkotasapainoa voi säädellä manuaalisesti, mutta omassa kamerassani se on usein säädetty automaatille, sillä säädän värilämmön vasta jälkikäteen. Erityisen tärkeä oikea värilämpö on kuvattaessa ruokaa tai henkilöitä.

10. Esittele vain merkityksellisimmät kuvat
Vaikka nykyteknologia antaakin meille mahdollisuuden ottaa tuhansia kuvia yhden hinnalla, niin ketään ei jaksa kiinnostaa useampi kuva samasta aiheesta. Mieti mitkä kuvat ovat mielestäsi parhaiten onnistuneita ja jaa ne ystäviesi kesken. Jos kuvia on liikaa, hyvätkin kuvat hukkuvat massaan.

Edelliset valokuvauskoulun osat löydät täältä.

Mukavaa loppu viikkoa teille kaikille!

Yhteistyössä PhotoBox, tilaa edulliset kuvat suoraan kotiisi!