Tiedättekö vuokramökkien keittiöiden varustelutason? Se on parhaimmillaan mikro, vedenkeitin, kolme toinen toistaan tylsempää veistä ja muovinen leikkuulauta. Siinä ei paljoa kokkailla, saati stailata. Veitsen kävin ostamassa lähimarketista ja lävikön virkaa toimittaa kuvassakin näkyvä kirsikkatomaattipurkki. Hätä keinot keksii niin sanoaksemme.

Lapset toivoivat tortilloja. Ajattelin ilahduttaa perhettä laittamalla iänikuisen valmiina purkista tex mexin sijaan jotain vähän autenttisempaa meksikolaista. En mitään extremeä, vaan ihan tuoreista tarvikkeista itse valmistettua salsaa, guacamolea ja mustapapusoossia. Jätin tosin pavutkin ihan kokonaisiksi, joten lopputuloksena oli ehkä enemmänkin papusalsa kuin varsinainen soossi.

Teinin järkytys ruokapöydässä oli odottamaton. Kaksitoistavuotias puhkesi itkuun (siis oikeasti kyyneleet virtasivat) papusalsan nähdessään. Aina näitä kasvismössöjä! Eikä edes juustokastiketta! Ja siis, meillä oli näiden kasvismössöjen lisäksi pöydässä naudan sisäpaistia. Mutta ei auttanut. Vahinko oli jo tapahtunut ja teinin mustavalkoinen maailma oli kaatunut. Hän olisi halunnut normaalia ruokaa.

En varsinaisesti ole mikään meksikolaisen ruuan ekspertti, oma kokemukseni perustuu lähimarketin tex mex valikoimaan, muutamaan vähän autenttisempaan ravintola kokemukseen Californiassa ja internetin ehtymättömään reseptivarastoon.  Voi olla että meksikolainen tekisi jotakin toisin. Mutta teinien kyynelistä huolimatta voisin suositella näitä perinteista tex mexiä piristämään. 

Mustapapusalsa

1 tlk kypsiä mustapapuja
1 rkl öljyä
½ punasipuli
1 puristettu valkosipulinkynsi
2 säilöttyjä jalapeñoa
merisuolaa myllystä
1 limetin mehu ja raastettu kuori

Huuhdo säilykepavut. Silppua sipuli ja kuullota öljyssä. Lisää sipulit, silputut jalapenot ja muut ainekset papuihin ja anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai yön yli. Seoksen voi tarjota sellaisenaan tai tehosekoittimessa pyöräytettynä kastikkeena.

Tomaattisalsa

4 tomaattia
1 hopeasipuli
2 säilöttyjä jalapeñoa
1/2 ruukkua korianteria
1 limen mehu
suolaa

Poista tomaateista kanta ja siemenet ja kuutioi. Pilko sipuli pieneksi. Hienonna jalapeño ja korianteri. Sekoita kaikki aineet sekaisin, purista päälle limen mehu ja viimeistele suolalla.

Guacamole

2 avokadoa
1 tomaatti
1/2 hopeasipuli
tuoretta korianteria
n. 1/2 limen mehu
suolaa maun mukaan

Nauti esim. tortillojen tai nacho sipsien kanssa.