Japani, Kioto – kokemuksia ja nähtävyyksiä koko rahalla. Upeita puutarhoja, elämyksellisiä temppelialueita, vuoristoa, vanhoja rakennuksia, kapeita katuja ja tietenkin Geishoja. Viikossa ehtii saamaan pintaraapaisun, jos sitäkään. Nähtävää ja koettavaa riittää pidemmäksikin aikaa.

Japani, Kioto - kokemuksia ja nähtävyyksiä | Japaninmatka vinkkejä

Japani, Kioto – kokemuksia ja nähtävyyksiä

Ensimmäiset postaukseni Kioton matkasta käsittelivät ruokaa, joka olikin reissumme yksi suurimmista ihmettelyn ja nautinnon lähteistä. Kioto on kuitenkin paljon muutakin kuin ruokaa ja lämmitettyjä wc:n istuimia. Se on sekoitus modernia yhteiskuntaa ja ikivanhoja perinteitä. Bisnestä ja pyhäkköjä. Ihmismassoja ja rauhallisia puutarhoja.

Fushimi Inari Taisha

Fushimi-Inari Taisha on yksi Kioton tärkeimmistä Shinto-pyhäköistä. Ja vaikuttavin, ainakin tällä vaatimattomalla kokemuksella arvioituna. Pyhäkkö on tunnettu sen tuhansista punaisista torii-porteista ja kettupatsaista. Porttien muodostama kuja kulkee metsässä pitkin Inari vuoren rinteitä. Alku pätkällä on valtavasti ihmisiä, ellet tule paikalle juuri auringon nousun aikaan, mutta mitä korkeammalle vuorta kiipeää, harvenevat myös ihmismassat.
Shintolaisuudessa Inari tarkoittaa riisin ja saken jumalaa. Kettujen uskotaan olevan Inarin sanansaattajia ja kettupatsaita alueelta löytyykin lukematon määrä. Kävijöiden on myös mahdollista ostaa puisia ketun naaman muotoisia rukouslaattoja, joihin piirretään ketun kasvonpiirteet ja toiselle puolelle kirjataan oma toive tai rukous.

Portit näyttävä sisäänpäin mentäessä oranssin punaisilta, mutta kun katseen kääntää takaisin päin, näkee, että jokaiseen porttiin on merkitty yrityksen tai yksityishenkilön nimi, joka portin on sponsoroinut.

Japani, Kioto - kokemuksia ja nähtävyyksiä | Japaninmatka vinkkejä

Japani, Kioto - kokemuksia ja nähtävyyksiä | Japaninmatka vinkkejä

Japani, Kioto - kokemuksia ja nähtävyyksiä | Japaninmatka vinkkejä

 

Ennen pyhäkköön menemistä suoritetaan puhdistautumis rituaali, jossa pestään kädet ja suu.

Arashiyama Bambumetsä ja keramiikkapaja Kotô-en

Kioton vanhojen kaupungin osien kujat ovat täynnä pieniä keramiikka pajoja, mutta vasta Arashiymassa pääsimme todella tutustumaan paikalliseen käsityöperinteeseen, jonka juuret ulottuvat satojen vuosien päähän. Pajassa valmistetaan keramiikkaa savesta, jota kerätään ympäröiviltä vuorilta. Yksinkertainen design ja astioiden luonnollinen, rustiikkinen luonne ovat kiehtoneet tee seremonian taitajia vuosi satoja.

Kotô-en Shigaraki ware
15-2 Chôjin-chô, Saga Nison-in-monzen-kita, Ukyô-ku

Arashiyaman Bambumetsä

Arashiyama, Ukyo-ku

Bambumetsä on yksi Kioton suosituimmista nähtävyyksistä. Eikä ihme, paikak on lumoava. Korkeuksiin kohoavien bambujen välissä ihminen tuntee itsensä pieneksi. Metsä ei ole kooltaan kovin suuri, mutta ehdottomasti vaivan väärti.

Japani, Kioto - kokemuksia ja nähtävyyksiä | Japaninmatka vinkkejä

  

Kyomizu-dera, Sannenzaka ja Ninenzaka

Vietimme yhden aamupäivän Kyomizu-deran temppelin ja Sannenzakan ja Ninenzakan alueita tutkien.  Sannenzaka ja Ninenzaka ovat yhdet Kioton kauneimmista kaduista, ne laskevat Kyomizu-deran temppeliltä alas kohti Nene-no-Michi katua. Katujen varsilla on vieri vieressä vanhoja perinteisiä taloja ja erilaisia käsityöläisten puoteja. Samalla reissulla maistoimme huhujen mukaan kaupungin parasta machajäätelöä.

   

Kiyomizu-dera (jap. 清水寺, kirjaimellisesti “puhtaan veden temppeli”) on buddhalainen temppeli Higashiyama-kun alueella Kiotossa Japanissa. Temppeli tunnetaan virallisemmin nimellä Otowasan Kiyomizu-dera (jap. 音羽山清水寺) – nimensä se saa kompleksin sisällä sijaitsevasta vesiputouksesta, joka saa vetensä viereisiltä vuorilta. -Lähde: Wiki

Temppeliltä on upeat näkymät alas kaupunkiin.
Japani, Kioto - kokemuksia ja nähtävyyksiä | Japaninmatka vinkkejä

 

   
Kiotossa kenen tahansa on mahdollista vuokrata perinteinen japanilainen asu ja kulkea se päällä pitkin Kioton katuja. Oikeita Geishoja näkee havemmin, me näimme reissumme aikana yhden. Geishat erottaa turisteista monellakin tapaa, yksi selvin merkki on valkoiseksi maalatut kasvot.

Saihoji (西芳寺, Saihōji)

Tunnetaan myös nimellä Kokedera (苔寺). Sammal Temppeli on yksi Unescon maailman perintökohde. Ainutlaatuiseen paikkaan pääsee vain varaamalla ajan etukäteen postikortilla. Vierailijat osallistuvat ensin uskonnolliseen toimitukseen, jossa osallistujat lukevat (jos osaavat japania) jonkinlaista mantraa munkkien säestäessä toimitusta erilaisilla lyömäsoittimilla. Tämän jälkeen jokaiselle jaetaan puinen rukouslaattaa, johon kirjataan oma toive tai rukous mustekynällä. Toimituksen jälkeen vieraat pääsevät kiertämään sammalpuutarhaan.

Puutarha on satumaisen kaunis. Yli 120 eri sammallajin lisäksi puutarhassa on vesiaiheita, siltoja, pieniä polkuja. Puutarhan kauneutta oli mahdotonta vangita kuviin, mutta onneksi muisti jälki säilyy vielä pitkään.

Japani, Kioto - kokemuksia ja nähtävyyksiä | Japaninmatka vinkkejä

Japani, Kioto – kokemuksia ja nähtävyyksiä. Niitä riitti ja jäi vielä seuraavaankin kertaan.

Lue täältä Kioton ruokakulttuurista.