Olen jo useamman vuoden haaveillut lähteväni mukaan Avoimet puutarhat tapahtumaan. Se on päivä, jolloin tavalliset ihmiset avaavat puutarhansa muille, pistävät ehkä pystyyn pienen kesäkahvilan, esittelevät puutarhaansa ja myyvät halutessaan ylimääräisiä taimia puutarhapäivän vieraille.

Olen osallistunut tapahtumaan kävijänä muutaman kerran ja se on aina ollut yhtä hauskaa. Avoimet puutarhat vaihtelevat pienistä rivitalon pihoista maatilojen pihapiireihin ja tyylejä on yhtä monta kuin on omistajiakin. Yhdistävä tekijä on ilo on omasta puutarhasta. Meidän puutarhamme löytyy nyt Avoimet puutarhat sivuilta nimellä Aurora-puutarha.

Avoimet puutarhat päivää vietetään 7.7. Kannattaa laittaa se kalenteriin ja piipahtaa meillä. Puutarha käyskentelyn lisäksi meillä on kesäkahvila ja taimimyyntiä. Tervetuloa!


Mietimme pitkään millä nimellä osallistumme. Tilamme nimi olisi vapaasti käännettynä Korpilaakso, mutta se ei jotenkin kuvaa tätä aluetta ollenkaan. Tässä paikalla on kuitenkin toiminut Aurora-puutarha ainakin 80 -luvulta lähtien. Aurora puutarha oli biodynaaminen tila, jonka perusti suomalaisen luomutuotannon grand old man Michael “Mikko” Pax. Sittemmin Aurora-puutarhaa luotsasi isäni ja nyt puutarha on ollut kaupallisessa muodossaan ollut kuopattuna jo useita vuosia. Kotitarpeeseen meillä sen sijaan on viljety aina. Lue täältä lisää biodynaamisesta viljelystä.

Michael”Mikko” Pax tuli Saksasta Suomeen vuonna 1954 biodynaamisen maatilan tilanhoitajaksi Paraisille. 1960-luvulta alkaen hän toimi Biodynaamisen yhdistyksen palkattomana viljelykonsulenttina ja viljeli omaa avomaan vihannesviljelytilaansa Kirkkonummella. Tulisieluinen Mikko kiersi ympäri maata pitämässä luentoja kansalaisopistoissa ja vastaavissa paikoissa ja neuvomassa vasta-alkajia.
Mikko oli 1970-luvun alussa ainoa henkilö, jolta saattoi saada käytännön luomuneuvoja Suomessa. 1970-luku oli Suomen luomuviljelyn todellinen pioneerivuosikymmen. Silloin lähes sata tilaa aloitti luomuviljelyn ja lähes kaikki saivat oppinsa Mikolta. Hänen panoksensa Suomen luomuviljelyn alkuun lähdössä ja sen jälkeenkin aina 2000-luvulle on ollut mittaamattoman arvokas ja korvaamaton.•

Luomu-lehti

Koska tilamme historia on niin merkittävä ajatellen koko suomen luomutuotantoa, olemme päättäneet jatkaa Aurora-puutarha nimen käyttöä. Minulla on jopa pieniä ideoita, miten voisimme elvyttää puutarhan kaupallista toimintaa, mutta niistä myöhemmin lisää.

Lipstikkaa.