Mausteinen piparitaikina on vaivansa väärti. Piparitaikina itseasiassa valmistuu helposti ja moni epäröi taikinan tekemistä ihan suotta. Valmiiden pipareiden maussa eron kuitenkin huomaa. Ja erityisesti raa’an piparitaikinan maussa, se on nimittäin itse tehtynä taivaallisen hyvää.

Meillä joulu alkaa perinteisesti ensimmäisestä adventista. Silloin laitetaan ikkunoihin joulutähdet, avataan ensimmäiset luukku Partiolaisten joulukalenterista ja muutenkin virallisesti aloitetaan joulu vietto. Meille joulun odotukseen liittyy vahvasti leipominen, sen mukanaan tuomat tuoksut, mutta ennen kaikkea yhteinen jouluinen tekeminen on tärkeää.

Piparkakkujen leipominen on yksi sellainen jouluperinne, jolla me aloitamme joulun vieton. Oman kokemukseni mukaan piparkakut maistuvat parhaalta hyvissä ajoin ennen varsinaista joulua. Itse joulupöydässä piparkakut jäävät helposti muiden herkkujen varjoon, vaikka on kyllä myönnettävä että yksi joulun suosikki jälkiruuistani on juustolautanen piparilla ja viikunahillolla.

Mausteinen piparitaikina syntyy monellakin tapaa ja erilaisia ohjeita löytyy pilvin pimein. Luulempa melkein, että joka suvulla on omansa, se parhaaksi havaittu. Omani on hyvin yksinkertainen. Sokereita ja mausteita keitetään, niihin lisätään voi, annetaan jäähtyä ja lisätään munat. Lopuksi joukkoon sekoitetaan jauhot ja ruokasooda.

mausteisten pipareiden ohje mausteisten pipareiden ohje

Mausteinen piparitaikina

200 g huoneenlämpöistä voita
2 ½ dl sokeria
1 ½ dl siirappia
2 munaa
1 litra vehnäjauhoja
2 tl soodaa
2 tl kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua neilikkaa
2 tl jauhettua pomeranssia
1 tl jauhettua kardemummaa

Paista pipareita 200 asteessa  noin 5 min.

Kuumenna siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi.

Jäähdytä siirappiseos huoneenlämpöiseksi.

Lisää osa jauhoista ja munat. Sekoita sooda jauhojen joukkoon ja lisää loput jauhoista piparkakkutaikinaan hyvin sekoittaen. Anna piparkakkutaikinan jähmettyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.

Leivo taikinasta jauhoitetulla pöydällä piparkakkuja.
mausteisten pipareiden ohje

Toivotan sinulle ihanaa ensimmäistä adventtia ja lämmintä joulun odotusta! 

Ja hei muistithan, että täällä blogissa alkaa joulukalenteri 1.12!

joulukalenteri2016