Teimme Vipusessa työyhteisö projektin osana Voimauttavan valokuvan opintojani. Projektiin osallistuivat kaikki Vipusessa päätoimisesti työskentelevät, mutta tarkoitus on vielä laajentaa projektia asukkaisiin. Jokainen sai tehtäväksi ottaa kuvia siitä minkä omassa työssään kokee tärkeäksi. Käytimme työskentelyssä sekä uusia vartavasten otettuja kuvia, että vanhoja kuvia albumeiden kätköistä.

Kuvia tuli paljon ja aluksi niiden lajittelu minkään kokoavien teemojen alle tuntui vaikealta. Kun kuvia tutki tarkemmin ja ymmärsi laajemmin tarkoituksen niiden takana, löytyi sieltä itseasiassa myös selkeitä teemoja. Esille nousivat yhteisöllisyys, luonnonläheisyys, elämyksellisyys ja uudet kokemukset, hyvä arki ja perhekeskeisyys.

Me kaikki nautimme luonnosta ympärillämme ja sen tuomasta rauhasta ja niistä mahdollisuuksista joita se työhömme tuo. Elämää Perhekoti Vipusessa eletään paljon luonnon rytmin mukaan ja se on vahvasti läsnä jokapäiväisessä elämässemme. Kesällä tehdään ulkotöitä aina istututtamisesta kasteluun ja sadonkorjuuseen. Meillä hoidetaan puutarhaa, grillataan ja haravoidaan. Syksyllä käydään sienessä ja valmistetaan mehua, hilloa ja säilykkeitä. Talvella tehdään lumitöitä ja nautitaan kesän sadosta ruokapöydässä.

Tärkeää oli myös se, että saamme tehdä työtä perheemme kanssa. Vaikka työn ja perheen sovittaminen perhekotityössä on välillä haastavaa, tuo se myös erilailla aikaa ja mahdollisuuksia olla yhdessä. Perhekeskeisyyden voi myös ajatella niin, että Vipunen on kuin laajennettu perhe. Toisten kanssa on tultava toimeen hyvinä ja huonoina päivinä.

Esille nousi myös työn tarjoamat mahdollisuudet tarjota kaikille perhekodin jäsenille uusia elämyksiä ja kokemuksia. Olivatpa ne sitten matkoja, vierailuita tai jotakin kotona tapahtuvaa. On ollut hienoa päästä toteuttamaan unelmia, olla kokemassa jotakin ensimmäistä kertaa tai avustaa toista ylittämään itsensä. Perhekodissa on mahdollista elää oman näköistään elämää.

Hyvä arki nousi yhdeksi yhteiseksi tekijäksi. Perhekodissa ei tarvitse kiirehtiä töihin eikä töistä kotiin. Päivärytmi mahdollistaa ruuanlaiton, siivouksen ja pyykkihuollon hoitamisen niin, että aikaa jää muuhunkin. Ennen kaikkea hyvä arki tarkoittaa ihmisiä jotka viihtyvät kotonaan ja elävät onnellista elämää.

Yhteisöllisyys on perhekodissa luontaisesti voimakasta. Yhteisöllisyys tarkoittaa myös aktiivista yhteistyötä muiden toimijoiden, yhteisöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Vipusessa pidetään tärkeänä sekä sosiaalisia, että ammatillisia kontakteja muiden toimijoiden kanssa.

Tehtävä oli tosi mielenkiintoinen ja teki näkyväksi itselle ja muille niitä syitä miksi tekee juuri tätä työtä eikä muuta. Meillä oli kaikilla erilaisia syitä, mutta myös paljon yhteistä. Tuntui että se kaikessa yksinkertaisuudessaan toi uudenlaista potkua arkeen!

Oletteko te tehneet vastaavia työyhteisöprojekteja omilla työpaikoillanne?