Lohivoileipäkakku on mehevä, maukas ja taatusti herkullinen juhlapöydän tarjottava. Voileipäkakku kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä ja koristella vasta juuri ennen juhlia. Lohivoileipäkakku on melko helppo valmistaa, ja sen makuja voi helposti muunnella oman mielen mukaan.

Äitini on suvun voileipäkakkumestari. Lapsesta saakka olen ajatellut, että olennainen osa juhlaa ovat äidin tekemät voileipäkakut.  Niitä osataan toivoa ja odottaa. Omasta mielestäni ehdottomasti paras on lohivoileipäkakku, mutta pidän myös kasvisvoileipäkakusta, johon tulee sienisalaattia.

Kun järjestin äitini 60 -vuotisjuhlia, lankesi voileipäkakkujen tekeminen minulle. Olen kerran aikaisemmin tehnyt voileipäkakun äitini neuvoja noudattaen, mutta silloin minulla oli mahdollisuus konsultoida häntä aina tarvittaessa. Tällä kertaa tein kaiken itse, alusta loppuun asti. Olen tehnyt äitini reseptiin muutamia muutoksia, esimerkiksi lisännyt piparjuurituorejuustoa mukaan, mutta vanha kunnon kurkkusalaatti-rahka seos on edelleen mukana. Piparjuuren sijaan kakussa voi käyttää esimerkiksi ruohosipulituorejuustoa.

Uudistin myös perinteisen koristelun. Halusin jotain rentoa ja huoletonta kylmäsavulohiruusujen tilalle. Niinpä päädyin lätkimään reunoille herneenversoja. Mielestäni lopputulos on keväinen, hauska, eikä taatusti liian pönöttävä.

lohivoileipäkakku | voileipäkakku | juhla | tarjoilu | juhlatarjoilu

Lohivoileipäkakku

Ohjeesta tulee kaksi pienempää kakkua tai yksi isompi neliönmuotoinen kakku.

1 pkt vaaleaa paahtoleipää
1 pkt tummaa paahtoleipää
margariinia

1 prk rahkaa
n. 1dl kurkkusalaattia

500 g lämminsavulohta
ruohosipuli nippu
n. 1 dl perinteistä salaatinkastiketta
suolaa ja pippuria maun mukaan

1 prk piparjuurituorejuustoa
1 prk ranskankermaa
suolaa ja pippuria maun mukaan

Koristeluun
1 prk piparjuurituorejuustoa
1 prk ranskankermaa
herneenversoja
kirsikkatomaatteja
basilikaa
mustapippuria

Tee näin:

Minä teen samaa aikaa kahta identtistä kakkua. Koen, että pienempiä kakkuja on helpompi leikata ja ne säilyvät pidempään nättinä juhlapöydässä. Mutta aivan yhtä hyvin voit tehdä vain yhden isomman kakun. Asettelen kakkuihin vuoro kerroksin tummia ja vaaleita paahtoleipiä.

Sekoita rahka ja kurkkusalaatti keskenään. Perkaa lämminsavulohi ja sekoita joukkoon perinteinen salaatinkastike, pilkottu ruohosipuli ja tarvittaessa mausta suolalla ja pippurilla. Vatkaa tuorejuusto ja ranskankerma sekaisin.

Aloita voitelemalla leivät kevyesti. Asettele leikkuulaudalle tai tarjoiluastiaan kolme paahtoleipä palaa per tarjoiluastia. Tai jos teet yhden isomman kakun, niin kuusi paahtoleipäpalaa.

Levitä paahtoleipien päälle kerros lohitäytettä. Asettele päälle paahtoleipäkerros. Levitä seuraavaksi rahkatäyte. Asettele päälle paahtoleipäkerros. Leivitä seuraavaksi piparjuurituorejuustotäyte. Toista, vielä lohi ja rahka kerros. Päällystä voileipäkakut lopulla tuorejuustosekoituksella. Kääri kakut tuorekelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa kevyen painon alla seuraavaan päivään.

Sekoita piparjuurituorejuusto ja ranskankerma ja levitä se kakun päälle ja sivuille. Jos suojaat tarjoiluastian leivinpaperilla ennen koristelua, saat siistimmän lopputuloksen. Leikkaa herneenversot sopivat korkuisiksi ja länttää versoja kakun sivuille. Halkaise kirsikkatomaatit ja ripottele niitä kakun päälle. Laita joukkoon vielä muutamia basilikan lehtiä ja rouhi mustapippuria koko komeuden päälle.

 
lohivoileipäkakku | voileipäkakku | juhla | tarjoilu | juhlatarjoilu lohivoileipäkakku | voileipäkakku | juhla | tarjoilu | juhlatarjoilu

Kannattaa katsoa muita juhlaideoita täältä.