Kaikkihan tietävät Nigerialaiskirjeet. Huijaukset, joissa sanotaan, että kaukainen sukulaisesi / Afrikkalainen prinssi / lähi-idästä kotoisin oleva miljonääri tarvitsee apuasi / on kuollut / haluaa lahjoittaa sinulle ainakin miljoona euroa. Ainut, että sinun pitäisi ensin heittää muutama tonni käsittelymaksuihin. Kyse on huijauksesta, kun rahoja lähettää ulkomaalaiselle tilille, voi olla varma, ettei prinssistä yht äkkiä kuulukaan enää mitään. Kaikki tietää, paitsi se joka ei tiedä ja menettää rahansa. Koska jokuhan niihin aina sortuu, muuten koko bisnestä ei enää olisi.

Toinen ikuisuuden pyörinyt huijaus on se, kun “pankki” lähestyy sinua sähköpostilla ja pyytää klikkaamaan sähköpostissa olevaa linkkiä ja kirjautumaan verkkopankkiin. Sähköpostin lisäksi avulias “pankin” työntekijä soittaa asiakkaalle ja neuvoo, kuinka tilin päivitys tehdään. Ja kun puhelimessa ja netissä luulee toimivansa ihan oikean pankin kanssa, voi internetin vaaroista tietämätön vanhempi henkilö menettää yhden puhelinsoiton aikana sekä omat, että firmansa rahat. Onneksi menetys oli vain aineellinen.

Nimimerkki kokemusta on.

Miten sitten voi suojautua mahdollisilta huijareilta? No ensinäkin, älä usko mitään, mikä on liian hyvää ollakseen totta. Vähän pessimistinen elämän asenne toki, mutta harva meistä on niin onnekas, että perisi usean miljoonan henkilöltä, josta ei ole eläissään kuullut. Toinen hyvä keino on tehdä pientä googlausta. Toistuvatko nimet ja fraasit?

Verkkopankki huijauksessa pätee yksi hyvä perusasia. Pankki ei koskaan pyydä kirjautumaan verkkopalveluihin sähköpostissa tai tekstiviestissä olevan linkin kautta tai lähettämään henkilökohtaisia verkkopalvelutunnuksiasi, luottokortin tietoja tai henkilötunnusta sähköpostitse tai tekstiviestillä. Mikäli saat huijausviestin, älä vastaa viestiin tai klikkaa viestissä olevaa linkkiä.

Internetin syövereissä on parempi katso kuin katua.

Keventävä kuva meidän viini sadosta.

Tuli muuten vielä mieleen yksi asia, mitä ollaan viime aikoina paljon pohdittu, sattuneista syistä. Koska huijatuksi tuleminen on tosi noloa, niin kuinkahan moni nielee tappionsa ihan vaan kaikessa hiljaisuudessa, eikä koskaan raportoi mihinkään. Jälkikäteen on nimittäin äärimmäisen helppoa tajuta, mistä olisi pitänyt tajuta. Jälkiviisaus on parasta viisautta. Koska siinä huijatuksi tulemisen hetkellä on tosi vaikea huomata olevansa huijauksen kohteena. Meinasin kerran langeta nigerialaishuijaukseen itsekkin. Olimme silloin harkinneet aupairia ja eräs mukavan oloinen tyttö oli meille tulossa, siihen asti kun hänen isänsä sairastui, rahat olivat lopussa jne. Kovin inhimillinen tarina joka sai kyllä minut heltymään. Onneksi mieheni oli järjen ääni, tässäkin asiassa.

Oletteko te törmänneet internetin huijareihin?