Osso buco on resepti johon meidän perheessä palataan säännöllisesti. Osso buco tehdään naudan tai lampaan poikkileikatusta takapotkakiekosta. Mukana on siis myös luu, joka antaa osso bucolle sen täyteläisen maun. Innostus tähän herkulliseen pataan löytyi Meri-Tuuli Lindströmin Pataruokaa kirjasta. Ja samalla tämä on osa lanseeraamaani #suurikeittökirjahaaste ´tta.

Tämän kirjan hankin itselleni ensimmäisesta kukkaworkshopista, johon osallistuin. Kukkaworkshoppeja järjestää Kreetta Järvenpää, joka on myös Pataruokaa kirjan valokuvaaja. Rakastan hänen tyyliään. Ihania kuvia, ihana tyyppi!

Hankin kirjan tosiaan jo vuosi sitten ja ihastuin siihen ikihyviksi. Mutta arvatkaa montaako reseptiä olen kirjasta testannut? Aivan oikein, vain tätä yhtä. Ja osso bucoa olen tehnyt jo monta kertaa, sen huomaa siitäkin, miten juuri tämän aukeaman sivut tuppaavat liimaantumaan toisiinsa kiinni. On muuten melko tyypillistä itselleni, että jumiudun johonkin hyväksi havaittuun reseptiin. Toistan samaa kerta toisensa jälkeen, sen mukaan varioiden mitä kaapista löytyy. Ehkä voin tämän keittokirjahaasteen jälkeen vetää uuden kierroksen, jossa tarkoituksena on kokeilla jotakin ihan uutta reseptiä samoista kirjoista. Kuka lähtee mukaan?

Ja sellaista vielä, että kantsii muuten käydä facebookissa osallistumassa Viini ja ruoka -tapahtuman lippujen arvontaan! Osallistumisaikaa on jäljellä 25.10 klo 18.00 asti. Tätä kirjoittaessa osallistujia on kaksi, joten hyvät mahkut voittaa hei.

Osso buco | pataruokaa | suurikeittokirjahaaste | lihapata | syksy Osso buco | pataruokaa | suurikeittokirjahaaste | lihapata | syksy

Osso Buco -Pataruokaa kirjan ohjeella

2 sipulia
2 sellerin vartta
1 kokonainen valkosipuli
2 punaista paprikaa
suolaa ja pippuria
6 härän potkakiekkoa
vehnäjauhoja
1/2 purkkia tomaattimurskaa
3 dl kuivaa marsalaviiniä
4 salvian lehteä
2 timjamin oksaa
oliiviöljyä paistamiseen

Tuoretta persiljaa

Tee näin:

Hienonna sipulit ja sellerin varret. Leikkaa valkosipuli kuorineen leveyssuunnassa kahtia. Poista paprikoista siemenet ja leikkaa renkaiksi.

Suolaa ja pippuroi potkakiekot. Pyörittele lihat kauttaaltaan vehnäjauhoissa, ravistele ylimääräiset jauhot pois. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja asettele valkosipulin puolikkaat öljyyn leikkuupinta alaspäin.Paahda puolikkaat leikkuupuolelta kullanruskeaksi ja nosta pois öljystä. Ruskista potkakiekot kaksi kerrallaan öljyssä kullanruskeiksi molemmin puolin. Nosta sivuun.

Kuumenna tilkka öljyä padassa ja kuullota sipuleita ja sellereitä siinä. Kun ne ovat pehmenneet, lado päälle potkakiekot ja niiden päälle paprikarenkaat. Kaada päälle tomaattimurska ja marsalaviini. Revi salvian lehdet sormien välissä ja ripottele pataan. Lisää timjamin oksat ja asettele viimeisenä valkosipulit padan päälimmäiseksi leikkuu pinta ylöspäin. Peitä pata kannella, nosta uuniin ja hauduta 150 asteessa 3-4 tuntia kunnes liha on täysin mureaa. Tarkista maku lopuksi.

Nosta pata pöytään ja viimeistele hienonnetulla persiljalla.

 

Osso buco | pataruokaa | suurikeittokirjahaaste | lihapata | syksy