Joulumenu on meillä perinteiseen tapaan hyvin kalapainotteinen. Siinä yhdistyvät perinteiset jo hyväksi havaitut herkut ja aivan uudet reseptien kokeilut. Joulumenu on yhdistelmä jokaisen perheenjäsenen toiveita, itse tehtyä ja kaupasta ostettua.

Joulumenu

Tarkkaavaisimmat huomasivat, että eilinen luukku jäi välistä. Meinasin kirjoittaa siitä, miten välttää joulustressin, mutta se olisi stressannut liikaa. Minusta on ollut ihanaa kirjoittaa joulukalenteria ja virittäytyä siten joulun tunnelman. Veronsa on kuitenkin vienyt se, että olen ollut koko joulukuun joko kipeänä tai puolikuntoisena. Niinpä eilinen konkretisoi sen, että joulun hengen mukaista on joskus luopua jostakin, kuten vaikka yhdestä joulukalenterin luukusta. Ja se onkin se sanoma, mistä olin aikeissa kirjoittaa. Joulun ei tarvitse olla ylisuorittamisen aikaa. Joulu tulee, vaikka ei niin kamalasti tekisikään. Minun neuvoni on se, että valitsee asiat jotka haluaa tehdä ja yrittää ulkoistaa tai luopua niistä asioista, joita on mukamas pakko tehdä.

Tänä jouluna me ostamme ensimmäistä kertaa laatikot valmiina. Siivoamme kevyesti ennen vieraiden tuloa. Isompia siivouksia on yritetty tehdä pikku hiljaa. Ja jos jotain suunnitelmissa olleita siivouksia ei ehditä tekemään, niin sitten ei ehditä. Lahjojen suhteen sama juttu. Lapset saavat perinteisesti lahjaksi kirjat ja tämän lisäksi lahjakortit vähän eri paikkoihin, lapsen kiinnostuksesta riippuen. Lahjakortteja on luvassa muillekin. Piti leipoa, mutta sairasteluiden takia en ole jaksanut. Tuleehan niitä jouluja vielä.

Joulumenu

Mutta asiaan. tässä meidän tämän vuoden joulumenu. Salaisuus piilee siinä, että laatuja on useita, mutta määrät kannattaa pitää pieninä. Harva haluaa syödä herkullisiakaan ruokia montaa päivää peräkanaa. Ruokapöydän ääressä meillä on 9 henkilöä. Pöydästämme löytyy myös pieni kinkku.

Omasta lapsuudenkodistani olen omaksunut perinteen, jossa joulupöytä on runsas, jokaiselle jotakin tyyppinen buffet. Lapsuuden kodissani kalapöydän lisäksi oli vielä lihapöytä leikkeleineen, parhaimmillaan kolmea erilaista lihaa. Lammasta, hirveä ja myöhemmin, mieheni tultua kuvaan, kinkku.

Joulumenu

Kalapöytä

Perinteiset

 • Lanttulaatikko
 • Perunalaatikko
 • Porkkanalaatikko
 • Rosolli
 • Kinkku

Lisukkeet

 • Keitetyt herneet
 • Sienihilloke (itse tehty)
 • Pikkelöidyt miniporkkanat (omasta maasta)
 • Hapanjuurileipä (itse tehty)
 • Saaristolaisleipä
 • Lisäksi kirsikkatomaatteja, ananskirsikoita ja muita kivannäköisiä vihanneksia

Juustopöytä

 • Brie-juusto
 • Sinihomejuusto
 • Parmesan
 • Piparkakkuja
 • Omenoita, päärynöitä, mandariineja

Jälkiruoka ja herkut

 • Puolukkajäädyke (Anoppi tuo tullessaan)
 • Suklaata
 • Pähkinöitä
 • Vihreitä kuulia

Juomat