Luumu- mustikkatorttu on makea, kirpeä, mehevä ja rapea pikkuinen piirakka. Näitä voi leipoa jokaiselle omansa, sillä tekeminen on helppoa, jos ei pelästy pientä askartelua.

Pihallamme kasvaa kaksi luumupuuta. Toinen tuottaa mukavasti satoa ja toinen ei. Siinä toisessa oli yksi luumu, jonka kypsymistä odotin kuin kuuta nousevaa. Kävin päivittäin ihailemassa luumua ja tunnustelemassa sen kypsyyttä. Ainokaistani. Siihen asti, kunnes yhtenä aamuna huomasin sen hävinneen. Epäilen syylliseksi peuraa. No joka tapauksessa toisesta puusta luumuja tuli sen verran, että mielikuvitukseni lähti laukkaamaan ja minulla oli torttujen lisäksi muutama muukin resepti mielelessä, joita halusin päästä kokeilemaan. Oli oikein luumuinen olo.

Kävi kuitenkin ne perinteiset. Olin juuri saanut piirakat kuvattua, kun teinijengi tuli koulusta kotiin. Kysyivät kohteliaasti saavatko maistaa torttuja ja napostelivat samalla luumuja välipalaksi. Kun palasin pöydän ääreen huomasin, että jäljellä oli kaksi luumua. Että se niistä resepti kokeiluista.

Onneksi tortut onnistuivat. Olen oikeasti aika laiska taikinan tekijä ja ostan monesti valmiita pakastetaikinoita. Taikinan tekeminen ei oikeasti ole edes kovin vaikeaa ja itse tehty on aina itse tehty. Ehkä ihmisen on vaan joissain asioissa mentävä sieltä missä aita on matalin. Eli mun piirakkataikinat on välillä usein suoraan pakastealtaasta, mutta jos haluat, tee toki omasi ihan alusta alkaen!

Jos oot luumun ystävä, niin kannattaa ehdottomasti tsekata myös tinjamilla maustettu luumu-omenahillo. Osallistun tällä resptillä Kekri-reseptikilpailuun.

Luumu- mustikkatorttu | luumutorttu | luumu | leivonta | piirakka

Luumu- mustikkatorttu

650g tuoreita luumuja
2,5 dl mustikoita
1/2 rkl sitruunamehua
2 dl tummaa sokeria
2 rkl perunajauhoja
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl vanilija sokeria
ripaus suolaa

Piirakkataikina

4 dl vehnäjauhoja
4 rkl sokeria
125 g voita tai leivontamargariinia
0.5 dl kylmää vettä

Voiteluun:

Kananmuna

Tee näin:

Mittaa kulhoon jauhot ja sokeri. Lisää paloiteltu rasva ja nypi ryynimäiseksi seokseksi, nypittävien aineiden on oltava jääkaappikylmiä. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä kylmässä vähintään tunti. Näin sitä on helppo käsitellä ja kaulia tai painella kylmänä vuokaan. Vinkki! Voit tehdä taikinan valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Halkaise luumut ja poista siemenet. Sekoita mausteet, sokeri ja jauhot keskenään. Pyörittele mustikat varovasti joukkoon. Voitele piirakkavuoat. Kauli taikina ohueksi, leikkaa siitä pohjaa isompi ympyrä esimerkiksi lautasta apuna käyttäen ja nosta pohja kaulimen avulla piirakkavuoan päälle.  Taputtele taikina varovasti kiinni piirakkavuokaan. Täytä vuoka luumuilla ja mustikoilla. Leikkaa yli jääneesta taikinasta suikaleita ja “kudo” piirakan päälle taikina verkko.

Voitele piirakka kananmunalla. Paista piirakoita 180 asteessa noin 15 minuuttia. Anna piirakoiden jäähtyä vuuissa vielä toiset 15 minuuttia, ennen kuin irroitat ne.

Luumu- mustikkatorttu | luumutorttu | luumu | leivonta | piirakka Luumu- mustikkatorttu | luumutorttu | luumu | leivonta | piirakka

Mites sun luumusato tänä vuonna?