Joulukukkaworkshop oli työpaja, jossa jokaisella oli mahdollisuus tehdä upea kukka-asetelma ja kranssi New Yorkissa opiskelleen ja Tukholmassa vaikuttavan Hanna Piipon ohjauksessa. Hän opettaa tekniikkaa, jossa tiukan sitomisen ja oasis sienten sijaan käytetään pohjana kananverkkoa. Kananverkon käyttö antaa valmiille asetelmalle orgaanisen muodon, se on helppo käyttöinen ja samaa kananverkkoa voi käyttää monta kertaa.

Osallistuin kukkaworkshoppiin ensimmäisen kerran syksyllä. Se oli samalla elämäni ensimmäinen kukka-asetelmanoin ylipäätään. Olen aina ostanut paljon kukkia, mutta en ole koskaan edes ajatellut, että osaisin itse tehdä kukka-asetelmia. Tai ymmärtäisin niiden päälle jotain. Hannan opetuksessa kuitenkin ymmärsin, että monet taiteen maailmasta tutut lainalaisuudet pätevät myös kukkien asetteluun. Muodot ja värit ovat tärkeitä ja sommittelussa voi hyödyntää kaikkea oppimaansa aina kolmanneksen säännöistä parittomuuden hyödyntämiseen.

Joulukukkaworkshop keskittyi valkoisen ja vihreän sävyihin. Koska värimaailma oli maltillinen, korostui kukka-asetelman muoto. Tällä kertaa asetelma tehtiin kauniisiin jalallisiin ruukkuihin, joka jo itsessään korosti asetelman muotoa.

joulukukkaworkshop
joulukukkaworkshop

Joulukukkaworkshop järjestettiin valokuvaaja Kreetta Järvenpään työhuoneella. Miljöö on viehättävä ja inspiroiva. Täynnä valokuvauksellisia yksityiskohtia ja ihanaa rekvisiittaa käytettäväksi. Kreetan avulla jokaisella kurssilaisella on mahdollisuus saada työnsä kuvattua parhaalla mahdollisella tavalla. Aikataulullisista syistä minulla jäi tekemäni kranssi kuvaamatta ja itseasiassa puoliksi tekemättä, sillä olin katsonut kurssin loppumisajankohdan väärin. Mutta kuvaan sen sitten autenttisessa ympäristössä, eli täällä meillä kotona!
joulukukkaworkshop

Kukka-asetelma tehdään reseptin pohjalta, eli Hanna oli valmiiksi miettinyt kuinka monta ja mitä kukkia käyttäisimme. Tässä asetelmassa on käytetty kolmea erilaista eukalyptystä, neilikkaa, tulppaania ja jouluruusua. Lopputulos on mielestäni viehättävä. Jouluinen, juhlallinen ja talvinen.

Workshopeista on ollut se ilo ja hyöty, että niissä saatua oppia ja intoa on voinut hyödyntää kotona. Olen tehnyt muutaman kukka-asetelman ihan omin neuvoin ja vaikka itse sanonkin, niistä on tullut tosi hienoja. Kurssien myötä kukista on avautunut kokonaan uusi maailma!

Enqvistin rouvan vinkit leikkokukkien hoitoon.

Tai siis eiväthän nämä mitään omia keksintöjäni ole, vaan asioita, joita kurssilta on jäänyt mieleen.

  • Kukat ovat sesonkituotteita siinä missä vihanneksetkin. Valitse sesongissa olevia kukkia koska ne ovat sekä edullisimpia, että elinvoimaisimpia. Sesongin kukista voit kysyä kukkakauppiaaltasi tai seurata esimerkiksi kukkakauppojen instagram tilejä.
  • Leikkaa kukille uudet imupinnat ennen kuin laitat ne veteen.
  • Kukat viihtyvät viileässä, lämpö ja suora auringonpaiste saa kukat lakastumaan nopeasti.
  • Poista leikkokukkien lehdet siitä osasta, joka menee veteen. Vedessä lilluvat lehdet aiheuttavat helposti sen, että vesi pilaantuu ja bakteerit lähtevät jylläämään.
  • Anna leikkokukille aluksi paljon vettä, sillä kukat juovat aluksi runsaasti. Vaihda vesi parin kolmen päivän välein.

joulukukkaworkshop
joulukukkaworkshop

Joulukukkaworkshop oli täydellinen pieni irtiotto arjesta. Kukkien asettelun ja  valokuvauksen lisäksi tarjolla oli ihanaa ruokaa ja hyvää seuraa. ei ihminen voi paljoa enempää lauantaipäivältä vaatia.