Haukipullat ovat peruja siltä ajalta kun isoisovanhemmillani oli työmaaruokala. Ville-ukin pravuureihin kuuluivat haukipullat, joiden resepti alkoi luonnollisesti sillä, että käytiin onkimassa kalat. Me hyppäsimme suoraan reseptin ensimmäisen vaiheen yli, sillä naapurimme ilahdutti meitä tuoreella kalalla.

Haukea tuli sen verran reilusti, että tein valtavan satsin kerralla. Söimme pullia sekä leivän päällä sellaisenaan, että keitettyjen perunoiden ja korvasienikastikkeen kera ja lopuista tein italialaistyyppisen kalapullapastan.

Haukipullat itsessään ovat herkullisia. En tiedä onko reseptissä enää paljoa jäljellä Ville-ukin reseptistä, sillä äitini antamassa oli esimerkiksi käytetty kumkvattia sitruunan sijaan ja kuivattu chilikin taitaa olla niin sanottua myöhäisempää tuotantoa. Se kuitenkin tiedetään varmuudella, että Ville-ukki tapasi laittaa kalapulliin ripauksen sokeria ja se toimii!

Hauki on muutenkin erinomainen ruokakala. Moni vähän vieroksuu sitä ruotojen takia, mutta fileroimalla oikein (tai jos ostat kaupasta, voit pyytää filerointia kalatiskillä) pääsee y-ruodoistakin eroon. Toinen vaihtoehto on myös hauduttaa haukea ja poistaa ruodot vasta kypsästä kalasta. Itse toimin näin silloin kun teen haukimuhennosta. Jos tykkäät kalasta, niin kannattaa kokeilla myös mun herkkua, savusilakkatahnaa.

Haukipullat

Haukipullat Ville-ukin tapaan

Ainekset

 • 1500g haukea tai muuta tuoretta kalaa
 • 100g (noin 9 kpl) hapankorppuja
 • 1 sipuli
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 1 kuivattu chili
 • 1,5 tl suolaa
 • 1 tl valkopippuria
 • 1 tl savupaprikaa
 • 1 sitruunankuori
 • ripaus sokeria
 • 2 kananmunaa
 • 1 prk ranskankermaa
 • Voita

Tee näin

 1. Fileroi kala ruodottamaksi. Jauha kala. Me jauhoimme hauen lihamyllyssä, pieninä määrinä onnistunee myös blenderissä.
 2. Hienonna sipulit pieneksi.
 3. Pese sitruuna ja raasta kuori.
 4. Murskaa hapankorput korppujauhomaiseksi.
 5. Sekoita kaikki muut aineet, lukuunottamatta kalaa, ranskankermaa ja kananmunaa, toisiinsa ja sekoita. Sekoita mausteseos kalamassanjoukkoon ja lisää kananmunat ja ranskankerma. Sekoita massa tasaiseksi.
 6. Pyörittele pikkuinen maistiaispallo, paista se kypsäksi voissa. Maista ja tarkista suola.
 7. Pyörittele taikinasta palloja ja paista pannulla juuri ja juuri kypsiksi. Voit myös valmistaa pullat uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Uunissa paistetut pullat voi halutessaan käyttää pannun kautta ennen tarjoilua, jos haluaa rapsakamman pinnan.

Kalan jauhamisessa kannattaa olla tarkkana, olemme saaneet jo monta blenderiä hajalle kun olemme jauhaneet milloin mitäkin. Lihamylly on erinomainen apuväline myös kalanjauhamiseen.