Piparkakkutalo on yksi meidän perheen jouluperinteistä. Sellainen tehdään joka vuosi tai jos totta puhutaan, piparkakkutaloja syntyy nykyisin useita kappaleita. Keittiöön, olkkariin ja naapuriinkin. Kun jokainen saa tehdä omansa, niin ei synny riitoja arkkitehtuurin suhteen. Piparkakku talo on lähes samanlainen joulun lähestymisen merkki kuin jouluvalot ja oveen ilmestynyt kranssi, perinne jota ilman joulu ei tule.

Piparkakkutalo syntyy helposti helpommin, kun käyttää valmiita kaavoja. Kaavat löysin pikaisella googlailulla. Lapset tekivät perinteiset mummonmökit, mutta itse halusin kokeilla tänä vuonna kerrostaloa. Vaikka meillä perinteisesti tehdään piparkakkutaikina itse, kannattaa piparkakkutaloon käyttää kaupan valmistaikinaa. Se pysyy paremmin koossa ja kestää pystytys puuhat hajoamatta. Ja tämä ihan kokemuksen syvällä rinta äänellä puhuttuna. On meinaan kokeiltu kaikkea. Itse tehtyihin kaavoihin en ihan ekana suosittele lähtemään, etenkin jos omaa tälläiset ameeban tasolla olevat arkkitehtuuriset taidot niin kuin meikäläinen.

Lasten piparkakkutaloihin verrattuna omani on koristelultaan melko sovinnainen. Etenkin karkkien määrä oli nuorison mielestä riittämätön. Tosin kun ottaa huomioon kuinka paljon karkkia oli huvennut lasten taloihin (ja suihin) olen melko tyytyväinen, että sain edes muutaman karkin upotettua koristeluun. Koristelussahan voisi käyttää vaikka mitä, mutta me menimme ihan amatöörimeiningillä käyttäen kaupan valmiita pikeerejä ja marianne-rakeita, ranskanpastilleja ja amerikanpastilleja. Hyvin upposi kohdeyleisöön.

Piparkakkutalo

Piparkakkutalo

Piparkakkutalo

  • Piparkakkutalo kannattaa leipoa suoraan leivinpaperin päälle, jolloin seinät eivät siirrettäessä muuta muotoaan.
  • Käytä leikkaamisessa teräväkärkistä veistä.
  • Säilytä jääkaapissa se osa taikinasta, jota et työstä.
  • Anna paistettujen pipareiden jäähtyä rauhassa ennen kokoamista.
  • Koristele seinät ennen yhteen liittämistä.
  • Liimaa seinät yhteen sulalla sokerilla. Varo, sokeri on kuumaa.
  • Halutessasi voit leipoa myös alustan, se helpottaa kokoamista. Jos kuitenkin haluat laittaa sisälle valot, jätä pohja auki.
  • Ripottele päälle tomusokeria lumeksi.

Piparkakkutalo

Meillä piparkakkutalo on osana seimiasetelmaa, jos mietitte puisen rakennuksen virkaa. Piparkakkutalo on se majatalo, jossa ei ollut sijaa. Joka aamu joulukuun ajan lapset laittavat yhden hahmon lisää asetelmaan. Ensimmäisenä joka vuosi tulevat eläimet, aasi ja lampaat. Sitten pikku hiljaa paimenet, kolme kuningasta, Joosef, Maria ja viimeisenä Jeesuslapsi.

Piparkakkutalo

Hyvää itsenäisyyspäivää teille kaikille!