Omavaraisuuteen liittyvä kirjallisuus on viime aikoina täyttänyt kaikki kodissamme vapaana olevat pöytä pinnat. Olen näet sellainen ihminen, joka ensitöikseen mistä tahansa innostuessaan, hankkii kirjan. Ja kun tämän kuukauden teemana omaisvaraisuus bloggaajien keskuudessa on kirjavinkkaus, niin mikäpä sen mieluisampaa.

Tähän aikaan vuodesta lukemani kirjat painottuvat tietenkin puutarhan hoitoon, mutta säännöllisesti luen myös Leipävallankumousta ja Käsin tehtyä saippuaa kirjoja. Meiltä löytyy kirjoja oluen panemisesta mehiläisten hoitoon ja tietenkin valtava määrä erilaisia puutarhakirjoja.

Valitsen kirjat hyvin pitkälti kuvien perusteella, fiilispohjalta. Haluan kirjoja, jotka ennen kaikkea inspiroivat minua ottamaan asioista selvää, innostavat kokeilemaan ja tarttumaan toimeen. Esittelen teille nyt kolme tämän hetken luetuinta kirjaa, joiden koen innostavan juuri nyt eniten.

Omavaraisuuteen liittyvä kirjallisuus

Omavaraisuuteen liittyvä kirjallisuus

Unelma omavaraisuudesta – Käytönnön opas, Maria Österåker

Kaikenkattava ja idearikas käsikirja sopii jokaisen kaupunkiviljelijän, kesämökkiläisen ja siirtolapuutarhan omistajan tarpeisiin. Tarkista taulukosta, millaisessa lämpötilassa kasvaa peruna, millaisessa punajuuri. Marginaaleissa juoksee vinkkejä, joiden avulla arkiaskareet hoituvat näppärämmin, ja reseptejä, joilla syntyy tuttuja tuotteita omenasiideristä deodoranttiin. Kunnianhimoisemmalle nikkarille havainnollistavat piirrokset näyttävät, kuinka vesiviljely onnistuu käytettyjen muovipullojen avulla ja kuinka kartongista ja lämpöpuhaltimesta saa rakennettua kasvikuivurin.

NemoKustannus

Marian perhe aloitti matkansa kohti omavaraisuutta kokeilulla. Heidän haaveensa oli “työskennellä vähemmän ja elää enemmän“. Kuukauden mittaisen kokeilun aikana viisihenkinen perhe päätti elää itse kasvatetuilla vihanneksilla, omien kanojen munilla ja 5 euron päiväbudjetilla. Tästä kokeilusta alkoi heidän perheensä elämän muutos, joka johti heidän kannaltaan suotuisaan lopputulokseen, he työskentelevät vähemmän, tienaavat vähemmän, mutta elävät enemmän.

Unelma omavaraisuudesta kertoo melko laajasti, mutta samaan aikaan pintapuolisesti omavaraisuudesta. Kirjassa käydään läpi kaikki kasvihuoneen rakentamisesta, mehiläisten hoitoon ja sian teurastamiseen. Kirja ei mielestäni anna mihinkään kovin syvällisiä oppeja, mutta toisaalta on mainio opus havainnoillistamaan sitä, mitä kaikkea omavaraisuus pitää sisällään. Kirja myös mielestäni rohkaisee kokeilemaan ja painottaa sitä, ettei omavaraisuuteen pyrkiminen tarkoita sitä, että pitäisi tietää kaikesta kaikki. Ennemminkin pitää olla kiinnostunut vähän kaikesta ja rohkeasti kokeilla omavaraisuutta siellä mistä se tuntuu itselle helpoimmalta ja kasvattaa omavaraisuuden osuutta pikkuhiljaa.

Itseäni kirja on inspiroinut pohtimaan mitä kaikkea voisimmekaan tehdä itse, millaisia taitoja voisimme opetella ja mitä kaikkea olisi mahdollista saavuttaa niin halutessaan.

Omavaraisuuteen liittyvä kirjallisuus

Keittiöpuutarha – siemenestä lautaselle, Kati Jukarainen, Maria Kesänen, Hanna Sumari

Kaikenlainen oman ruuan kasvattaminen on noussut uuteen arvoon, kun halutaan puhtaita, tuoreita vihanneksia ja raikkaita makuja. Enää tieto keittiöpuutarhan perustamisesta ei kuitenkaan kulje sukupolvelta toiselle, vaan tarvitaan neuvoja siihen, kuinka sato päätyy puutarhasta lautaselle. Kasvitarhoja ja perunamaita halutaan perustaa kukkalaatikoihin, parvekkeille, terasseille, pikkupihoille ja suurille tonteille. Kirjan avulla harrastaja oppii valitsemaan oikeat kasvit ja määrät itselleen.

Readme

Inspiroiva teos omasta puutarhasta haaveilevalle. Kirja innostaa perustamaan oman keittiöpuutarhan, oli tilaa käytettävissä enemmän tai vähemmän. Kuvia katsellessa ei meinaisi malttaa odottaa ilmojen lämpenemistä. Houkuttelevien kuvien lisäksi kirjassa on käytännön vinkkejä esimerkiksi lämpöpyydysten tekemiseen, esikasvatukseen ja vihannesvalintojen tekemiseen. Kirjan lopussa on vielä herkullisen kuuloisia reseptejä oman sadon vihanneksista, totta kai!

Omavaraisuuteen liittyvä kirjallisuus

Lavatarhuri- kasvata satoa viljelylaatikoissa, Heidi Haapalahti, Suvi Lehtonen, Teija Tuisku

Lavatarhurista löytyvät ohjeet niin viljelylavojen tekoon kuin eri kasvilajien viljelyyn lavassa. Luonnonmukaisessa lavatarhassa kasvualustasta huolehditaan siten, että samaa kasvualustaa voi käyttää vuodesta toiseen. Kirjassa ohjeistetaan erilaisten katteiden käyttöön, kasvualustan pieneliöstöstä huolehtimiseen ja luonnollisista raaka-aineista tehtyjen lannoitteiden ja torjunta-aineiden valmistamiseen.

Tammi

Lavaviljely on helppo tapa aloittaa oma keittiöpuutarha. Lavat on helppo pitää rikkaruoho vapaana, ne voi pystyttää oikeastaan minne tahansa, satokausi on pitkä, hoitaminen on ergonomisempaa ja satoa saa hyvin. Mikäpä sen mukavempaa. Itse olen viljellyt lavoissa kasviksia jo joitakin vuosia ja niiden hoitaminen on riittävän yksinkertaista myös kaltaiselleni sinkoilijalle, joka ei niin rikkaruohojen kitkennästä välitä.

Kirja antaa hyvät ohjeet lavan rakentamiseen, erilaisiin kasvualustoihin, katteisiin ja mitä mihinkin vuodenaikaan kannattaa lavatarhassa tehdä. Kirjassa on myös oma lukunsa lavatarhurin nikseille, joissa kerrotaan mm. kumppanuuskasveista, viherlannoituksesta ja puutarhurin litkuista eli itse tehtävistä luonnonmukaisista lannoitteista ja tuholaiskarkoitteista. Ja mikäs sen omavaraisempaa, kysympä vaan!

Tämä on osa Omavaraisuus bloggaajien sarjaa, jossa joka kuukausi jaetaan oman projektin kuulumisia. Käy myös tutustumassa muiden blogeihin!

Urban Farming, Harmaa torppa, Tsajut, Sarin puutarhat, Korkeala, Jovelan talopäiväkirja, Maalaiskaupungin piha, Riippumattomammaksi, Kohti laadukkaampaa elämää, Metsäläisten elämää, Sorakukka, Laura eli Javis, Maatiaiskanasen Elämää, Rakkautta ja maanantimia, Palokankaan pientila, Alussa oli Vehkosuo, Puutarhahetki – Suurien unelmien puutarhablogi, Pienenpieni farmi, Iso-Orvokkiniitty, Villa Koira, Mrs Sinn, Torpan Tyttö, Luomulaakso, Saman otavan alla, Caramellia, Airot ulapalla