Jouluiloa !

Oma jouluiloni syntyy jouluisasta puuhastelusta, joululeipomisesta ja ruokalahjojen näpertelystä rakkaille ja ystäville.

Hauskinta joulussa on mielestäni joulunodotus. Se rauhaisasti etenevä, jouluisten asioiden puuhailu jo marraskuulta alkaen. Joulukuun alkuun mennessä on kehitetty uusi glögiresepti, tuotu piskuinen kuusi olohuoneeseen ja ripustettu siihen värivalot. Joululaulut ovat raikuneet työhuoneella jo parisen viikkoa. Ja postiluukusta tipahtivat juuri omista valokuvista teetetyt joulukortit. Ei ole kiire mihinkään ja saa nauttia jouluisista asioista. Ai-van parasta.

Joulukuussa viimeistään voi alkaa ruokalahjojen näpertelyn. Niistä moni kun on sellainen, että säilyvät hyvin ja voidaan siten valmistaa hyvissä ajoin. Viime vuonna annoin lahjaksi monenmoista – punajuurisinappia, lakristsitoffeeta, joulugranolaa, kahvifudgea – syötävää (http://www.jotainmaukasta.fi/tag/punajuurisinappi/), olihan mulla työn alla tuorein kirjani, ruokalahjoihin keskittyvä  ’Syötäviä vietäviä’.  Tämä vuonna palaan juurilleni ja leivon jouluviemisiksi meheviä leipiä. Kuten tällaisen Pernodilla aateloidun saaristolaisleivän.

saaristolaisleipa-mari-moilanen-1

Saaristolaisleipä

2 leipää
9 dl piimää
50 g hiivaa
3 dl mallassiirappia
3 dl maltaita
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
1 l spelttitäysjyvävehnäjauhoja
1, 5 dl Pernod’ta
voita vuokien voiteluun
Leipien voiteluun:
1/2 dl ruokosokerisiirappia
1/2 dl Pernod’ta


Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Taikinaa ei tarvitse vaivata ja se saa jäädä melko löysäksi.  Jaa taikina kahteen voideltuun  leipävuokaan. Anna leipien kohota  2 tuntia liinan alla.

Paista saaristolaisleipiä yhteensä 2 1/2 tunnin ajan, ensin 175 asteessa ja kun leivät ovat kohonneet alenna lämpötila 160 asteeseen. Voitele leivät tässä välissä Pernod-siirappisekoituksella.

Jäähdytä kypsät leivät ritilällä. Saaristolaisleipä säilyy hyvin ja sen maku ja koostumus on parhaimmillaan muutaman päivän päästä leipomisen jälkeen.
Saaristolaisleipä on mainio vietävä. Se on leipomisen jälkeen parhaimmillaan parin päivän päästä ja säilyy mehevänä pitkään. Limpun ympärille kietaisen pätkän vanhaa sanomalehteä ja kauniin nyörin. Lahjan viimeistelee vihreä oksa. Koristellun leivän voi kääriä sellofaaniin tai sujauttaa sen rustiikkiseen paperipussiin.

Ihanaa joulunalusaikaa kaikille!

P.S Lisää ruokalahjavinkkejä Syötäviä vietäviä-kirjan hengessä Ylen-aamusssa 9.12 klo 6.50 alkaen..

Toivottaa Mari Jotain maukasta -blogista (www.jotainmaukasta.fi)

IG: @Jotainmaukasta
Facebook: Jotain maukasta
Pinterest: Jotain maukasta

Steller: @Jotainmaukasta

Tervetuloa Ku ite tekee blogin joulukalenteriin. Joulukalenterissa blogini lukijat pääsevät ääneen ja jakavat omia jouluisia ohjeita ja reseptejä. Kannattaa siis käydä päivittäin katsomassa uudet jouluiset ideat!

joulukalenteri2016