Mustapapubrowniet on vegaaninen ja ilman valkoista sokeria leivottu herkku, jonka ohje on peräisin Hanna Hurtan Kasvis ruokakirjasta. Ja meidän sekaanien iloksi ja ihmetykseksi piirakka ei maistunut ollenkaan terveelliseltä, vaan suklaakuorrutuksensa kanssa juuri sopivan muikealta. Kirja on arvostelukappale.

mustapapubrowniet | brownie | vegaaninen | kasvisruoka | leivonta

Kasvis ruokakirja on tehty myös allekirjoittaneen kaltaisille sekaaneille. Ihmisille, jotka haluavat syödä kasvisruokaa helposti, mausta ja ideoista tinkimättä. Kasvis antaa paljon ideoita siihen miten tutut ruuat saa kääntymään herkulliseksi kasvisruuaksi. Niin kuin vaikka lasagnen, tai wingsit tai paimenen piiraan. Mä olen ehdottomasti tälläisten reseptien kannattaja. Haluan eettisistä ja ekologisista syistä syödä enemmän kasvisruokaa, en siksi, että haluaisin muuttaa koko tapani syödä tai makumaailman mihin olen tottunut. Ja tähän kirja antaa valtavasti vinkkejä.

Kasvis ruokakirjasta löytyy myös eksoottisempia ohjeita, (jotka varmasti puhuttelevat pidemmälle edistyneitä kasvissyöjiä ja vegaaneita,) joista yksi oli tämä kokeilemani mustapapubrowniet. Aika erikoiselta kuulostaa myös suklaa kaurapuuro maapähkinävoilla tai vegaaninen uunimunakas. Kirjassa on ohje myös vegaaniseen parmesaaniin. Kaikkea sitä.

Ne ohjeet mistä itse innostuin heti kirjaa selaillessani, vievät minut makumatkalle Aasian suuntaan. Indonesialainen gado gado -salaatti, thaimarinoitu tofu, buddha bowl ja Intialainen pinaatti-tofucurry. Vesi herahtaa kielelle jo pelkkiä reseptejä lukiessa.

Ja vielähän en ole maininnut mitää kirjan kuvista. Tykkään, tykkään, tykkään! Minulle keittokirjan visuaalisuus näyttelee isoa osaa ja Hannan selkeät, kauniit ja ihanan värikkäät kuvat ovat piste i:n päälle. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille kasvisruuasta kiinnostuneille.

Lisää kuvia ja reseptejä löydät Hannan blogista, Hannan soppa.

mustapapubrowniet | brownie | vegaaninen | kasvisruoka | leivonta

 

Mustapapubrowniet

2 kypsää banaania
2 dl kypsiä mustapapuja
10 kuivattua aprikoosia pilkottuna
1 dl kaakaojauhetta
1 dl kaurajauhoja
1 1/2 rkl kookosöljyä
1 1/2 rkl vahvaa kahvia
1 rkl leivinjauhetta
ripaus vanilijajauhetta
1 tl suolaa
3/4 dl saksanpähkinöitä rouhittuna

Kuorrutus

100g (vegaanista) tuorejuustoa
50 g tummaa suklaata sulatettuna
3 rkl vaahterasiirappia

Koristeeksi

saksanpähkinöitä rouhittuna

Tee näin:

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Mittaa kaikki ainekset saksanpähkinöitä lukuunottamatta tehosekoittimeen ja jauha melko sileäksi massaksi. Sekoita joukkoon rouhitut saksanpähkinät. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (n.23×23 cm). Paista uunissa noin 30 -35 minuuttia, kunnes brownie on kypsää. Anna jäähtyä.

Vatkaa tuorejuusto notkeaksi. Sekoita joukkoon muut ainekset. Sekoita se brownieiden päälle , ripottele päälle rouhittuja sakasanpähkinöitä ja sulatettua suklaata, jos haluat. Leikkaa 12  palaan ja tarjoile.

 

Tämä on osa #suurikeittokirjahaaste ‘tta, jossa tavoitteeni on tehdä yksi resepti jokaisesta omistamastani keittokirjasta. Muut haasteeseen osallistuvat postaukset löydät tästä. Tervetuloa mukaan haasteeseen.