Yhteistyössä HK Pekoni


Juustokakku uunissa viskillä ja pekonilla on kieltämättä melko erikoinen, mutta sitä herkullisempi yhdistelmä makeassa leivonnaisessa. Sain haasteen tehdä jotakin makeaa pekonin kanssa ja hetken mietittyäni alkoi idea olla selvillä. Halusin maanläheisiä makuja ja rehtiä ruokaa. Viski ja pekoni, siihen yhdistyy mielessäni metsällä käynti, flanellipaita, reisitaskuhousut, syksy ja ystävyys, ehkä jopa läheisyys. Bromance. Lava-auto. Ameriikan meininki. Ehkä mä olen vaan katsonut liikaa elokuvia ja haaveillut road tripistä Amerikan halki. Niin tai näin, kakku siitä syntyi.

Amerikkalainen, uunissa paistettu juustokakku sopii mielestäni hyvin myös isänpäivään. Se on yllättävä, herkullinen ja viskeineen ja pekoneineen myös vähän isämäinen. Koska hei, pekonia kakussa. Kriitikoiden ei kuitenkaan kannata pelästyä. Suolaisen ja makean liitto on mainio. Kokeile vaikka.

Pekoni sopii yllättävän moneen, meillä sitä sujahtaa niin pastan joukkoon, kuin piirakkaan tai sosekeitonkin päälle. Kannattaa kokeilla esimerkiksi päärynä-pekoni-sinihomejuustopastaa tai pekonipiirakkaa. Itse meinasin kokeilla myös tätä Kamera ja Kauha -blogin Antin Viikuna-pekonihilloketta. Lisää vinkkejä ja pekoniohjeita löydät täältä.

Amerikan pekoni on suomen suosituin, ensi vuonna 40 vuotta täyttävä peruspekoni, joka sopii hyvin niin suolaiseen kuin makeaankin kokkaamiseen.

Juustokakku uunissa viskillä ja pekonilla

Pohja

200 g digestivekeksejä
100 g voita sulatettuna

Täyte

600g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl viskikinuskia
3 munaa
1 rkl raastettua sitruunankuorta
2 tl vaniljasokeria
200g ranskankermaa

Viskikinuski

2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
0,5 dl hunajaa
0,5 dl viskiä
20g voita huoneen lämpöisenä
1 tl vanilijajauhetta
0,5 tl suolaa + sormisuolaa

Päälle

HK Amerikan Pekonia
keksimurua
Viskikinuskia, sormisuolaa

Tee näin:

Lisää sokeri, vanilijajauhe, kerma, hunaja ja viski kattilaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä poreillen n.10min. Lisää suola, sekoita ja maista. Nosta liedeltä ja lisää voi. Sekoita kunnolla sekaisin. Anna jäähtyä kylmässä kädenlämpöiseksi tai kylmäksi. Lisää hyppysellinen sormisuolaa kun olet kaatanut kinuskin kakun päälle.

Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Tee pohja. Murskaa keksit ja sekoita ne voisulan kanssa tasaiseksi massaksi. Painele seos voidellun, irtopohjaisen vuoan (Ø 24 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistumisen ajaksi.
Laita tuorejuusto kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella noin minuutin ajan. Sekoita joukkoon viskikinuski ja jatka vatkaamista hetki. Lisää munat sokseen yksitellen vatkaten. Lisää sitruunankuori, vaniljasokeri ja crème fraîche.
Kaada seos pohjan päälle ja paista uunin ala-/keskiosassa n. 45 min. Katkaise uunista virta ja annan kakun kypsyä jälkilämmössä, uuninluukku hieman raollaan, n. 1 t.

Peitä kakku kevyesti kelmulla ja nosta kakku hyytymään jääkaappiin mielellään yön yli tai vähintään 4 tunniksi.

Peitä uunipelti leivinpaperilla ja asettele pekonit vierekkäin paperille. Paista 150-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia ja nosta pekonit hetkeksi talouspaperin päälle kuivumaan. Hienonna pekoni ja sekoita se yhden murskatun digestivekeksin joukkoon.

Koristele kakku viskikinuskilla ja pekonimurulla.

Oletko koskaan kokeillut pekonia jälkiruuassa tai muussa makeassa yhteydessä? Mitä tykkäsit?