KAUPALLISESSA YHTEISTYÖSSÄ: Stevia ja Suomen blogimedia

Täytekakku ilman sokeria | sokeriton | gluteeniton | jauhoton | vähähiilihydraattinen

Täytekakku ilman sokeria ja valkoisia vehnäjauhoja kuulostaa mahdottomalta yhtälöltä, mutta onnistuu helposti ja maistuu herkulliselta. Sokerin sijaan kakussa on makeuttajana käytetty steviaa. Olen aikaisemminkin kokeillut steviaa, mutta en niin menestyksekkäästi. Minulla on jopa kasvanut pihalla stevia pensas, jonka lehtiä lapset kävivät imeskelemässä. Aikaisemmin olen törmännyt stevian hankalaan annosteluun, liikaa laitettuna maku on suoraan sanottuna melko kamala, aivan liian makea.

Lähdin tähän kamppikseen mukaan murtaakseni omia ennakkoluulojani. Ajatuksena stevian käyttö sokerin sijaan nimittäin houkuttelee monestakin syystä. Tavallisesta sokerista poiketen stevia ei sisällä kaloreita, eikä hiilareita, eikä se vaikuta negatiivisesti hammasterveyteen.

 SteviaSweet oli mielestäni helppo annostella ja käyttää, mutta yrityksistä huolimatta en saanut Stevia Sweet crystal kidemakeuttajaa vaahtoutumaan munien kanssa, niin kuin olisi pitänyt. Ajattelin ensin, että vika oli omien munien tuoreudessa ja kokeilin vielä uudestaan kaupan munilla, mutta kuohkeaa vaahtoa en saanut aikaiseksi. Kakku onnistui silti yli odotusten, eikä maistunut lainkaan terveelliseltä, oudon makealta tms. vaan ihan tosi hyvältä!

Tein vaihteeksi mini kakun, sillä monesti erityisruokavalioita ajatellen pienempikin kakku riittää. Täytekakku ilman sokeria oli tosin sen verran hyvä, että en usko kenekään miettivän tätä syödessään, että jaahas, taas näitä -ton -ton juttuja. Täyte on omaan makuuni jätetty hieman kirpeäksi, joten kannattaa tekovaiheessa lisätä makeutusta, jos siltä tuntuu. Päästiin myös juomat ensimmäiset iltapäivä teet pihalle ihanaan auringon paisteeseen!

Täytekakku ilman sokeria | sokeriton | gluteeniton | jauhoton | vähähiilihydraattinen

Stevia faktaa:

Stevia-kasvista uutettuja stevioliglykosidejä on käytetty makeuttajina Etelä-Amerikassa ja Kaukoidässä jo vuosisatojen ajan.

SteviaSweet sopii kaikille, jotka haluavat makeutta juomiin tai ruokiin, mutta haluavat samalla rajoittaa sokerinkulutustaan ja huolehtia painostaan tai hammasterveydestään.

Kasvin ainutlaatuinen makeus on peräisin kahdeksasta lehdessä olevasta eri stevioliglykosidista. Niistä tärkeimmät kaksi glykosidia ovat steviosidi ja rebaudiosidi (Reb A), joiden makeus on 250–300 kertaa voimakkaampi kuin sokerin. Toisin kuin taloussokeri, stevioliglykosidit eivät kuitenkaan sisällä kaloreita eivätkä hiilihydraatteja. Ne soveltuvat siksi myös diabeetikoille.

Stevioliglykosidit ovat myös hammasystävällisiä. Useat yhdysvaltalaisessa Purduen yliopistossa tehdyt tutkimukset osoittavat, että stevian makeuttavat osat ovat fluoridin kanssa yhteensopivia ja jopa selkeästi ehkäisevät plakin muodostumista. Lähde: SteviaSweet

Eli tässä valossa kakkuni oli lähes terveellinen.

Täytekakku ilman sokeria | sokeriton | gluteeniton | jauhoton | vähähiilihydraattinen

Täytekakku ilman sokeria | sokeriton | gluteeniton | jauhoton | vähähiilihydraattinen

Täytekakku ilman sokeria

Pohja:
2 munaa
1/2 dl SteviaSweet crystal makeutusta
1 dl mantelijauhoja
1 tl psylliumia
1/2 tl leivinjauhetta
puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
(ripaus vanilijaa)

Täyte:
4 passionhedelmää
1/2 dl makeuttamatonta mangososetta
2 dl kuohukermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 sitruunan mehu
2 liivatelehteä
1 tl tai maun mukaan SteviaSweet crystal makeutusta

Päälle:
1 dl kuohukermaa

Tee näin:

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vatkaa munat ja SteviaSweet crystal vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Raasta sitruunan kuori kuivien aineiden joukkoon. Sekoita aineet keskenään. Paista kakku pienessä (sisähalkaisija n. 15 cm) irtopohjavuoassa noin 30 min. Kokeile kypsyys puutikulla. Anna jäähtyä ja leikkaa kahteen tai kolmeen osaan.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja tuorejuusto vaahdoksi. Paseeraa passionhedelmät, eli siivilöi niistä siemenet erilleen ja lisää mehu tuorejuustovaahdon sekaan mangososeen kanssa. Makeuta SteviaSweet crystalilla. Purista sitruunamehu pieneen kattilaan ja kiehauta. Nosta pois levyltä, purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne kuumaan sitruunamehuun. Anna jäähtyä hetki ja sekoita seos sitten muun täytteen joukkoon.

Kokoa kakku irtopohjavuokaan. Anna tekeytyä yön yli jääkaapissa. Poista irtopohjavuoka varovasti kakun ympäriltä. Vatkaa kerma ja levitä se tasaisesti kakun ympärille. Koristele esim hedelmillä.

 

Katso myös Karppaajan mangojuustokakun ohje.