Luumuhyve
Sain eilen sunnuntain kunniaksi pienen luumulähetyksen anopiltani (Saatiin luumujen lisäksi muuten tuo söpö emali vati, aika hyvä diili vai mitä?). Kiitokset vain siihen suuntaan! Meillä ei omalla pihalla luumuja kasva ollenkaan, miksiköhän muuten? Ihan kuin oltaisiin joskus yritetty sellainen kasvattaa. Ehkä peurat ovat huolehtineen siitä. Luumut joka tapauksessa maistuvat tässä perheessä. Olen ostanut niitä kaupasta aika paljonkin, sillä tähän vuoden aikaan ne ovat sesongissa ja hinta ja laatu kohtavat erinomaisesti. Suurin osa luumuista onkin nautittu sellaisenaan.
Olen muutamana vuonna tehnyt luumumarmeladia ja luumuhilloa, mutta ne eivät ole olleet suursuosikkeja. En tiedä miksi. Toisaalta oli mukavaa käyttää joulutorttuihin omatekoista hilloa kaupan hillonsijaan. Nämä saamani luumut on käytettävä hetimiten. Ensitöikseni pyöräytin luumuista kaurahyveen. Mutta luumuja jäi vielä muutamaan muuhunkin reseptiin. Mitä sä suosittelisit, makeaa, suolaista?
Luumuhyve

 

Luumuhyve

1 kg tuoreita luumuja
1/2 dl fariinisokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl mantelirouhetta
3/4 dl fariinisokeria
2 tl kanelia
2 tl vanilliinisokeria
50 g voita

1. Huuhtele luumut, halkaise ne ja poista kivet. Lado luumut laakeaan, voideltuun vuokaan ja ripottele väliin fariinisokeria.

2. Sekoita keskenään kulhossa puuhaarukalla vehnäjauhot, kaurahiutaleet, pähkinärouhe, fariinisokeri, kaneli ja vanilliinisokeri.

3. Sulata margariini ja kaada kuivien aineiden joukkoon. Sekoita hyvin. Levitä muruseos luumujen pinnalle.

4. Kypsennä 200 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 30 minuuttia. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.