Yksi maalla asumisen huonoista puolista on pitkät koulumatkat. Lapset eivät hilpaise kouluun kävellen, eivätkä pyörällä vaan heidät hakee taksi, joka vie lapset bussipysäkille. Loppumatka kuljetaan HSL:n bussilla. Oman mausteensa tähän tuo se, että yhdelle lapselle kunta on myöntänyt edestakaiset matkat taksilla erityisentuen tarpeen vuoksi.

Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että kun lapset pääsevät yhdeltä koulusta istuu taksikuljetuksen saanut lapsi taksiin ja ajaa bussipysäkille odottamaan, että muut lapset tulevat bussilla perästä. Kun bussi lähtee koululta yhden päivinä 13.40, joutuu taksi odottamaan sillä matkustavien lasten kanssa yli puoli tuntia bussi pysäkillä, jotta bussilla kulkevat lapset saadaan samaan taksiin.

Perheemme on elänyt koulukuljetus arkea nyt seitsemän syksyä. Ensimmäiset viikot ovat aina sekasortoa kun sekä opettajat, taksikuskit ja vanhemmat yrittävät selvitellä missä kyydissä lapset ovat. Hauskinta on se, että yleensä kaikki osapuolet kysyvät meiltä vanhemmilta koulukuljetuksen yksityiskohdista. Yksityiskohdat, aikataulut ja oikeasti toteutuvat kuljetusmuodot paljastuvat meille vanhemmille yleensä kahden ensimmäisen viikon aikana. Kokemus on opettanut, että sen jälkeen rytmi on löytynyt ja arki tasoittuu.

Tänä vuonna koulukuljetus rumbaa sotkee entisestään HSL:n reitti uudistus. Uudistuksen takana on ollut halu selkeyttää linjastoja ja tehdä niitä ymmärrettäväksi myös ulkopaikkakuntalaisille. Kun Kirkkonummen kunta on palvelua tilannut, ei kuitenkaan ole riittävästi huomioitu kahden suurimman käyttäjäryhmän tarpeita, työmatkaliikenteen ja koulukuljetusten.

Aikaisemmin bussit pyörähtivät koulujen pihoissa, jonne on rakennettu siihen soveltuvat bussipysäkit ja aidat, joiden takana pientenkin koululaisten on turvallista odottaa bussia. HSL:n linjauksen mukaan  bussit eivät enää tee tätä ylimääräistä lenkkiä. Masalan koulun kohdalla muutos tarkoittaa sitä, että kun ennen bussi lähti koulun pihasta kello 13.05, lähtee se nykyisin isomman tien varresta noin klo 13.40. Tämä tarkoittaa sitä, että lapset parveilevat autotien tuntumassa bussia odottaen määrättömiä aikoja. Jo nyt koulusta on tullut huolestuneita sähköposteja vaaratilanteista.

HSL:n mukaan linja on yhdenmukainen Helsingin ja Espoon liikenteen kanssa. Ymmärrän tilanteen silloin kun vuoroja kulkee vaikkapa puolentunnin välein ja vaihtoyhteyksiä on useampia. Kirkkonummella vaihdosta myöhästyminen tarkoittaa jopa 1,5 tunnin odottamista. Eikä ole harvinaista, että lyhyenkin koulumatkan kulkemiseen vaihtoinen ja odotteluineen menee yli tunti suuntaansa. Aikataulujen mukaan vaihdot ovat mahdollisia, mutta todellisuudessa asia ei aina ole yhtä yksinkertaista. Pieni viivästyminen jossain kertautuu helposti matkan aikana ja vaihtoyhteys on menetetty. Kokemuksesta voin sanoa, että jos bussit eivät pysy aikatauluissa nyt syksyllä, niin luminen talvi täällä haja-asutusalueella ei ainakaan paranna tilannetta.

Lain mukaan alle 13 vuotiaan koulumatka ei saa kestää yli 2,5 tuntia. Meidän lastemme koulumatka alkaa aamuisin klo 7.42 ja kolmen päivinä lapset ovat kotona klo 16.15. Vaikka yleensä en ole mikään pilkun tarkka, tuntuu 2,5 tunnin matka kohtuuttoman pitkältä. Erityisesti tilanteessa, jossa kunta on aikaisemmin vaikuttanut yhteityökyvyttömältä ja vedonnut nimenomaan koulukuljetuslakiin.

En tiedä kenen vika toimimaton reittiuudistus on. Enkä suoraan sanottuna välitä. Minua ei henkilökohtaisesti kosketa se, että Kirkkonummelta ei enää pääse bussilla järkevässä ajassa Helsinkiin. Voin aina ottaa auton.

Lapseni eivät voi valita. Heidän on pakko kulkea epäloogisilla ja aikaa vievillä bussiyhteyksillä. Samaan aikaan kun samaa reittiä ajaa tyhjä taksi joka odottaa heitä siellä bussipysäkillä.

Miten teillä hoidetaan koulumatkat?

Terkuin, Minna

PS. Asiasta on uutisoitu esimerkiksi Ylen, Länsiväylän nettisivuilla, alueuutisissa ja ruotsiksi esimerkiksi ylellä.