Meillä on vietetty lihatonta lokakuuta rennossa hengessä. Eli olemme syöneet satunnaisesti kalaa ja muutaman kerran ulkonasyödessämme myös lihaa, mutta kaiken kaikkiaan lihan syöntiä on vähennetty tosi paljon. Olen aikanaan ollut yli kymmenen vuotta kasvissyöjä, joten tuntuu hassulta miten vaikeaa lihasta luopuminen alkuun oli.
Lapset ovat sopeutuneet kasvisruokailuun hyvin. Tai sanotaanko näin, että niin kauan kun kasvisruoka on ehtaa kasvisruokaa, niin kukaan ei kiinnitä edes huomiota lihan puuttumiseen, mutta heti kun ruokaan yrittää lisätä vaikka tofua, niin alkaa vastaan hangoittelu. Varmasti luontaista epäilevyyttä uutta kohtaan. Ja osittain myös sitä, etten ole mikään mestaritofukokki.
Itse en pysty syömään soijarouhetta, enkä sen kaltaisia tuotteita sillä vatsani tulee niistä tosi kipeäksi. Niinpä lihaton lokakuumme on perustunut ihan oikeisiin kasviksiin. Proteiinin saannista en niin osaa sanoa. Olemme toki syöneet palkokasveja, erityisesti pidän kikherneistä, vihreitä papuja ja sieniä.

Tämä valkoinen pizzaohje syntyi lihattoman lokakuun hetkenä kun kaapeista ei tahdo löytyä oikein mitään. Ja okei, myös Hannan soppa blogin herkulliset suppispizzat toimivat motivaattorina. Pizzaa oli saatava, maksoi mitä maksoi. Ja maksoihan se.

Olin nimittäin kuullut valkoisista pizzoista, joissa pohjalle tuleekin tomaattikastikkeen sijaan ranskankermaa. Ranskankermaahan meiltä ei sitten löytynytkään, joten käteväemäntä vaihtoi ranskiksen turkkilaiseen jogurttiin.

JA vielä yksi tunnustus ennen varsinaista ohjetta. En kertakaikkiaan osaa leipoa hiivalla. Joten mieheni tai lapseni tekevät meillä kaikki hiivaa vaativat leivonnaiset, kuten pizza taikinan. Jos kuitenkin kaipaat ohjetta pohjaan, kurkkaa yllä oleva linkki Hannan blogiin. Siellä on kuulema maailman paras pizzapohjan ohje!

Jogurttipizzan ohje

1/2 luomusitruunan raastettu kuori
2 tl puristettua sitruunan mehua
1,5 dl Turkkilaista jogurttia
1/4 tl rouhittua mustapippuria myllystä
ripaus suolaa

Tuoretta pinaattia
4 pkt Mozzarellaa

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen kiertoilmatoiminnnolla. Laita kaksi uunipeltiä kuumenemaan uuniin 5 minuutiksi. Kun paistat pizzan kuumennetulla pellillä, pohjasta tulee rapeampi. Levitä kaksi leivinpaperia pöydälle.

Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele taikinapalat palloiksi. Painele taikinapallot liiteiksi leivinpapereiden keskelle. Jauhota pinta ja kauli ohuiksi pohjiksi. Vedä pohjat leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Esipaista pohjia noin 10 minuuttia tai kunnes reunat alkavat saada väriä.

Tee sillä välin täyte. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita ne jogurttiin. Lisää mustapippuri ja suola. Sekoita hyvin.

Ota pizzapohjat uunista. Jaa jogurtti pohjien päälle ja levitä tasaiseksi. Paista noin 3 minuuttia, kunnes pizzojen reunat ovat kypsät. Levitä pinaatti ja mozzarella pizzoille ja laita pizzat vielä uuniin kunnes juusto sulaa. Lisää lopuksi muutama tippa oliiviöljyä.