Me käytiin kesällä lasten kanssa Virossa Saaremaalla. Reissu oli meille ensimmäinen, muttei varmasti viimeinen. Paikka oli kerrassaan upea! Kirjoittelin reissusta yhden postauksen jo aijemmin. Voit lukea sen täältä.
Sääre
Majakka ja museot
Sääre on Saaremaan eteläisin kärki. Ajomatkaa Kuresaaresta kertyy jonkin verran, mutta reissun on vaivan arvoinen. Aivan kärjessä sijaitsee majakka. Se on suljettu yleisöltä, mutta alue on upea ja vanha majakka on näyttävän näköinen ilmestys. Majakan vieressä on ravintola, jossa oli ihan perushyvä ruoka. Majakan tuntumassa on myös muutama hauska pieni museo. Toinen museoista on sotamuseo, jonne on kerätty alueelta löytyneitä sota-ajan tavaroita, asuja ja aseita. Samassa sijaitsee myös pienenpieni luonnontieteellinen museo.
Samalla lipulla pääsee kumpaankin museoon ja kaupan päälle saa ystävällisen omastijan kertomaan museosta Viroksi. Hyvällä tahdolla ja arvuuttelemalla löytyi yhteinen kieli.

Kaali, Kraateri
Kraateri on käytännöllisesti katsoen kuopassa oleva lampi ja ah, samalla niin kiehtova. Ilma sattui meillä olemaan upea ja paikka oli kaunis. Kauaa kraaterin kiertämiseen ei tarvitse varata aikaa, mutta se sopii mukavaksi pysähdyspaikaksi saaren läpi ajettaessa.

Kaalin meteoriitin putoamisen arvioitu aika on 7500-7600 vuotta sitten. Kraaterin putoaminen jo asutetulle Saarenmaalle aiheutti suuria tuhoja, joita on verrattu pienen atomipommin säjähdykseen. Meteoriitti hajosi kappaleiksi 5-10 km korkeudessa ja satoi maanpinnalle paloina, joista suurimmat aiheuttivat yhden halkaisijaltaan 110 m leveän 22 m syvän kraaterin sekä 8 pienempää kraateria. Hyvä tietää: Maailman suurkraaterien joukossa Kaalin kraateri on kahdeksannella sijalla. Kaalin meteoriittikraaterikenttä Saarenmaalla on Viron harvinaisin luontonähtävyys ja samalla koko Euraasian vaikuttavin kraaterikenttä. Lähde: Visit Estonia

Angla
Tuulimyllyt ja museo

Saaremaan kuuluisimmat tuulimyllyt sijaitsevat Anglassa. Täällä on useita erityyppisiä myllyjä, joista osa on avoinna myös vierailijoille. Myllyjen lisäksi ulkona on kokoelma vanhoja traktoreita ja mahdollisuus seurata lampaiden ja vuohien elämää.

Sisällä oli mukava kahvio ja kokoelma vanhoja koneita. Lapset taisivat olla enemmän kiinnostuneita vanhoista traktoreista ja kammettavista koneista kuin varsinaisesti tuulimyllyistä. Kivaa silti.

Kuresaaren linna

Kuresaaren linnassa toimii Saaremaan museo, joka esittelee sekä alueen luontoa, että historiaa. Linna miljöö on upea ja museon pääsymaksu kannattaa maksaa jo siitä ilosta, että pääsee tallustelemaan piispan linnan upeita holvikäytäviä! Lapsille leämys oli myös kiipeillä linnan vallihaudoilla.

Museo itse on mielenkiintoinen matka Viron mielenkiintoiseen historiaan. Etenkin isommat lapset kiinnostuivat esillä olevista aiheista ja saimme mielenkiintoisia keskusteluita demokratiasta, kommunismista ja itsenäisyydestä.

Panga
Jyrkänteet

Jyrkänteet ovat upea paikka ja todellakin ajomatkan arvoinen retkikohde. Jyrkänteet nousevat merestä pystysuorina, eikä reunoilla tietenkään ole minkäänlaisia kaiteita. Näköala on siis vertaansa vailla, mutta siihen kun yhdistää neljä alle 12 vuotiasta lasta niin äiti on luonnonrauhasta huolimatta hermoromahduksen partaalla.

Jyrkänteillä oli myös perinteinen Virolainen keinu. Siitä pisteet. Kuin Linnanmäellä, mutta hurjenpaa.

Oletteko te käyneet Virossa? Onko antaa vinkkejä seuraavia matkoja ajatellen?