Perunapizza saa rapeutensa grillissä. Yli jääneet uudet perunat pilkotaan pizzan pintaan ja maustetaan uuden sadon sipulilla, oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla.

Viikko saaressa on opettanut minulle nuukuutta. Yli jäänyt ruoka on pitänyt hyödyntää hyvin tarkkaan ja tyhjästä on pitänyt nyhjäistä uusia ruokalajeja. Tämä perunapizza on yksi sellainen. Tiedän, että perunapizza on ihan oikea ruoka. Monesti se on tehty valkoiselle kastikepohjalle, kuten vaikka ranskankermalle. Perunapizzaan yhdistetään monesti myös rosmariinia ja vuohenjuustoa. Saaressa meillä oli pizzajauhoja, Oltermannia, sipulia ja tomaattimurskaa. Ennen kaikkea meillä oli grilli ja pizzakivi, mistä tämä inspiraatio oikeastaan sai alkunsa.

Perunapizza | grillipizza | pizzakivi

Perunapizza

Pohja

2 dl vettä
⅓ pkt hiivaa (n. 15 g)
5 dl Myllyn Paras Pizzajauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää pizzajauhot ja alusta kimmoisaksi taikinaksi. Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi.

Tomaattikastike

2 tlk kuorittuja tomaatteja (voit myös käyttää tomaattimurskaa)
20 g suolaa
20 g oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
tuoretta basilikaa

Kaada tomaatit suureen kannelliseen astiaan. Lisää suola ja oliiviöljy. Murskaa käsin tai sauvasekoittimella.
Lisää tomaattien joukkoon halkaistut valkosipulinkynnet, joiden vihreät osat on poistettu, sekä runsas kourallinen revittyjä basilikanlehtiä. Älä enää tässä vaiheessa käytä sauvasekoitinta, vaan sekoita ainekset tomaattien joukkoon esimerkiksi puukauhalla.
Peitä ja anan maustua jääkaapissa ainakin 2-3 tuntia. jos haluat, voit valmistaa kastikkeen jo edellisenä päivänä ja antaa sen olla jääkaapissa yön yli. Kun laitat kastiketta pizzan päälle, ota valkosipulin kynnet pois.

Huom! Kastikkeen on tarkoitus olla suhteellisen nestemäistä, ei siis kokoon keitettyä ja paksua.

Täyte

Tomaatti kastiketta
Juustoa, keitettyjä uusia perunoita viipaloituna
Uuden sadon sipulia varsineen
Oliiviöljyä
Suolaa ja pippuria

Tee näin

  1. Aseta pizzakivi grillin ritilälle ja sytytä grilliin tuli. Anna grillin kuumeta noin 10 minuuttia, kunnes lämpötila on n. 300 astetta. Grillipizzan ohuen ja rapean pohjan salaisuus piilee nimenomaan grillin kuumuudessa.
  2. Jaa taikina n. 4 palaan, pyöritä palat pulliksi ja kauli tai taputtele pyöreiksi pienehköiksi pizzoiksi sitä mukaa kun pääset paistamaan niitä.
  3. Levitä pizzan päälle tomaattikastiketta, lisää sitten juustoa ja perunaviipaleita. Pirskottele päälle hienonnettu sipuli ja oliiviöljyä. Lisää lopuksi suolaa ja mustapippuria suoraan myllystä.
  4. Nosta pizza suoraan pizzakiven päälle. Voit käyttää apuna leivinlapiota.
  5. Paista pizzaa, kunnes reunat ovat rapeat ja juusto sulanut kunnolla.
  6. Kun pizza on paistunut, nosta se leivinlapion avulla pizzakiveltä.
  7. Jaa pizza osiin ja nauti!

Kokeile myös jogurttipizzaa.