Bloggaajan tulot kiinnostaa kaikkia, vähän niin kuin naapurinkin. Mä olen pitkään miettinyt blogini tilastojen ja tulojen avaamista, sillä se tuntuu kiinnostavan ihmisiä niin blogikentän sisällä kuin ulkopuolellakin. Etenkin kun meikäläinen bloggaa portaalissa, blogissa on mainoksia ja sisältöyhteistyötä. Olen kuullut kritiikkiä siitä, että miksi blogista pitää saada rahaa kun se kuitenkin on harrastus, eihän muistakaan harrastuksista saa rahaa. Ja sitä olen itsekin miettinyt. Että onko mulla tarvetta tehdä kaupallista yhteistyötä, koska leipä meikäläisen pöytään tulee kuitenkin ihan muualta.

Omaksi ja muidenkin iloksi ja kauhistukseksi päätin laittaa lukemat pöydälle. Että mitä tuli ja mitä meni. Mitä jäi käteen? Kuinka paljon bloggaajan tulot olivat vuonna 2017?

 

Tilastot

Seuraan blogini tilastoja Google Analyticsin kautta. Suosittelen sitä muillekin bloggaajille, koska se on yleisesti käytössä ja siten melko vertailukelpoinen. Yksittäisiä kävijöitä blogissani oli vuonna 2017 98 000. Vuonna 2016 kävijöitä oli 70 800, eli blogini lukija määrät ovat koko ajan kasvaneet hitaasti mutta varmasti. Viime vuonna on selkeä ero alku- ja loppuvuoden kävijämäärissä, heinä-joulukuussa kävijöitä on on ollut yli 10 000 kuukaudessa, kun alkuvuonna kävijöitä on ollut selkeästi vähemmän. Olen lukijamääriltäni varmasti melko keskikastia ruokabloggaajien keskuudessa, itse olen kävijämääriin ja niiden nousu suhdanteeseen tyytyväinen.

Postauksia vuonna 2017 olen tehnyt 102, joista 7 on kaupallisia yhteistöitä. Vuonna 2016 julkaisin 238 postausta, joista 8 oli kaupallisia. Kreisiä.

Ylivoimaisesti eniten liikennettä minulle tulee Googlen, Pinterestin ja Facebookin kautta.

Kaikkein eniten luetaan Karppaajan mangojuustokakun ja raparperikakun ohjetta, joihin tullaan Pinterestin kautta. Myös askarteluohjeita ja sokerittomia ja viljattomia reseptejä etsitään blogini kautta.

Bloggaajan tulot | bloggaus

Bloggaajan tulot

Mitä sitten olen tienannut yllämainituilla spekseillä?

Laskutan blogissa tekemäni yhteistyöt Ukko.fi palvelun kautta. Kaikki blogia pidempään seuranneet varmasti tietävätkin, että olen myös yrittäjä, on Y-tunnukset, kirjanpitäjät ja muut yritystoiminan perusjutut.  Koska varsinainen yritystoimintani on arvonlisäverotonta ja Ku ite tekee blogin tuotot taas ALV:llisia, ja kovin vähäisiä, olen kokenut helpommaksi käyttää Ukkoa.

1500 euroa on tililleni kilahtanut palkkaa kaiken kaikkiaan. Koko viime vuoden aikana. Tämä sisältää siis koko potin, palkkiot kaupallisista yhteistöistä ja mainosnäytöistä sen jälkeen kun olen maksanut tuloistani verot ja Ukko.fi kulut.

Tämän lisäksi olen saanut ilmaisia lounaita, joitakin arvoltaan vähäisiä tuotenäytteitä, ilmaislippuja ruokamessuille ja Taste of Helsinkiin. Ja kutsuja erilaisiin tapahtumiin ja jopa joillekin retkille, joista itselleni mieluisin oli retki Kyrö Distilleryyn. Kutsut erilaisiin kirjanjulkkareihin, pressilounaille ja pr tilaisuuksiin ovat kivoja, mutta tavallisella työssä käyvällä bloggaajalla on aika harvoin mahdollisuutta niille osallistua, eikä niitä määräänsä enempää jaksa.

Ja tähän vielä lisäyksenä, etten myy itse ollenkaan mitään kaupallisia yhteistöitä, vaan sen hoitaa puolestani Suomen Blogimedia.

Bloggaajan menot

Mitä blogausharrastukseen sitten on tänä vuonna mennyt?

Konkreettisesti blogin ylläpitoon on mennyt reilu 600 euroa. Uuteen kameraan ja valaistukseen noin 2500 euroa. Helsinki Design school valokuvaajan tutkintoon 3000 euroa. Valokuvaus workshop Kreetalla ja Rock your blog workshop Helsingissä, näihinkin on uponnut varmaan se 3000 euroa. Sitten on tietenkin pienempiä summia uponnut kuvausrekvisiittaan, kippoihin ja kuppeihin. Eli karkeasti laskisin, että olen käyttänyt blogiharrastukseeni menneenä vuonna sellaisen himpun vajaa 10 000 euroa. Itse asiassa näin ajatellen, aivan helvetisti.

On tietenkin totta, että valokuvaus workshopit ja valokuvaajan tutkinto eivät suoraan ole blogiin uppoavia kuluja. Ilman niitäkin voi blogata. Valokuvaus on kuitenkin minun blogiharrastukseni ydin tekemistä. Bloggaan, koska haluan kuvata, kuvaan, koska haluan blogata.

Bloggaajan tulot | bloggaus

Summa summarum

Bloggaaminen on minulle harrastus, jota teen ammattimaisesti. Ammattimaisuus tarkoittaa kohdallani sitä, että yritän tuottaa niin hyvää ja laadukasta sisältöä kuin osaan. Samalla yritän myös kehittyä siinä mitä teen. Ammattimaisuus ei toistaiseksi tarkoita sitä, että tienaisin blogillani, tai että siitä saamani palkkiot kattaisivat edes sen, mitä bloggaukseen sijoitan. Sijoitan blogiin rahaa ja aikaa koska haluan, koska harrastan. Koska koen, että bloggaaminen antaa minulle enemmän kuin tililleni kilahtavat eurot. Tililleni kilahtavat eurot kuitenkin auttavat. Niiden avulla maksan pienen osan harrastukseni kuluista.

Kaikki te, jotka kaipaatte helppoa rahaa, voitte laskea tuntipalkan tekemälleni työlle. 102 postausta ja 1500 euroa, kymmenen vuoden kokemuksella. Sanotaanko näin, että ihan heti ei meikäläisen kannata jättäytyä pois leipätyöstä. Toisaalta, joku lahjakkaampi menestyy paremmin, eikä tämä ole mikään koko totuus koko blogiskenestä, tämä on koko totuus Rouva E:n blogiharrastuksesta.

Miksi silti kannattaa blogata?

Koska bloggaus on hauskaa, monipuolista ja se mahdollistaa jatkuvan uuden oppimisen. Bloggaaminen on tuonut elämääni upeita ihmisiä, mieleenpainuvia seikkailuita, matkoja, naurua ja liikutuksen kyyneliä. Se on tapa ilmaista itseä, merkitä muistiin tärkeitä tapahtumia, kokeilla omia rajoja. Se haastaa ja antaa tilaa. Muotoutuu elämän makuiseksi, oman näköiseksi, osaksi itseä. En osaisi olla ilmankaan.