Kaupallinen yhteistyö: Hyvä merkki -kampanja ja Pro Luomu. 

Uuniperunat erilaisilla täytteillä on herkullinen, mutta vähän unohduksiin jäänyt ruoka ainakin meidän perheessä. Tein potuille kolme erilaista täytettä, pinaatti-feta, paahdettu kurpitsa ja savusilakka. Uuniperunat syntyvät helposti isommallekin porukalle.

Uuniperunat

Olen pitkän linjan luomuintoilija. Kasvoin perheessä, jossa isäni viljeli luomuvihanneksia silloin, kun niitä sai vain harvaan valituista erikoisliikkeistä. Teininä kuljin välillä isäni mukana viemässä luomu vihanneksia pääkaupunkiseudun luomukauppoihin, jotka saattoi melkein laskea yhden käden sormilla. Vuosituhannen vaihteessa asuin vuoden englantilaisessa luomumaitotilalla ja esikoiseni synnyttyä 2002 perustin pienen luomupuuvillaisia ja muita ekologisia lastentarvikkeita maahantuovan yrityksen. Se oli aikaa, kun luomu oli vielä marginaalissa, eikä joka kaupan perusvalikoimaan kuuluva tuote. Aika on onneksi muuttunut ja ympäristöystävällisyys ja puhtaus on valtavirtaistunut. Luomu on tullut osaksi ihmisten jokapäiväistä elämää.

Minulle merkittävin syy luomun käyttämiseen on ollut luonnon varojen säästäminen tuleville sukupolville. Luomussa yksi pääperiaate on kasvualustan elinvoimaisuudesta ja hyvinvoinnista huolehtiminen ja luonnon manimuotoisuuden säilyttäminen. Luomuviljelyssä käytetään hyödyksi viherlannoitusta, eli pelloille kylvetään esimerkiksi apilaa ja hernettä, jotka sitovat maaperään typpeä. Luomuviljelyssä käytetään eloperäisiä lannoitteita kuten karjanlantaa, ja siitä tykkäävät madot ja muut maan pieneliöt. Nämä maanuumenissa työskentelevät pikku vilpertit ovat niitä tärkeitä tyyppejä, jotka tekevät jatkuvaa työtä maan hyvinvoinnin eteen. Multava maa pysyy tasaisemmin kosteana, kestää paremmin kuivuutta, sateita, vähentää ravinteiden huuhtoutumista ja mikä parasta, hyvinvoivassa maassa kasvaa terveitä ja maukkaita kasveja.

Jopa 95 % maailman ruoantuotannosta on sidoksissa maaperään. Multava maa on luonnonvara, jota häviää tehoviljelyn ja eroosion vaikutuksesta nopeammin kuin uusiutuu. Siksi maasta kannattaa pitää hyvää huolta. –Luomumerkki

Omassa pikku puutarhassani toimin näiden samojen luomuperiaatteiden mukaisesti. Ravitsen puutarhaa orgaanisella lannoitteella, kompostilla ja viherkatteella, joka auttaa pitämään huolta maan mikrobeista. Hyödynnän vuoroviljelyä ja kasvien omaa kykyä huoltaa kasvualustaa. Puutarhan monimuotoisuus on ilo sekä silmälle, että erilaisille pörriäisille, linnuille, sammakoille ja muille luonnon eläimille. Itse asiassa oma puutarha ja sieltä saadut kokemukset ovat entistä enemmän herättäneet pohtimaan omien kulutusvalintojen merkitystä ympäristölle. Hyvänä boonuksena tulee mielestäni luomuvihannesten vahvempi maku. Kaikki eivät edes tiedä miltä maistuu peruna! Jos haluan itse viljellä omia kasviksiani luontoa kunnioittaen ja monimuotoisuutta vaalien, miksi en vaatisi samaa myös niiltä tuotteilta, joita ostan kaupasta?

Luomuvihanneksia ja muita luomutuotteita saa nykyisin todella hyvin ihan tavallisista kaupoista, mutta bongailen usein reissatessa pientuottajien valikoimia, joista löytyy yllättäviäkin tuotteita tai laajempi valikoima erilaisia lajikkeita.

Valitsin tähän reseptiin lähtökohdaksi perunan, sillä se on kaiken kaikkiaan erinomainen raaka-aine ympäristönäkökulmasta. Perunan hiilijalanjälki on pienempi kuin esimerkiksi vehnän, riisistä puhumattakaan. Lisäksi sen viljely vie vain vähän vettä. Myös perunan rehevöittävää vaikutusta mittaava fosfaattijalanjälki on alhainen. (Lähde: Yle) Voisi siis sanoa, että kotimainen luomupottu on syytä nostaa lautaselle entistä useammin!

Uuniperunat

Uuniperunat x 3 

Uuniperunoiden tekeminen kannattaa aloittaa täytteistä, sillä ne tarvitsevat aikaa tekeytyäkseen. Valitse jokaiselle ruokailijalle oma peruna (iso), esimerkiksi Rosamunda. Pistele perunaan haarukalla reikiä ja laita perunat uuni pellille. Uuniperunat kypsyvät 200 asteessa noin tunnin.

Kurpitsatahna

 • 1  luomukurpitsaa
 • 2  luomuvalkosipulinkynttä
 • 2 rkl säilöttyä sitruunaa
 • 1 1/2 dl luomuoliiviöljyä
 • 2 tl luomu celyoninkanelia
 • 2 tl suolaa
 • 4 rkl luomu vaaleaa tahinia
 • 1 dl luomu turkkilaista jogurttia
 • luomu Kikherneitä tai kurpitsan siemeniä halutessasi
 • Tuoretta korianteria

1. Halkaise kurpitsa pituussuunnassa kahtia. Poista siemenet. Viipaloi kurpitsa ja asettele viipaleet pellille. Paahda 225 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes kurpitsaviipaleet ovat täysin paahtuneita ja pehmeitä. Anna jäähtyä.

2. Poista kurpitsan kuoret ja soseuta kurpitsa blenderissä. Lisää myös 2 valkosipulinkynttä ja 2 rkl hienonnettua suolaan säilöttyä sitruunaa. Käynnistä kone ja lisää 1 1/2 dl oliiviöljyä hitaasti koneen käydessä. Lusikoi tahna sekoituskulhoon ja lisää 2 tl kanelia, 2 tl  suolaa, 4 rkl  vaaleaa tahinia ja 1 dl turkkilaista jogurttia. Sekoita hyvin. Anna makujen tasaantua jääkaapissa seuraavan päivään.

3. Halutessasi voit paahtaa kikherneitä uunissa tai kurpitsansiemeniä kuivalla pannulla kurpitsatahnan päälle.

4. Koristele tahna tuoreella korianterilla.

Uuniperunat

Pinaatti-feta täyte

 • 500 g luomupinaattia
 • 2 kpl luomusipulia
 • 3 kpl luomuvalkosipulin kynttä
 • 3 rkl luomuoliiviöljyä
 • 100 g luomupinjansiemeniä
 • nippu tuoretta oreganoa (silputtuna)
 • 1 1/2 tl suolaa
 • 1 tl mustapippuria
 • 400 g luomufetajuustoa 

Huuhtele pinaatinlehdet kylmässä vedessä. Silppua pinaatti.

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulia öljyssä. Lisää pinaatti. Sekoittele, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää mausteet. Paahda pinjansiemeniä hetki kuumalla pannulla lisää pinaatin joukkoon. Anna jäähtyä hetki. Murustele jäähtyneen täytteen joukkoon feta. Mausta mustapippurilla.

Savusilakkatahna

 • 5 kpl savusilakoita
 • 125 g piparjuurituorejuustoa
 • 180 g luomukermaviiliä
 • 1 luomusitruunan raastettu kuori
 • 1/2 luomupunasipulia
 • tuoretta tilliä

Perkaa silakat. Sekoita kaikki aineet haarukalla toisiinsa. Koristele tuoreella tillillä. Tää on muuten erinomaisen monikäyttöinen tahna, sopii myös esimerkiksi pikku coctail-palojen täytteeksi, tsekkaa täytetyt ruisnapit.

Uuniperunat

Tämä materiaali on tuotettu Euroopan unionin tuella. Artikkelissa esitetään tekstin kirjoittajan näkemyksiä ja ainoastaan hän on vastuussa sen sisällöstä. Euroopan komissio ja kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto (Chafea) ei vastaa mistään tekstin sisältämien tietojen käytöstä.