Persimonsalaatti on ihana yhdistelmä makeaa persimonia, suolaista sinihomejuustoa ja rapeita pähkinöitä. Sain ohjeen Hannan Soppa -blogin Hannalta kun kyselin facebookissa ideoita persimoneiden käyttöön.

Oikeastaan päivitys taisi olla enemmänkin tämän suuntainen.

Voihan persimon! Ostin kauhean säkillisen persimoneita, vaikka en tykkää niistä. Mihin niitä käytetään? Mitä te olette tehneet persimoneista? Oisko idiksii?

On nimittäin tunnustettava, etten ole mikään suuri persimoneiden ystävä. Minusta ne ovat liian makeita ja jotenkin koostumuksettomia, jos tiedätte mitä tarkoitan. Elämä on kuitenkin jatkuvaa oppimista ja persimonit ovat myös melko edullisia ollessaan sesongissa, joten olin päättänyt tarttua härkää sarvista. Ja Hannan resepti oli todellakin mainio tapa aloittaa tutustuminen persimonien maailmaan. Tosin, luonteelleni ominaisesti luin reseptin melko epätarkasti ja siitä syystä päädyin omaan salaattini tekemään sinihomejuustosta. Ja sepäs ei kuulkaa ollut lainkaan huonompi kömmähdys. Eikä mulla ollut mitään alkuperäisen ohjeen appelsiinimehujakaan, mutta yksi nahistunut mandariini sentään pelasti.

Tähän resepetiin kuuluu myös herkullinen dukkah, jota tein ensimmäistä kertaa itse. Siis ihan älyn hyvää! Koska dukkahia tuli melko reilusti, heitin loput seuraavan päivän kasvispastan joukkoon. Kannattaa kokeilla. Veikkaan, että dukkah sopii melkein minkä kanssa vaan.

Persimonsalaatti | persimon | dukkah | salaatti  | ruokablogi
Persimonsalaatti | persimon | dukkah | salaatti  | ruokablogi

Persimonsalaatti

3 kpl persimoneja
25 g voita
2 rkl fariinissokeria
ripaus suolaa
n. 200 g salaattisekoitusta
150 g sinihomejuustoa
1-2 dl saksanpähkinöitä
kourallinen lehtipersiljaa

Dukkah

2 rkl pistaasinsydämiä
2 rkl manteleita
2 rkl pinjansiemeniä
2 rkl korianterin siemeniä
1 tl chilirouhetta
2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 rkl sesaminsiemeniä

Mandariinivinegretti

1 mandarinin mehu
½ dl sitruunan mehua
½ dl oliiviöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa

Tee näin

Valmista ensin dukkah. Paahda kuivalla pannulla kaikkia aineksia, kunnes ne saavat hieman väriä (n. 4 minuuttia). Survo siemenet sileäksi morttelissa tai surauta pari kertaa blenderissä.

Sekoita kaikki mandariinivinegretin ainekset keskenään. Paahda saksanpähkinöitä hetki kuivalla pannulla.
Pese persimonit ja leikkaa niistä kanta pois. Lohko persimonit kunnon kokoisiksi palasiksi. Kuumenna pannu, anna voin sulaa ja lisää sekaan sokeri. Kun sokeri on sulanut kinuskimaiseksi, paista persimonlohkot niin, että ne saavat hiukan väriä. Ripota päälle ripaus suolaa.

Kokoa salaattisekoitus tarjoilulautaselle. Pirskottele sekaan vinegrettiä. Aseta päälle versoja, persimonit ja murusteltu homejuustojuusto sekä pähkinät. Ripottele päälle dukkahia ja muutama ripaus suolaa.

Alkuperäinen ohje: Hannan soppa
Persimonsalaatti | persimon | dukkah | salaatti  | ruokablogi